Αδειες τοκετού και λοχείας

Έγκυος & Εργαζόμενη στον Ιδιωτικό Τομέα
Μάθετε τα δικαιώματά σας
Βρίσκεστε: Για τη Γυναίκα >Διάφορα
Είστε έγκυος.
Ανακοινώσατε το χαρμόσυνο νέο στον εργοδότη σας και αν ανήκει στην πλειοψηφία των εργοδοτών, δεν πρέπει να χάρηκε και πολύ. Όμως δεν πειράζει γιατί εσείς και ο υποψήφιος μπαμπάς είστε τόσο χαρούμενοι που τίποτα δεν μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση.Καλό είναι όμως να γνωρίζετε και τα δικαιώματά σας ως εργαζόμενη για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αλλά και για όταν επιστρέψετε στην εργασία σας.

Προσλήψεις

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ένας εργοδότης δεν μπορεί να μην σας προσλάβει επειδή είστε έγκυος (και εφόσον βέβαια ανταποκρίνεστε σε όλα τα κριτήρια πρόσληψης). Επίσης, είναι παράνομο να σας ρωτήσει αν σκοπεύετε να κάνετε παιδί όπως και να σας ζητήσει να υπογράψετε ότι δεν θα κάνετε παιδί για όσο καιρό θα είστε υπάλληλός του. Βέβαια ξέρουμε πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, όμως καλό είναι να ξέρουμε τουλάχιστον τι ισχύει στη νομοθεσία.

Απολύσεις

Ο εργοδότης δεν μπορεί να σας απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και για διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό. Επίσης, δεν αποτελούν αιτίες απολύσεως τυχόν αναρρωτικές άδειες για επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Και βεβαίως η μείωση της απόδοσής σας μετά την επιστροφή στην εργασία, δεν αποτελεί αιτία απολύσεως. Όλα αυτά βάσει νομοθεσίας. Στην ουσία, αν κάποιος εργοδότης σας απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τον τοκετό, μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία καθώς μία τέτοια απόλυση θεωρείται άκυρη. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις που οι εργοδότες απολύουν έγκυο, φροντίζουν να την αποζημιώσουν για όλο το διάστημα που τυπικά δεν μπορούν να την απολύσουν.

Άδεια μητρότητας

Η άδεια τοκετού και λοχείας, συνολικά αποκαλείται άδεια μητρότητας, διαρκεί 119 ημέρες. Συγκεκριμένα 56 ημερολογιακές μέρες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού (βάσει του τελευταίου σας υπερήχου) και 63 ημέρες μετά την ημερομηνία του τοκετού. Για να σας δοθεί η άδεια τοκετού, θα πρέπει να προσκομίσετε τον τελευταίο σας υπέρηχο μαζί με βεβαίωση του γυναικολόγου σας στο ΙΚΑ (όσες απασχολούνται στον ιδ. Τομέα) ο οποίος θα βεβαιώσει τις ημέρες που δικαιούστε και θα σας δώσει την επίσημη βεβαίωση που θα πρέπει να σφραγίσει και ο εργοδότης σας. Ο εργοδότης πληρώνει μέρος των ημερών αδείας σας και το ΙΚΑ πληρώνει τα υπόλοιπα. Συνολικά, η έγκυος δεν έχει καμία μείωση εισοδήματος για τις ημέρες που απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της άδειας τοκετού, θα προσκομίσετε στο ΙΚΑ την βεβαίωση του εργοδότη καθώς και τα ασφαλιστικά σας βιβλιάρια (καρτέλες ενσήμων & βιβλιάριο ασθενείας) ώστε να πληρωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ ένα πρώτο μέρος των χρημάτων σας. Το υπόλοιπο ποσό καθώς και ένα εφάπαξ βοήθημα σας χορηγείται μετά τον τοκετό, προσκομίζοντας και ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. Πριν επισκεφθείτε το ΙΚΑ της περιοχής σας και για να αποφύγετε επιπλέον ταλαιπωρία, καλό είναι να ρωτήσετε τηλεφωνικά τι χαρτιά θα χρειαστεί να προσκομίσετε καθώς για να πληρωθείτε είναι απαραίτητο να βγάλετε πρώτα βιβλιάριο ασθενείας του νεογέννητου και αυτό απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά.

Για την χορήγηση χρημάτων από το ΙΚΑ, είναι προϋπόθεση η εργαζόμενη να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 200 ημέρες τα προηγούμενα 2 έτη. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχετε απολυθεί ή δεν εργάζεστε όταν μείνετε έγκυος, το ΙΚΑ σας χορηγεί τα παραπάνω εφόσον έχετε συνολικά συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για εγκύους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν μέσα στο χρονικό διάστημα προστασίας.

Άδεια θηλασμού / Μειωμένο ωράριο

Μεγάλος βραχνάς για τους εργοδότες, μεγάλη ανακούφιση όμως για τη νέα μαμά.

Οι νέες μητέρες δικαιούνται συνολικά 30 μήνες από τον τοκετό να έρχονται στην εργασία τους μία ώρα αργότερα ή να αποχωρούν μία ώρα νωρίτερα. Εναλλακτικά, και αν ο εργοδότης συμφωνεί, το ωράριο μπορεί να είναι μειωμένο κατά 2 ώρες για τους πρώτους 12 μήνες και κατά 1 ώρα για τους 6 επιπλέον μήνες. Το αν οι ώρες που αφαιρούνται θα γίνονται το πρωί ή το απόγευμα είναι στην κρίση της μητέρας αλλά πάντα σε συμφωνία με τον εργοδότη.
Η άδεια θηλασμού μετράει από την ημέρα επιστροφής της μητέρας στην εργασία, δηλαδή με τη λήξη της άδειας λοχείας.

Γονικές άδειες

Εφόσον έχετε συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη, δικαιούστε να ζητήσετε άδεια άνευ αποδοχών που μπορεί να φτάσει τους 3.5 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αδείας, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να σας καλύψει ασφαλιστικά.

Μετά την επιστροφή σας στην εργασία, δικαιούστε να επανέλθετε στην ίδια ή παρόμοια θέση. Είναι παράνομο να σας απασχολήσουν σε κατώτερη θέση από αυτήν που είχατε πριν απουσιάσετε. Επίσης, δεν μπορεί να σας γίνει μείωση μισθού.

Επίσης, οι γονείς δικαιούνται 2 εργάσιμες ημέρες άδεια με αποδοχές, για την παρακολούθηση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους.

Ο μπαμπάς

Ο μπαμπάς δικαιούται άδεια 2 εργασίμων ημερών λόγω του τοκετού ώστε να είναι μαζί με τη μαμά αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες. Πρακτική συμβουλή: ο μπαμπάς ας κρατήσει λίγες ημέρες από την καλοκαιρινή του άδεια για τον τοκετό ώστε να μπορεί να μείνει μαζί σας στο σπίτι και να σας βοηθήσει μέχρι να μπείτε σε «ρυθμούς» με το νεογέννητο που είναι πολύ απαιτητικό τον πρώτο καιρό.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, έτσι δεν είναι; Και συνήθως η πρακτική των εργοδοτών δεν απέχει πολύ καθώς ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός και η μητρότητα προστατεύεται. Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει συχνά στις εργαζόμενες που αποφασίζουν να γίνουν μαμάδες είναι η πολύ κακή αντιμετώπιση από τους εργοδότες και συχνά και από κάποιους συναδέλφους. Και για αυτό η νομοθεσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Μπορούμε όμως εμείς! Προσπαθείτε να παραμένετε ήρεμες όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Για να το πω με άλλα λόγια . . . κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά σας αλλά μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας για κανέναν. Εσείς θα αποκτήσετε το μωρό σας κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα και από όλους!

Μαίρη Υφαντή

http://www.in2.gr/dwoman.php?id=8075

Advertisement

644 σκέψεις σχετικά με το “Αδειες τοκετού και λοχείας

 1. Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ο σύζυγός μου είναι δημόσιος υπάλληλος. Δικαιούται την άδεια των 2 εργάσιμων ημερών λόγω τοκετού? Και αν ναι, πού μπορούμε να βρούμε τη σχετική νομοθεσία? Ευχαριστώ.

  • ITHELA RWTISW I GINAIKA MOU EXEI 161 ENSIMA ANTI 200 POU XREIAZETAI GIA NA PAREI TO EPIDOMA LOXEIAS …TI MPORW NA KANW GIA NA MIN TO XASEI;MPOROUME NA AGORASOUME TA YPOLOIPA 40 ENSIMA;;

   • να αγοράσεις δεν μπορείς …απλά συμβουλεύσου από το ΙΚΑ να είσαι σίγουρος πόσα ενσημα χρειάζονται και για ποια χρονική διάρκεια και μετά να ψάξεις να δείς μηπως μπορεί να κολλήσει κάποιος εργοδότης

   • Ειμαι άνεργη εδώ και 2,5 χρόνια και είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μέσω ΟΑΕΔ λόγω ηλικίας(κάτω από 29ετων). Διανυω τον 5μηνα της εγκυμοσύνης. Δικαιουμαι επίδομα τοκετού ή καλύτερα να ασφαλιστω στο ΙΚΑ μέσω του συζύγου μου ώστε να έχει αυτός δικαίωμα επιδόματος. Τι συμφέρει περισσότερο?

   • Δεν το ξέρω …ακριβώς καλύτερα να ρωτήσεις στο ΙΚΑ .

  • καλησπέρα, είμαι τεχνολόγος ακτινολόγος σε διαγνωστικό κέντρο και 5μηνών έγκυος, η σύμβασή μου είναι αορίστου και το ωράριο μου 8:00-15:00 (εργάζομαι στην εταιρεία 10χρόνια). Όταν έμαθα για την εγκυμοσύνη μου το ανακοίνωσα στον εργοδότη μου (δεν χάρηκε καθόλου) και με έχει και βοηθάω στην γραμματεία. Τελευταία θέλει να μου αλλάξει το ωράριο και να δουλεύω και σάββατα και λέει πως είμαι υποχρεωμένη να το κάνω εφόσον τώρα είμαι βοηθητικό προσωπικο.Ισχύει κάτι τέτοιο? δεν έχω υπογράψει κάτι μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης

   • ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΑ ΑΦΟΥ ΈΧΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΈΣΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ (ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΝΟΟΥΣΕ ΓΙΑΤΊ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΧΩΡΊΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΑΊΝΕΤΣΗ ) . ΤΩΡΑ Ως ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΡΏΤΗΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

   • δεν μπορει να σου αλλαξει την ειδικοτητα. Υπαρχει νομος για αυτο και μπορεις να τον τρεξεις.Ψαξτο λιγο ιντερνετικα.

 2. ειναι θέμα κανονισμού της υπηρεσίες του και τι ισχυει για τους δημοσίους υπαλλήλους

  • σε παρακαλώ πες μου αν με πάρουν σε δουλειά και είμαι μια εβδομάδα και μάθω πως είμαι έγκυος τι γίνεται?τα δικαιούμαι ολα αυτά? η πρέπει να έχω κλείσει κάποιο χρονικό διάστημα?
   ευχαριστω…

  • Η σύζυγος μου είναι ιδιωτική υπάλληλος και 6 ώρες απασχόληση.
   Γέννησε στις 14/5/12 ,και μετα την αδεια μητροτητας εκανε την χρήση του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ.
   Γύρισε στη δουλειά και τις είπαν ότι τους 6 μήνες θα δουλεύει 4 ώρες και 30 λεπτά, και άλλους 6 μήνες 5 ώρες και 15λεπτα . (Ενώ ειχε μειωμένο την κρατούσαν συχνά περισσότερες ώρες για την κάλυψη κενών, και τις έδιναν αυτές τις ώρες χρωστούμενες. ).
   Και τώρα επανήλθε στο κανονικό ωραριο ( 6 ώρες).
   Σήμερα έμαθε απο άλλη συνάδελφο τής, οτι αυτή έχει άλλη μεταχείριση σχετικά με το μειωμένο ( δηλ. 12 μήνες 4 ώρες και 30 λεπτά, και άλλους 6μηνες 5ωρες και 15 λεπτά), αυτό την στεναχώρησε πολύ γιατί αισθάνθηκε ότι την έριξαν.
   Τι ισχύει τελικά και τι μπορεί να κάνει τώρα…?

 3. θα ηθελα να ρωτησω αν η αδεια ανατροφης του παιδιου ισχυει και τον πατερα αν η γυναικα του ειναι ελευθερος επαγγελματιας. στον δημοσιουπαλληλικο ξερω οτι ισχυει. επισης θα ηθελα να μου πειτε αν τις

  Γονικές άδειες

  Εφόσον έχετε συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη, δικαιούστε να ζητήσετε άδεια άνευ αποδοχών που μπορεί να φτάσει τους 3.5 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αδείας, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να σας καλύψει ασφαλιστικά.

  Μετά την επιστροφή σας στην εργασία, δικαιούστε να επανέλθετε στην ίδια ή παρόμοια θέση. Είναι παράνομο να σας απασχολήσουν σε κατώτερη θέση από αυτήν που είχατε πριν απουσιάσετε. Επίσης, δεν μπορεί να σας γίνει μείωση μισθού.

  Επίσης, οι γονείς δικαιούνται 2 εργάσιμες ημέρες άδεια με αποδοχές, για την παρακολούθηση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους.

  που γραφεται δικαιουται να την παρει ο πατερας.

 4. Θα ήθελα να μάθω τί γίνεται με το 6μηνο που δείνει ο ΟΑΕΔ. Είναι υποχρεωτικό ή κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη???

 5. Καλησπέρα

  Η σύζυγος μου τέλος Νοεμβρίου του 2008 έμεινε έγκυος.

  Από τότε λόγω προβλημάτων τις εγκυμοσύνης της έπρεπε να μείνει κλινήρης.

  Η πληρωμή της όλο αυτό τον καιρό έως τις 18/6 γινόταν από το ικα βάση επιδόματος ασθενείας.

  Τον πρώτο μήνα της άδεια ασθενείας πήρε κάποια χρήματα από τον εργοδότη της.

  Στις 18/6/2009 ξεκίνησε η άδεια εγκυμοσύνης της .

  Πήραμε το επίδομα που δικαιούμαστε από το ικα για της 56 μέρες πριν την γέννηση του παιδιού.

  Κανονικά δικαιούμαστε και κάποια χρήματα από τον εργοδότη.

  Ο λογιστής όμως της εταιρίας μας λέει ότι δεν δικαιούμαστε τίποτα λόγω ότι η άδεια ασθένειας και η άδεια εγκυμοσύνης είναι συνεχόμενες χωρίς να έχουν μεσολαβήσει μέρες εργασίας.

  Ισχύει κάτι τέτοιο?

  Το εργασιακό έτος της συζύγου μου αλλάζει κάθε Μάιο.

  Αν μπορείτε βοηθήστε μας με οποιαδήποτε πληροφορία

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

  ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ 9 ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ.
  ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΚΕΤΟΥ?

  • Eπειδή εσυ δεν δικαιουσαι αφού το ΤΕΒΕ είναι ταμείο αυτασφάλισης …πιστεύω οτι μπορεί να το πάρει το συζυγος αν και δεν είναι σιγουρο πρεπει να ρωτήσει στο ΙΚΑ προφανώς να το δικαιολογεί …ΩΣτοσο εσυ δικαιούσε μειωμένες εισφορές στο ΤΕΒΕ στα πλαίσια του νέου ασφαλιστικού νόμου και τα όσα προβλέπει για την προστασία της μητρότητας …Ρωτησε στο ΤΕΒΕ θα σου πουν

 7. εργαζομαι 2.5 χρονια ως ιδιωτικη υπαλληλος σε στεγνοκαθαρηστηριο με αοριστου χρονου συμβαση σε 1.5 μηνα μπαινω στον μηνα μου και σε 15 μερες παιρνω αδεια κυοφοριας θα ηθελα να ρωτησω αν δικαιουμαι κατι απο τον εργοδοτη μου τωρα που θα ξεκινησει η αδεια να σημειωθει οτι μεχρι τωρα δουλευω κανονικα και εχω παρει μονο την αδεια την καλοκαιρινη.

  • Η άδεια τοκετού και λοχείας, συνολικά αποκαλείται άδεια μητρότητας, διαρκεί 119 ημέρες. Συγκεκριμένα 56 ημερολογιακές μέρες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού (βάσει του τελευταίου σας υπερήχου) και 63 ημέρες μετά την ημερομηνία του τοκετού. Για να σας δοθεί η άδεια τοκετού, θα πρέπει να προσκομίσετε τον τελευταίο σας υπέρηχο μαζί με βεβαίωση του γυναικολόγου σας στο ΙΚΑ (όσες απασχολούνται στον ιδ. Τομέα) ο οποίος θα βεβαιώσει τις ημέρες που δικαιούστε και θα σας δώσει την επίσημη βεβαίωση που θα πρέπει να σφραγίσει και ο εργοδότης σας. Ο εργοδότης πληρώνει μέρος των ημερών αδείας σας και το ΙΚΑ πληρώνει τα υπόλοιπα. Συνολικά, η έγκυος δεν έχει καμία μείωση εισοδήματος για τις ημέρες που απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

 8. Η σύζυγος μου εργάζεται 4 ημέρες την εβδομάδα, και θέλω να ρωτήσω εάν και τι επηρεάζει αυτό την κανονική άδεια τοκετού, το έξτρα 6μηνο, και την Άδεια θηλασμού / Μειωμένο ωράριο. Ευχαριστώ

  • δεν νομίζω οτι θα έχει επιπτώσεις τουλαχιστον ως προς την αδεια τοκετού και κλπ για την κανονική αδεία νομίζω ισχύει η αναλογικότητα…με το 5νθημερο…Γενικά με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας δεν μπορείς να βγάλεις ακρη

 9. ρωτησα και μου ειπαν οτι η πληρωμη για την αδεια τοκετου απο το ικα παει βαση της ασφαλιστικης κλασης πως μπορω να μαθω σε ποια ασφαλιστικη κλαση ειμαι ?

 10. mia erwtish an h gynaika einai sto tebe tote ti dikaioute apo ton nomo se adeia kai xrhmata toketou k loxeias?

 11. Εμαθα απο έγκυρη πηγή οτι ο εργοδότης σκοπευει να με απολύσει μόλις περάσει ο χρόνος απο την γεννα ενώ εγώ τότε θα εχω επιστρέψει μόνο ένα μήνα στην δουλεία μετά κ το 6μηνο κ την κανονικη μου άδεια, επειδη «θυμωσε» που πηρα το 6μηνο!!!
  η ερώτηση μου είναι, τι αποζημιώση δικαιουμαι? εκει δουλευω απο τον ιουνιο του 2005 κ παιζει καποιο ρολο που για 3 χρονια ημουν στην χ εταιρεια του ομιλου κ τα επομενα 2 εγινε παραιτηση εικονικη κ προσληψη στην ψ εταιρεια του ομιλου???

  • ναι υπάρχει προβλημα αφού υπάρχει εικονική παραίτηση αλλα μπορεί να το διεκδικήσεις δικαστικά οτι εξαναγκάστικες σε αυτή την παραίτηση…Μπορεί όμως για να μην έχει πρόβλημα να σου δώσει κανονική αποζημίωση για τεσσερα χρόνια Η να τους πιέσεις εσύ .Σε κάθε περίπτωση μπορείς να το διεκδικήσεις δικαστικά …γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος προστατεύει το αδύναμο μέλος της εργασιακής σχέσεις που είναι ο εργαζόμενος

 12. Kalimera.
  h syzhgos mou douleue me symbash ergasias apo to maio tou 2008 mexri ton ianouario tou 2009 kai ekane 190 hmeromis8ia.twra exei mai allh symvash apo 15 iouniou mexri 5 noembriou me hmiapasxolish 5 hmeres thn ebdomada.einai egkyos kai genaei peripou 15 noembriou an pane ola fysiologika.adeia apo thn douleia ths den exei parei kai 8a fygei otan teleiwsei h symbash.dikaioutai epidoma kyoforias kai loxeias?h 8a parei mono to epidoma toketou?

 13. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ. ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΔΕΙΑ?ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ? ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ?

  • Οι άδειες είναι πλεον ίδιες και στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όποτε οτι υπόλοιπο έχει θα το κάνεις εκει ετσι νομίζω τώρα καλυτερα να το δεις με την νέα δουλειά οταν πας

 14. υπαρχει πιθανοτητα ο εργοδοτης μου να με απολυσει οταν γυρισω απο την αδεια λοχειας και απο την εξαμηνη του οαεδ γιατι μαλλον εχει νευριασει.δουλευω 2,5 χρονια σε εκεινον ως ιδιωτικη υπαλληλος και δυστιχως ενω με εχει δηλωμενη με αλλα λεφτα μου δινει πολυ λιγοτερα με κανονικο ωραριο και χωρις καμια αυξηση ολα αυτα τα χρονια τι μπορω να κανω?

 15. Γεια σας γενννησα τον Ιουνιο και με ολες τις αδειες που εχω παρει θα επιστρεψω στη δουλεια τον Μαρτιο .
  θα ηθελα να ρωτησω τι δαιωματα εχω οταν επιστρεψω στη δουλειά; Είμαι ασφαλισμένη μεσω ικα και δουλευα στη δουλεια για 4 χρόνια.

 16. ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΠΑΡΑΜΟΝΟ ΤΟ ΕΦΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑ ΤΑ 200 ΕΝΣΗΜΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ

 17. genisa ton awgusto apo ton ianouario tou 2009 eime se anarotiki adia logo prowlimaton i proslipsi mou egine to 7 4 2008 dikeume kalokerinh adia kai epidoma

 18. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΤΟ ΜΗΝΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 53 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑ?

 19. τελειωσε η αδεια που ειχα της εγκυμοσυνης και εχω ετοιμασει χαρτια για την εξαμηνη του οαεδ ο εργοδοτης μου ομως ενω νου την εχει ετοιμασει δεν μου την δινει αν λεει δεν μιλησουμε για καποια θεματα μπορει να το κανει αυτο ?μου κανει στην κυριολεξια εκβιασμο και ενω του εχω εξηγησει οτι ειναι λιγο δυσκολο τις ωρες που θελει εκεινος .

 20. EXW MPEI STH PAROXHS MHTROTHTAS KAI DELEI O ERGODOTHS MOY NA MOY KANEI APOLYSH GIATI GLINEI TO MAGAZI LEEI.TI THA KANO ;HELP ….

  • Aν πραγματικά κλείνει δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι αλλα θα πρέπει να αποζημιωθείς κανονικά …ρώτησε μια επιθεώρηση εργασίας

 21. η συζυγος μου απολυθηκε πριν 2 εβδομαδες και τωρα ειναι εγκυος εκανε τα χαρτια της στον οαεδ για το επιδομα ανεργιας,δικαιουται επιδομα τοκετου σαν ανεργη απο τον οαεδ και το ικα και αν ναι τι ποσο?εγω ειμαι ιδιωτικος υπαλληλος ,το παιδι αυτο θα ειναι το τριτο.
  ευχαριστω.

  • To EΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΔΟΤΕΊΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ
   Για την χορήγηση χρημάτων από το ΙΚΑ, είναι προϋπόθεση η εργαζόμενη να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 200 ημέρες τα προηγούμενα 2 έτη. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχετε απολυθεί ή δεν εργάζεστε όταν μείνετε έγκυος, το ΙΚΑ σας χορηγεί τα παραπάνω εφόσον έχετε συνολικά συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών.

 22. Είμαι 3 χρόνια και 1 μήνα υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη απασχόληση. θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ σημαντικό: πριν 1 μήνα, στις 8/2/10, μου έκανα προμήνυση. Με ειδοποίησαν δηλαδή ότι θα με απολύσουν μετά από δύο μήνες, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
  Το θέμα είναι ότι τώρα έμαθα ότι είμαι έγκυος. Τι γίνεται σ΄ αυτή την περίπτωση?
  Μπορούν να με διώξουν ακόμα? Έχουν το δικαίωμα? ή μπορώ να κάνω καταγγελία?

 23. Καλησπερα,
  θελω να ρωτησω αν αλλαζει και τι στο νεο εργασιακο οσον αφορα τις εγκυους, (αδειες επιδοματα κ.λ.π)
  ευχαριστω

 24. Καλησπερα.γεννησα τον σεπτεμβρη και εχω παρει την αδεια του 6μηνου η οποια μου τελειωνει τελος μαιου αλλα εχω ακουσει οτι μεχρι το τελος του μαιου θα κλησει το μαγαζι ποθ εργαζομαι.εκει δουλευω σχεδον 6 χρονια.τι δικαιουμε?μπορει να με αποζημιοση και να με βαλει στο ταμειο?η δεν μπορει λογο το οτι ειμαι ακομα?ευχαριστω!

 25. κλεινει το συγκεκριμενο μαγαζι διοτι ειναι αλισυδα εχει και αλλα καταστηματα απλα εγω δουλευα στο συγκεκριμενο που θα κλεισει.δεν ξερω αν ειναι υποχρεομενος να με παει σε καπιο αλλο καταστημα.

  • κανονικά πρεπει να σας πάει σε άλλο γιατί είστε σε καθεστως προστασίας ….λογω μητροτητας για 1 χρονο μετά το τοκετο ….
   τωρα δεν ξέρω πως γίνονται οι συμβασεις στις αλισυδες …αν ειναι κεντρικές η ανα κατάστημα

 26. Είμαι έγκυος και ο εργοδότης μου, μου ζητεί να παραιτηθώ απο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο οποίο είμαι, για να μπορεί να με απολύσει. Εγω δεν το δέχομαι και με βάζει να σηκώνω βάρη, να καθαρίζω ολο το 8ωρο και γενικά να μην ασχολούμαι με ολα οσα έκαμνα μέχρι τώρα στο μαγαζί. Μπορώ να κάνω κάτι προκειμένου να μην κάνω κακό στο αγένητο παιδί μου?

  • να πας να του κανεις καταγγελια στην επιθέωρηση εργασίας και στο ΟΑΕΔ αν χρηματοδοτείται με προγραμμα είναι εγκληματίας …και αν δεν γίνει κατι ξανα γράψε να τον βγάλω στη σεντρα

 27. καλησπερα,εμενα μου τελειωνει η αδεια του 6μηνου μητροτητας τελος του μηνος αλλα το μαγαζι που εργαζομε θα κλεισει σε λιγες μερες ο εργοδοτης μου μου λεει να κανουμε απο τωρα την αποληση με συμφωνια μαζι μου φυσικα.γινετε αυτο να με απολυση π.χ 1 του μηνος και το μαγαζι να κλεισει π.χ στις 15 του μηνος? γινετε αυτο μπορουμε να το κανουμε?η ειμαι υποχρεομενει να παω μεχρι να κλεισει.ευχαριστω που μας εξειπηρετητε

  • ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΙ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ …

 28. Γέννησα στις 03/10/2010. Κάνοντας χρήση του εξαμήνου του ΟΑΕΔ, επιστρέφω στη δουλειά μου στις 18/06/10. Ο εργοδότης μου όμως έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί μου και απαιτεί τα ακόλουθα. Θα παρακαλέσω να μου απαντήσει κάποιος εμπεριστατωμένα, καθώς την Τετάρτη 09/06/2010 έχω ραντεβού μαζί τους και θα πρέπει να τους απαντήσω. Ζητάει, ή καλύτερα απαιτεί:
  1) Να επιστρέψω σε θέση πολύ κατώτερη από αυτή που ήμουν πριν την εγκυμοσύνη μου (ήμουν στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατώ και τώρα θέλουν να με κάνουν βοηθό της βοηθού της προέδρου!!)
  2) Να μειώσουν το μισθό μου.
  3) Ενώ είχα ζητήσει και είχαν δεχτεί να κάνω χρήση τμήματος του μειωμένου ωραρίου (1,5 μήνα από τους 3,5 μήνες) τώρα απαιτούν να πάρω μαζεμένη την άδειά μου (25 ημέρες) ενώ η εταιρεία κλείνει μόνο τις 15!

  Οταν εξήγησα πως τις χρειάζομαι αυτές τις 10 ημέρες, σε περίπτωση που το παιδί πρέπει πάλι να νοσηλευτεί (πιθανότητα πολύ μεγάλη, καθώς από τον Φεβρουάριο έχει ήδη νοσηλευτεί 3 φορές), μου είπαν πως αν χρειαστεί οι ημέρες θα αφαιρεθούν από το μισθό μου!

  Συμπληρώνω πως η επιπλέον άδεια έχει ζητηθεί γιατί το μωρό μου (8 μηνών) έχει διαγνωστεί (και εγχειριστεί) για υδροκέφαλο και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης.

  Οπως καταλαβαίνετε είμαι σε απόγνωση! Από τη μια έχω να σκεφτώ την υγεία του μωρού και από την άλλη, σπάει το στομάχι μου καθώς δε γνωρίζω αν έχει το δικαίωμα να κάνει όλα ή κάποια από τα παραπάνω.

  Σε περίπτωση που κάποιος που διαβάζει το ποστ αυτό, είναι δικηγόρος εργατικού δικαίου, ας με ενημερώσει ή ακόμη και αν δεν είναι δικηγόρος αλλά γνωρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας, σας παρακαλώ ενημερώστε με.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και το χώρο που κατέλαβε αυτό το ποστ.

  • ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡο ειναι οτι δεν μπορεί να αλλάξει η σύμβασή σου ….χωρίς την συνεναισή σου …και δεύτερο για ενα χρόνο απο την ημερομηνία που γέννησες είσαι σε καθεστώς προστασίας για απόλυση….Τα αλλά ρωτησε τη επιθεώρηση εργασίας

 29. Καλησπέρα, γέννησα το Μάιο και θέλω να ξέρω αν εκτός από τα χρήματα που πήρα από το ΙΚΑ, παίρνω κάτι κι από τον εργοδότη. Δουλεύω στην ίδια εταιρεία από το 2006. Ευχαριστώ!

  • Επίδομα Κυοφορίας – Λοχείας

   Για το επίδομα Κυοφορίας-Λοχείας το Ι.Κ.Α. επιδοτεί τις άμεσα ασφαλισμένες για 56 ημέρες πριν το τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.
   Για να έχει το δικαίομα αυτού του επιδόματος η ασφαλιζόμενη πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια απο την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

 30. Γέννησα τον Οκτώβριο και πήρα κανονικά απ’τον ΟΑΕΔ το εξάμηνο που δικαιούμαι.Θα επιστρέψω στην δουλειά μου στις 10 του Αυγούστου επειδή οι εργοδότες μου θα μου δώσουν και το υπόλοιπο αδέιας του προηγόυμενου χρόνου.
  Ήθελα να ρωτήσω εάν έχουν το δικαίωμα ,πρώτον να με διώξουν και δεύτερον να μου μειώσουν τα ημερομίσθια απο 22 σε 8!!!!
  Γίνεται? Είναι νόμιμο???

  • να σε απολύσουν τώρα δεν μπορούν εισαι για ενα χρόνο σε προστασία απο την ημέρα του τοκετου τώρα για την άλλαγη των όρων εργασίας πρεπει να συνεναίσεις και συ διαφορετικά δεν μπορουν να τους αλλάξουν βέβαια μετά την ληξη του χρονου προστασίας μπορουν να σε απολύσουν

 31. ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2004 . ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2009 ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΚΥΟΦΟΡΙΑΣ -ΛΟΧΕΙΑΣ – 6ΜΗΝΟ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ . ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2010 . ΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΙΞΕ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2010. Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ . ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΟΙΚΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΗ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 9/06 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΛΑΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΩ. ΑΠΛΑ ΗΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ?

  • δεν μπορει να σε απολυσει μεχρι να κλεισεις χρόνο ( απο την ημερομηνία γέννησης του παιδιου) ….οπότε πρεπει να σε απασχολεί κανονικά …αν παραιτηθείς χάνεις τα δικαιωματά σου και την αποζημιωση …εκτός και αν συμφωνήσεται να σε απολύσει και να μην κάνεις χρήση των δικαιωματων που εχεις ….για την προστασία απο το νόμο…Ουτες να μην σε πληρώσει μπορεί αυτές τις μέρες που πας στη δουλειά ειναι παράνομο …τώρα τα άλλα τα κρίνεις απο μόνη σου πάντως μπορει να σε απασχολει για 6 μήνες ακόμα που ορίζει ο νόμος αν θελει να είναι εντάξει με το νόμο και να σε απολύσει τότε τα αλλα ειναι προφάσεις ….

   • ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ 78 ΧΛΜ ΜΑΚΡΥΑ.

   • τοτε ρωτησε στην επιθέωρηση εργασίας τι γίνεται

 32. ειμαι 2 μηνων εγκυος εργαζομαι σε εταιρια Ο.Ε και εκλεισε λογω συνταξιοδοτησης του πατερα και ο γιος ανοιξε μαγαζι στο ονομα του και στην ιδια εδρα.(στην εταιρια το 60% ηταν και στο ονομα του γιου) πρεπει να με ξαναπαρει πισω.ποιοσ ειναι ο νομος 1264 που μου ειπαν? γιατι στο οαεδ δεν μου δινουν επιδομα αφου με απολυσανε?

  • καταρχην ο 1264 είναι νομος για τα συνδικάτα…Αν σε απέλυσε λογω συνταξιοδότησης πρεπει να σου έδωσε αποζημίωση ….αν έχεις απολυθεί και έχεις τις προυποθεσεις μπορείς να πάρεις επίδομα ..ανεργείας! Τωρα για την νέα επιχείρηση αν δεν υπάρχει συνέχεια με την προγούμενη δεν νομίζω να μπορείς να διεκδικήσεις επαναπρόσληψη …Πηγαινε σε μια επιθεώρηση εργασίας να σου πουν τι γίνεται

 33. kalhspera, 8a h8ela na ma8w an dikeoytai kapoio epidoma h syzygos moy (einai sto 7o mhna egkymosinis) den exei enshma kai einai asfalismenh sto bibliario moy.

 34. Γεια σας!
  Εργάζομουν σε μια επιχείρηση ως υπάλληλος γραφείου από 11/05/07. Εδώ και 1 μήνα είμαι σε άδεια λοχείας και μόλις μου ανακοινώθηκε από τον εργοδότη μου ότι η επιχείρηση κλείνει λόγω οικονομικών δυσχαιρειών. Σ’αυτή τη περίπτωση υποθέτω ότι η απόλυση είναι αναπόφευκτη άσχετα που απαγορεύεται. Ωστόσο, θα ήθελα να μάθω ποια είναι τα δικαιώματά μου. Δηλαδή η αποζημίωση που δικαιούμαι θα είναι ίδια όπως και αν δεν ήμουν σε άδεια λοχείας η δικαιούμαι και κάτι παραπάνω.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 35. Καλησπέρα,

  έχω μειωμένο ωράριο λόγω μητρότητας. Τώρα που έχω άδεια, οι μέρες αυτές θα προστεθούν στο μειωμένο ή θα τις προσθέσω μετά;

  Ευχαριστώ

  • δεν ξέρω τοσο εξειδικευμένα θέματα ….αν εννοείς την κανονική άδεια δεν έχει σχεση με το μειωμένο ωράριο η άδεια υπολογίζεται σε μέρες και οχι ώρες

 36. Η γυναικα μου ειναι εγκυος χωρις να δουλευει αυτη την περιοδο.εχει συμπληρωσει 200 ενσημα το 2008 κ 2009 οπως λετε.ποτε μπορει να παρει το επιδομα.οταν γεννησει ή πιο νωρις στον πρωτο μηνα?

  • ΤΟ ΕΠΊΔΟμα ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΩΤΉΣΕΤΕ ΣΤΟ ικα

   Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιδοτεί τις άμεσα ασφ/νες για 56 ημέρες πριν το τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.

   Για να τύχουν αυτών των επιδομάτων πρέπει να έχουν συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

   Δικαιολογητικά:

   * Ασφαλιστικά βιβλιάρια των δύο τελευταίων ετών ή βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο ελέγχει τον εργοδότη.

   * Βιβλιάριο υγείας (ατομικό, οικογενειακό)

   * Βεβαίωση του γυναικολόγου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πιθανή ημέρα τοκετού

   * Δήλωση από τον εργοδότη ότι σταμάτησε να εργάζεται – Δήλωση δική της για την ημέρα διακοπής (χορηγείται έντυπο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

   * Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού (μετά τον τοκετό για το επίδομα λοχείας)

   Επίσης με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.2676/99, προβλέπεται ότι πρόσωπα που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν φορείς ή κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α που χορηγούν επιδόματα μητρότητας δικαιούνται των επιδομάτων αυτών από του φορέα στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο ασφαλιστικός κίνδυνος, εφόσον η άμεσα ασφ/νη έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες από την νομοθεσία του τελευταίου φορέα προϋποθέσεις, με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και των άλλων φορέων.

   Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον Οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο τοκετός, σύμφωνα με την νομοθεσία του, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων φορέων στη δαπάνη επιδότησης.

   Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν μόνο για τους οργανισμούς που χορηγούν επιδόματα μητρότητας, όπως το ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ, Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων, ΤΑΠΕΤΕ και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να υπολογιστούν ημέρες που πραγματοποιήθηκαν στο κλάδο ασθένειας Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν χορηγούν επιδόματα μητρότητας, όπως π.χ. το ΤΕΒΕ.

   Απαραίτητο δικαιολογητικό εκτός των άλλων, είναι και η προσκόμιση βεβαίωσης από τον προηγούμενο φορέα όπου θα αναφέρονται:
   α) ο χρόνος ασφάλισης ανά μήνα και έτος, στον κλάδο ασθένειας του φορέα, καθώς και οι ακαθάριστες αποδοχές για το χρόνο αυτό,
   β) ότι καταβάλλει επιδόματα μητρότητας και
   γ) ότι δεν έχουν καταβληθεί επιδόματα μητρότητας

  • εχω απαντησει στη ερωτησή σας απλά το αναφέρω και στην αρχή οτι οταν λέω οnline είναι οτι δίνονται οι απαντήσεις εδώ και οχι οτι είμαι εγω συνέχεια εδώ ….μπαινω δυο φορές την ημερα και προσπαθώ να απαντησω στα ερωτήματα

 37. Γεια σας. Εργαζομαι σε ενα γραφειο 9 χρονια απο τα οποια τον τελεταιο 1,5 χρονο μας εκανε απο 8ωρο σε 5ωρο και υπογραψαμε την αλλαγη. Τωρα ειμαι 3 μηνων εγκυος και μας ανακοινωθηκε εκ νεου μειωση σε 4ωρο με 4μερες εργασιας/εβδομαδα. Ερωτηση 1: δεν εχω υπογραψει τιποτα ακομα – εχει δικαιωμα να το κανει εφοσον ειμαι εγκυος? Ερωτηση 2: η μειωση αυτη θα μου μειωσει κ τα επιδοματα (λοχειας, μητροτητας κλπ) του ΙΚΑ?
  Και τελικα αν του «καπνιζε» να μου μειωσει το ωραριο σε 1 ωρα τη μερα (λεμε τωρα) ο νομος τον καλυπτει?
  Ευχαριστω εκ των προτερων

  • αν το κάνει σε όλους και όχι μόνο σε σένα …ναι και εφόσον βεβαια υπογράψεται …τα επιδόματα του ικα είναι στάνταρ γιαυτές τις περιπτώσεις

 38. Γεια σας. εργαζομαι ενα χρονο σαν υπαλληλος γραφειου με επιδοτουμενο προγραμμα νεων ανεργων του οαεδ για δυο χρονια. εμαι εγκυος 2 μηνων, μπορει ο εργοδοτης σε ενα χρονο που ληγει το προγραμμα να με απολύσει?

  • ναι νομίζω αν εισαι σύμβαση ορισμένου χρόνου αν όμως η συμβαση γίνεται αορίστου χρονου μετά το προγραμμα βάση του προγράμματος οχι γιατί ισχύει η προστασία του νόμου

 39. Καλημέρα,

  τι γίνεται με το 50% των εισφορών του ΙΚΑ; Γέννησα το Μάιο και κάποιοι μου λένε πως το παίρνω από το ΙΚΑ και κάποιοι άλλοι από τον εργοδότη.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • #
   Επίδομα Κυοφορίας – Λοχείας

   Για το επίδομα Κυοφορίας-Λοχείας το Ι.Κ.Α. επιδοτεί τις άμεσα ασφαλισμένες για 56 ημέρες πριν το τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.
   Για να έχει το δικαίομα αυτού του επιδόματος η ασφαλιζόμενη πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια απο την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

   Δικαιολογητικά :
   # Ασφαλιστικό Βιβλιάριο
   # Βιβλιάριο υγείας (ατομικό,οικογενειακό)
   # Βεβαίωση του γυναικολόγου του Ι.Κ.Α. για την πιθανή ημέρα τοκετού
   # Δήλωση από τον εργοδότη ότι σταμάτησε να εργάζεται
   # Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού για το επίδομα λοχεία

 40. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2009.ΕΜΕΙΝΑ ΕΓΚΥΟΣ ΠΗΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ (2 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ).ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ?ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ?

  • gia sas onomazomai inga.kai edw kai 6xr.ta klisw ton maio,ergazwmai se mia idiotiki etairia,me fast food,einai alisida katastymaton kai twra 1/04/11 epistrefw gia douleia kai ap oti milisa mou eipe oti den ginetai na pigenw 2 wres argotera epidi den exw pou na afisw to mwro.mou eipe oti ta mou kanei nea symvasi,kai meiosh mishou,meiwsei hmerwn, 2 meres tin evdoma.exei to dikeoma an den ypograpsw symvasi ali kai ti mporei na mou kanei??? sas evxaristw polly.

   • δεν μπορεί να σου αλλαξει την σύμβαση γιαυτό και μονό τον λόγο ουτε να σε απολύσει μεχρι να κλείσεις χρόνο …ωστοσο ρώτησε σε επιθεώρηση εργασίας πως ακριβώς να το χειριστής το θέμα …

 41. ΓΕΝΝΗΣΑ ΣΤΙΣ 17-4-2010. ΠΗΡΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΟΥ(ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑΣ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 22-7-2010 ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 26-9-2006 ΣΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1000 ΕΥΡΩ.ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ Ή ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ?(ΑΠΟ ΤΙΣ 10-11-2010 ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ -ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΙ)-ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,
  ΦΑΝΙΟΛΑ

 42. ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΛΟΓΩ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ(ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ).ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ?ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΥΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ???

 43. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΑΠΟΛΥΟΜΑΙ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ. ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ. ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΩΣΤΟΙ ΘΑ ΜΟΥ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ?? ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

  • δεν ξέρω για το συγκεκριμένο νομίζω δεν υπάρχει προβλημα ποτε προσλαμβάνεσαι αλλά στην περιπτωσή σου είσαι σε καθεστως προστασίας απο απόλυση …βεβαια αν συμφωνείς δεν υπάρχει προβλημα αλλα για περισσότερη σιγουρια στο θεμα προστασίας μητρότητας αλλα και να δείς μηπως υπάρχει κολλημα στην επιδότηση ανεργίας επειδή απολυεσαι ενω εισαι σε καθεστως προστασίας ρώτησε μια επιθερωρηση εργασιας

 44. Η γυναίκα μου έχει ξεκινήσει να εργάζεται 27 Οκτωμβρίου και έχει πιθανή ημερομηνία για να γεννήσει 17 Αυγούστου. Παλιότερα δεν εργάστηκε ποτέ. Πώς μπορώ να υπολογίσω αν θα έχει 200 ημέρες? Μετράω μέχρι και την πιθανή ημερομηνία της γέννας? Διευκρινίστε το σας παρακαλώ.

 45. KALISPERA!DOULEVA SE MAGAZI ME ROUXA APO TON SEPTEMVRIO TOU 1999 K APOLITHIKA TON IOUNIO TOU 2010 K APO TOTE MEXRI K SIMERA EIMAI STON OAED.EIMAI 2 MINWN EGUOS K THELW NA MATHW AN DIKEOUME NA PARW XRHMATA K APO IKA K APO OAED?

   • otan tha ftanei o kairos gia na genisw tha parw xrhmata apo ton oaed k apo to ika?eimai anergi twra k eimai sto tameio anergias!!

   • Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιδοτεί τις άμεσα ασφ/νες για 56 ημέρες πριν το τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.

    Για να τύχουν αυτών των επιδομάτων πρέπει να έχουν συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

    Δικαιολογητικά:

    * Ασφαλιστικά βιβλιάρια των δύο τελευταίων ετών ή βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο ελέγχει τον εργοδότη.

    * Βιβλιάριο υγείας (ατομικό, οικογενειακό)

    * Βεβαίωση του γυναικολόγου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πιθανή ημέρα τοκετού

    * Δήλωση από τον εργοδότη ότι σταμάτησε να εργάζεται – Δήλωση δική της για την ημέρα διακοπής (χορηγείται έντυπο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

    * Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού (μετά τον τοκετό για το επίδομα λοχείας)

    Επίσης με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.2676/99, προβλέπεται ότι πρόσωπα που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν φορείς ή κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α που χορηγούν επιδόματα μητρότητας δικαιούνται των επιδομάτων αυτών από του φορέα στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο ασφαλιστικός κίνδυνος, εφόσον η άμεσα ασφ/νη έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες από την νομοθεσία του τελευταίου φορέα προϋποθέσεις, με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και των άλλων φορέων.

    Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον Οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο τοκετός, σύμφωνα με την νομοθεσία του, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων φορέων στη δαπάνη επιδότησης.

    Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν μόνο για τους οργανισμούς που χορηγούν επιδόματα μητρότητας, όπως το ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ, Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων, ΤΑΠΕΤΕ και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να υπολογιστούν ημέρες που πραγματοποιήθηκαν στο κλάδο ασθένειας Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν χορηγούν επιδόματα μητρότητας, όπως π.χ. το ΤΕΒΕ.

    Απαραίτητο δικαιολογητικό εκτός των άλλων, είναι και η προσκόμιση βεβαίωσης από τον προηγούμενο φορέα όπου θα αναφέρονται:
    α) ο χρόνος ασφάλισης ανά μήνα και έτος, στον κλάδο ασθένειας του φορέα, καθώς και οι ακαθάριστες αποδοχές για το χρόνο αυτό,
    β) ότι καταβάλλει επιδόματα μητρότητας και
    γ) ότι δεν έχουν καταβληθεί επιδόματα μητρότητας.

 46. Η γυναίκα μου είναι αυτή τη στιγμή ασφαλισμένη στο ταμείο μου (ΕΤΑΑ) αφού δεν εργαζόταν στο παρελθόν. Από τις 27 Οκτωμβρίου δουλεύει σε κάποια ιδιωτική εταιρεία ωστόσο μέχρι και την ημερομηνία που θα έχει τα απαραίτητα ένσημα για να βγάλει βιβλιάριο στο ΙΚΑ εξακολουθεί να είναι ασφαλισμένη στο ΕΤΑΑ.

  Έχει πιθανή ημέρα τοκετού 17 Αυγούστου. Δικαιούμαστε κάποιο επίδομα σύμφωνα με τις ημέρες που θα έχει εργαστεί.

  Αναφέρεται παραπάνω »Για να τύχουν αυτών των επιδομάτων πρέπει να έχουν συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.»

  Πώς μπορώ να υπολογίσω αν θα έχει συμπληρώσει αυτόν τον αριθμό ημερών; Είναι μεχρι την ημερομηνία τοκετού ή πρίν από την άδεια προ του τοκετού;

  Αν είναι εύκολο αφού σας αναφέρω τις ημερομηνίες πείτε μου αν δικαιούμαστε το επίδομα.

  Ευχαριστώ,

  Γιώργος

 47. Είναι μεχρι την ημερομηνία τοκετού ή πρίν από την άδεια προ του τοκετού;

  Με αυτην την πληροφορια μπορώ να το υπολογίσω.

 48. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η 6 ΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΟΛΟ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΑΔΕΙΑ , ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Σύμφωνα με το Άρθρο9 της από 24/5/2004 ΕΓΣΣΕ 2004-2005 » το μειωμένο ωράριο («άδεια») θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δικαιούται ο/η εργαζόμενος/-η με αίτησή του/-της να το ζητήσει εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.
   η εναλλακτική χορήγηση της άδειας προϋποθέτει συμφωνία του εργοδότη και χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά.

   Σας παραθέτω υπόδειγμα Ιδιωτικού Συμφωνητικού σχετικά με το προαναφερθέν άρθρο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (Προσαρμόζετε το κείμενο όπως νομίζετε).

   ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

   Στην Αθήνα σήμερα στις …./…../…….., μεταξύ :

   Α) Από το ένα μέρος της Ανωνύμου Εταιρείας με την επωνυμία: ………………………. , που εδρεύει στ.. …………….., οδός ………………….. και αριθμός ….., η οποία έχει την εκμετάλλευση καταστήματος στην ανωτέρω διεύθυνση, με Α.Φ.Μ.: ………………, Δ.Ο.Υ. : ……………….. και εκπροσωπούμενη από ……………., Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτής, που στο εξής, χάριν συντομίας, θα αποκαλείται « εργοδότης».

   Β) Από το άλλο μέρος της …………………… του …………….., έτος γέννησης ……….., κάτοικος ……………., οδός …………….. αρ……, με Α.Φ.Μ. ……………, και Α.Δ.Τ. ……………, καλούμενος στο εξής χάριν συντομίας «μισθωτός»,
   Μεταξύ των δύο συμβαλλομένων υφίσταται εργασιακή σχέση από τις ……………

   Έπειτα από αμοιβαία συμφωνία γίνονται αμοιβαία αποδεκτά τα ακόλουθα:

   1. Στις …./…./… έληξε η άδεια λοχείας του μισθωτού βάσει του Άρθου 11 του Ν.2874/2000. Από τις …./…/…. ο μισθωτός αναλαμβάνει εργασία και πάλι στον εργοδότη.
   2. Σύμφωνα με το Άρθρο 9 της από 24/6/2004 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., και έπειτα από αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη, συμφωνείται η εναλλακτική χρήση από τον μισθωτό του μειωμένου ωραρίου ως άδειας για φροντίδα του παιδιού. Για κάθε 8ωρο που θα παρέχει τις υπηρεσίες του ο μισθωτός θα υπολογίζεται και μία ώρα άδειας και στο τέλος του μήνα θα προστίθενται οι ώρες και θα χορηγείται στον εργαζόμενο η ανάλογη άδεια μετά αποδοχών. Τυχόν κλάσματα της ημέρας που θα προκύπτουν θα μεταφέρονται στον επόμενο μήνα.
   3.Το παρόν Ιδιωτικό Συμφωνητικό είναι ορισμένου χρόνου, διάρκειας 30 μηνών, με καταληκτική ημερομηνία την ……… βάσει του Άρθρου 6, εδ.α’ της από 24/5/2002 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
   4.Για κάθε διαφορά εκ του παρόντος συμφωνητικού αρμόδια δικαστήρια θα είναι αυτά των Αθηνών.

   Σε πίστωση των ανωτέρω συνετάχθη το παρόν και υπογράφεται σε δύο αντίγραφα, ένα για κάθε συμβαλλόμενο.

   ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

   Ο Εργοδότης Ο μισθωτός

   http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?s=df2fa8b9cf4b576dbaec020ea26fd6bf&showtopic=15092

 49. eimai me asfalistika metra kai imoun me symbasi ergou kai asfalismeni sto tebe.dikaioumai adeia toketou??

 50. Μια γνωστη μου που ρωτησε στην επιθεωρηση εργασιας της ειπαν οτι ο εργοδότης δεν μπορεί να την απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και για διάστημα 15 μηνων μετά τον τοκετό, εχει ψηφιστει καινουργιος νομος προσφατα.
  Ισχυει οντως κατι τετοιο, η παραμενει το 12μηνο?

  • απ οτι ξέρω η προστασία είναι τοσο στην διάρκεια της εγκυμοσύνη όσο και μετά τον τοκετό προστατεύεται για ένα χρόνο
   όποτε το 15ημηνο πρεπει να ειναι συνολικό ….(μετά τον τοκετο είναι 1 χρονος)

  • Αλλαξε ο νομος. Οσες εχουν κανει χρηση ου 6μηνου δεν μπορουν να απολυθούν για 15 μήνες.

 51. Kalispera, tha ithela na rwtisw oso afora epidoma adeias. Egw stamataw apo thn douleia 25-03-2011. Tha gennisw to Mayo. Pereipou twn Ioulio tha parw tis meres adeia. Poso epidoma adeias prepei na parw? Einai misi mistho h ligotero. Euxaristo.

 52. Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτ΄σω το εξής.Ήμουν έγκυος και αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε άδεια 3.5 μήνεσ(μαζεμένες οι ώρες του μειωμένου ωραρίου) η οποία λήγει σε 2 εβδομάδες.
  Πρόσφατα έμαθα ότι είμαι έγκυος και από κάπου μαθεύτηκε και στην δουλειά.Μου έκαναν ολόκληρη φασαρία ότι από την στιγμή που είμαι έγκυος δεν δικαιώμουν την άδεια των 3.5 μηνών που πήρα.Ενώ έχει συμφωνηθεί από τον Νοέμβριο και τώρα έχουμε Φεβρουάριο.Τί γνωρίζετε για αυτό?Κατά την γνώμη μου είναι παράλογο.

 53. καλημέρα,
  η άδεια θηλασμου μετράει απο την ημέρα επιστροφής της μητέρας στην εργασία άκόμα και αν έχει χρησιμοποιήσει την εξάμηνη άδεια μητρότητας του οαεδ ή από τη λήξη της άδειας λοχείας μόνο??

 54. se poio tmima sto ika prepi na apothantho gia na kano tin aitisi gia to epidoma mitrotitas/

 55. γειά σας!γέννησα 18 αυγούστου 2009 και πήρα κανονικά την άδεια κυοφορίας, τοκετού και λοχείας, την κανονική μου άδεια και τέλος την 6μηνη άδεια του ΟΑΕΔ. Επέστρεψα στη δουλειά μου 18/5/2010 και ο λογιστής μου είπε ότι πρέπει να δουλέψω 6 μήνες 6ωρο και 6 μήνες 7ωρο. Όμως διάβασα σε κάποιο forum ότι δεν είναι σωστό αυτό, δηλαδή να αφαιρείται το 6μηνο του ΟΑΕΔ απο τη διάρκεια του μειωμένου ωραρίου. Μίλησα με το υπουργείο εργασίας και μου είπαν ότι θα πρέπει να δουλέψω ακόμα 6 μήνες 7ωρο για να συμπληρωθούν οι μήνες. Το μετέφερα στο λογιστή της εταιρείας ο οποίος μου είπε ότι αν μπορω να του το πάω αυτό γραπτώς θα το δεχτεί, αλλιώς δεν μπορεί να δεχτεί τα λεγόμενα του κάθε υπαλήλλου που μπορεί και να μην ξέρει τί του γίνεται! Τί να κάνω?

 56. Μήπως ξέρει κ/αποιος να μου απαντήσει από πότε ισχύει το 15μηνο προστασία μητρότητας, λόγω χρήσης του 6μήνου του ΟΑΕΔ;
  Απολύθηκα ακριβώς την ημέρα των πρώτων γενεθλίων της κόρης μου, τον Οκτώβρη του 2010. Ξέρω ότι είναι παράνομο, και έχω ήδη καταθέσει αγωγή, αλλά αν ισχύει το 15μηνο και στην περίπτωσή μου, θα μου ήταν πολύ χρήσιμο!!!

  • υπαρχει τώρα μια τροπολογια σε νομοσχέδιο που ειναι προς ψηφιση …για 18μηνο αλλα όμως οι νομοι δεν εχουν αναδρομική ισχ’ύ τώρα αυτα μπορει να σου τα πει καλυτερα ο δικηγόρος σου αφού έχεις κανει και αγωγή

 57. dulevo se mia vioteknia epidiortosis apo 5 2009 e mina egios ke pira tin adia egimosinis 29 11 2009 i adia mu teliose 29 3 2010 pira ke 3 misi mines miomeno orario se afta e prepe na mu kolisune ke ensima? i adia afti teliose 16 7 2010 ke mu dosane ke tin adia isokroni mu ipane na giriso sti dulia 1 8 2010 ke ego tis enimerono pu imepali egios ke epestrepsa sti dulia dekemvrio 2010 ke tora perno tin adia egimosinis 31 martiu 2011 ti lete dikiume na plirotho apo ika ke an tha paro to eksamino apoton oaed

 58. dulevo se mia vioteknia epidiortosis apo 5 2009 e mina egios ke pira tin adia egimosinis 29 11 2009 i adia mu teliose 29 3 2010 pira ke 3 misi mines miomeno orario se afta e prepe na mu kolisune ke ensima? i adia afti teliose 16 7 2010 ke mu dosane ke tin adia isokroni mu ipane na giriso sti dulia 1 8 2010 ke ego tis enimerono pu imepali egios ke epestrepsa sti dulia dekemvrio 2010 ke tora perno tin adia egimosinis 31 martiu 2011 ti lete dikiume na plirotho apo ika ke an tha paro to eksamino apoton oaed

 59. kalispera ime mia kopela pu dulevo gazotria ksekinisa dulia se mia vioteknia 20 10 2008 ke tis ika pi name asfalisune apo tin imera pu ksekinisa dulia ke mu legane tha
  se valume ala ekume kapia provlima me ti dulia ke molis ti lisume tha se valume ke tin traviksane mekri 20 5 2009 tote imuna egios ke mu tixeni na figo apo tidulia prin tin imera tis adias toketu ke tis leo na mu valune ensima ja na kerdiso tin adia
  otan erkete i stigmi na na plirotho apo ika den ika ta ensima ke mu ipe o ergodotis pu tha me plirone afti tis 4 mines ke ta plirose meta mu dini ke 3 misi mine miomeno orario ke mu ta plironi ke afta 16 7 2010 e prepe nagiriso sti dulia ke mulene epidi den exipoli dulia na su dosume ke tin isokroni adia ke na girisis sti dulia 1 8 2010 meta ego e mina pali egios ke tis leo ta ensima pu mu krostane na ta valune tora pu ime egios mekri tin imerominia pu na mu vgi i adia toketu ja na plirotho apo ton ika ke mu legane su valume ensima prin ligo pao na ananeoso to vivliario ke mu lene den exis ensima tis perno til ke mu zitane na sinantithume ja na milisume ke meta mustilane ena eksodiko pu ithelan na me apolisune ego den to dektika ke tora mu ipane na mu valune mono 3 mines tu 2011 tha mporeso me afta ta ensima na kerdiso tin adia 4 mines apo to ika ke 6 mines apo ton oaed i oxi

  • δεν μπορω να σου πω γιατί είναι θέματα του ικΑ και διαφέρουν ανα περιπτωση. Αφού σου βάλουν τα ένσημα να πας στο ΙΚΑ να ρωτήσεις …αν μπορείς ή οχι

 60. Καλησπέρα, εμένα τελείωσε το 6μηνο του ΟΑΕΔ στις 19/3 και επειδή είχα δουλέψει 8 ημέρες επιπλέον (δεν σταμάτησα σύμφωνα με την άδεια ασθενείας του ΙΚΑ) επέστρεψα στην εργασία μου την 1/4/11. Θέλω να μάθω αν ο εργοδότης μπορεί να με απολύσει ενώ θα κάνω χρήση του μειωμένου ωραρίου. (12 μήνες χ2 ώρες και 6 μήνες χ1 ώρα)

  ΕΥχαριστώ!!!!

 61. Εργοζομαι σε ιδιωτική εταιρεία και είμαι σε άδεια λοχείας δικαιούμαι δώρο Πάσχα και από το ΙΚΑ? ή με πληρώνει ο εργοδότης?

  Παρακαλώ απαντήστε
  ευχαριστώ

 62. Καλημέρα’
  θα ηθελα παρακαλω να μου λησεται καποιες αποριες οσων αφορα την απολυση μετα απο τοκετο.
  Στην εταιρια που εργαζομαι απο το Νοεμβριο του 2002, σταματησα με αδεια τοκετου στης 26.5.2010 και επεστρεψα στησ 20 04 2011.
  Εχει δικαιομα ο εργοδοτης να με απολυσει και αν ναι ποτε?
  Ευχαριστω εκ’των προτερων,
  Αγγελινα

  • ενα χρόνο μετά τον τοκετο αλλά κάνουν νέο νόμο που παει στο 16μηνο η 18μηνο σε καθε περίπτωση απο τις ημερομηνίες δεν προκυπτει χρονος και προφανως το εκανε να μην τον προλάβει η ψήφισ του νεου νομου κανε καταγγελια στην επιθεώρηση εργασίας

 63. douleva se ena estiatorio kai me pigan se ena allo tou idiou idioktiti xoris na allaksei i sumvasi mou…ematha oti eimai egkuos kai edo kai ena mina ap’exo apo ti douleia logo anarotikis….simera ematha oti to estiatorio pou douleva tha kleisei (afto pou douleva prin pao sto allo tou idiou idioktiti)….afou kleinei to estiatorio (mallon to poulaei-to ena apo ta 2) ego os egkumonousa dikaioume metafora sto allo tou estiatorio i mporei na me apolisei?sas parakalo apantiste mou….

  euxaristo polu!!!

  • εισαι προστατευόμενη με βάση το νόμο αφού ειναι η ίδια επιχείρηση ειναι υποχρεωμένη να σε κρατήσει …ετσι πιστεύω για περισσότερα πρεπει να πας στην επιθεώρηση εργασίας αν τυχόν σε απολύσει …

 64. καλησπερα εργαζομαι σε εταιρεια σαν υπαλληλος γραφειου με συμβαση αοριστου χρονου τον ιουλιο του 2010 γεννησα επεστρεψα μετα το εξαμηνο του οαεδ στην εργασια μου 26/4/2011 σαν εξαωρη οπως συνηθιζεται και σημερα ο υπευθυνος προσωπικου μου ανακοινωσε οτι για να μην απολυθει υπαλληλος απο την εταιρεια αποφασισαν σε καποια ατομα να τροποποιησουν τις συμβασεις κοινως μου ειπαν να υπογραψω συμβαση για 4 ωρη με λιγοτερες αποδοχες φυσικα για τουλαχιστον 3 μηνες και μετα μπορει να επαναφερουν την συμβαση που υπηρχε μεχρι τωρα.δεν δεχτηκα να υπογραψω αλλα φοβαμαι την απολυση μπορουν να κανουν κατι τετοιο?ξερω οτι για 12 μηνες μετα τον τοκετο δεν μπορουν να με απολυσουν μου ειπε συναδερφος οτι αυτο το 12μηνο εγινε 15 μηνο ισχυει?

 65. γέννησα 9 σεπτέμβρη κ ήμουν σε κατάστημα με ρούχα στον βύρωνα από όπου σταμάτησα λόγω εγκυμοσύνης τον ιούλιο του 2010 κ είχα κλείσει ήδη 2 χρόνια. σε 10 μέρες επιστρέφω μετά το 6μηνο του οαεδ κ μου ανακοίνωσε η εργοδότισα μου ότι με μεταφέρει στο άλλο κατάστημά της στην γλυφάδα που δεν με βολεύει καθόλου λόγω απόστασης κ σπαστού ωραρίου. έχει το δικαίωμα να με στείλει στην γλυφάδα? είναι προφανές ότι το κάνει για να παραιτηθώ… τί να κάνω?

 66. καλησπερα. δουλευω σε δημοτικη επιχειρηση με συμβαση ιδιωτικου δικαιου ορισμενου χρονου.εληξε η αδεια λοχειας μου και στις 13-4-11 εκανα αιτηση και υπεβαλα ολα τα δικαιολογητικα για το 6μηνο του οαεδ. αμεσως με ενημερωσαν οτι επειδη δουλευω σε δημ. επιχειρηση επρεπε να στειλουν την αιτηση μου στα κεντρικα για να εξεταστει απο το νομικο τμημα, μηπως δεν το δικαιουμαι. μεχρι σημερα δεν εχω λαβει απαντηση. στις οχλησεις μου απαντουν οτι ανηκω σε ειδικη κατηγορια εργαζομενων, χωρις διευκρινιση. υπαρχουν οντως ειδικες κατηγοριες που δεν δικαιουνται το 6μηνο? τι μπορω να κανω? ευχαριστω

  • ελληνικό κράτος …κάνε προσφυγή στο συνήγορο του πολίτη …να δουμε θα απαντήσουν και ειδική κατηγορία …αφού δεν σε καλυπτει ο φορέα σου πρεπει να σε καλύψει ο ΟΑΕΔ…

 67. Kαλησπερα.εχω γυρισει στην εργασια μου επειτα απο αδειες λοχειας κυησεως ,6μηνου 31/1/2011.δουλευω σε αυτην την εταιρια απο το 2007.κανω χρηση μειωμενου ωραφριου για 1 ωρα την ημερα.θα ηθελα να ρωτησω αν απολυθω,αν μπορω να παρω ταμειο ανεργιας γιατι στα ενσημα που ζητησα απο το ικα εχω καποια »μη οριστικοποιημενα» στην διαρκεια του 6μηνου.επισης στην εγκυκλιο του οαεδ διαβαζω οτι:

  Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:(ειχα παρει ταμειο ξανα το 2007)
  Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.

  η ερωτηση μου ειναι η εξης:αν η αδεια του 6μηνου οαεδ θεωρειται ημερες εργασιας.αν ναι μπορω να παρω ταμειο,αν οχι ..μαλλον δεν μπορω….

  αν γνωριζει καποιος να απαντησει θα ημουν ευγνωμων.ευχαριστω εκ των προτερων….

 68. καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω μετα το 6 μηνο ποτε μπορει να απολυσει ο εργοδοτης? Γιατι μου εχουν πει οτι εχουν αλλαξει τωρα τα πραγματα και μπορει να σε διωξει ακομα και αν εισαι εγκυος ειναι αληθεια?Εχω ακουσει κατι για 15μηνο μετα την γεννα εχει ψηθιστει?

 69. Κατι ακομα που θα ηθελα να μαθω,1) εγω ειμαι κανονικα υπαλληλος γραφειου και μετα απο την πρωτη μου γεννα αφου γυρισα με εβαλε στις πωλησεις, στο ιδιο βεβαια καταστημα επιτρεπεται?
  2)Επειδη θα εχω μειωμενο ωραριο και θα παιρνω κανονικα τον μισθο μου, μπορει να μου αλλαξει την συμβαση να με κανει 6ωρη?Ευχαριστω και συγνωμη για τις τοσες αποριες

  • αν είσαι υπάλληλος γραφείου δεν μπορει να βάλει στην θέση πωλήτριας γενικά ασχετα με την περίπτωση πρεπει να σου αλλάξει ειδικότητα …τώρα για το 6ωρο που αναφέρεις δεν ξέρω τι παιζει δηλαδή ζητα να σε κάνει 6ωρη ή γενικά θέλει να αλλάξει τις συμβάσεις σε όλους ρώτησε στην επιθεώρηση εργασίας καλύτερα

 70. Κατι ακομα που θα ηθελα να μαθω,1) εγω ειμαι κανονικα υπαλληλος γραφειου και μετα απο την πρωτη μου γεννα αφου γυρισα με εβαλε στις πωλησεις, στο ιδιο βεβαια καταστημα επιτρεπεται?
  2)Επειδη θα εχω μειωμενο ωραριο και θα παιρνω κανονικα τον μισθο μου, μπορει να μου αλλαξει την συμβαση να με κανει 6ωρη?Ευχαριστω και σ

 71. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

  ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΚΥΟΦΟΡΙΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΙ ΔΙΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ???
  ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

  • δεν το ξέρω …ειναι λογιστικό αλλά προς το παρον μόνο το μισθο, τωρα για τους μήνες τις αδειας δεν ξέρω πως πληρώνεσαι ρώτησε τον λογιστή

 72. ΕΙΜΑΙ ΕΚΓΥΟΣ ΣΤΟΝ 3 ΜΗΝΑ…ΓΕΝΝΑΩ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012…ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΔΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ???

  • Άδεια μητρότητας

   Η άδεια τοκετού και λοχείας, συνολικά αποκαλείται άδεια μητρότητας, διαρκεί 119 ημέρες. Συγκεκριμένα 56 ημερολογιακές μέρες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού (βάσει του τελευταίου σας υπερήχου) και 63 ημέρες μετά την ημερομηνία του τοκετού. Για να σας δοθεί η άδεια τοκετού, θα πρέπει να προσκομίσετε τον τελευταίο σας υπέρηχο μαζί με βεβαίωση του γυναικολόγου σας στο ΙΚΑ (όσες απασχολούνται στον ιδ. Τομέα) ο οποίος θα βεβαιώσει τις ημέρες που δικαιούστε και θα σας δώσει την επίσημη βεβαίωση που θα πρέπει να σφραγίσει και ο εργοδότης σας. Ο εργοδότης πληρώνει μέρος των ημερών αδείας σας και το ΙΚΑ πληρώνει τα υπόλοιπα. Συνολικά, η έγκυος δεν έχει καμία μείωση εισοδήματος για τις ημέρες που απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

 73. Είμαι στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης μου και αυτή τη στιγμή έχω κάρτα ανεργίας (απολύθηκα τον Μάιο επειδή έληξε η σύμβαση εργασίας). Θα γεννήσω περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου και από ότι νομίζω δικαιούμαι να λάβω το επίδομα κυοφορίας-λοχείας του ΙΚΑ. Αυτο που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Εγώ δουλεύω ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός και κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου γίνεται η πρόσληψή μου. Φέτος όμως υπολογίζω ότι αρχές Οκτωβρίου θα έχω την άδεια λοχείας. Γίνεται να γίνει η πρόσληψη ενώ εγώ θα βρίσκομαι σε άδεια λοχείας, χωρίς βέβαια να χάσω το επίδομα του ΙΚΑ; Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα καθώς θέλω μετά την λήξη της άδειας λοχείας να επιστρέψω στην εργασία μου. Αν απλά αρνηθώ την πρόσληψη τότε θα μείνω για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς δουλειά.

  • για το επίδομα του ΙΚΑ τοκετου δες στο http://www.ika.gr νομίζω μπορείς να το πάρεις υπάρχουν προυποθέσεις με βάση τα ένσημα που εχεις πριν την λήξη της σύμβασης …τωρα για το αλλο θέμα που αναφέρεις δεν το ξέρω τι γίνεται αλλά αφού δεν εχεις απασχόληση τώρα δεν μπορείς να πάρεις αδεια λοχείας και εφόσον κανεις προσλήψη μπορείς να ασκήσεις αυτό το δικαίωμα …αλλά δεν τον ξέρω ρώτησε τον φορέα που κανει τις προσλήψεις

 74. Τα απαραίτητα ένσημα τα έχω οπότε θα πάρω το βοήθημα από το ΙΚΑ, αλλά από τη στιγμή που το παίρνει κάποια υπογράφει ότι δε θα εργασθεί δυο μήνες πριν και δυο μήνες μετά τον τοκετό. Η απορία μου είναι κατά τη διάρκεια λοχείας (δυο μήνες μετά τον τοκετό) μπορεί να γίνει πρόσληψη και να συνεχιστεί η άδεια λοχείας. Δυστυχώς έτσι όπως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα ακόμα και να σε καλέσουν από κάποια υπηρεσία να εργασθείς, και να τους πεις ότι είσαι σε άδεια λοχείας, αυτοί απλά θα σου πουν «εμείς σε καλούμε, εσύ αν θέλεις δέχεσαι ή όχι. Τα υπόλοιπα είναι δικό σου πρόβλημα».

 75. Γεια σας. εργαζομαι σε μια εταιρεια εδω και 3 χρονια και τωρα ειμαι 2 μηνων εγκυος. θελω να σταματησω να εργαζομαι λογω πολυ κακων συνθηκων και μισθου. ο εργοδοτης μου συμφωνει να μου δωσει απολυση αντι για παραιτηση ωστε να παρω ταμειο ανεργιας. πως ομως θα ειναι εγκυρη η απολυση εφοσον ειμαι εγκυος? αν υπογραψω καποιο χαρτι οτι δεν εχω προβλημα με την απολυση??

  • εισαι σε καθεστώς προστασίας … αλλά δεν νομίζω οτι παιζει ρόλο αφού αυτός σε απολυεί και εσυ το δέχεσαι αλλά δεν ξέρω πως θα το πάρουν στον ΟΑΕΔ (απλά δεν θα τους πεις οτι είσαι εγκυος ) πραγματικά δεν μπορώ να σου πω με σιγουρια κάτι

 76. Καλησπέρα σας,
  Η συζυγός μου είναι ελευθερος επαγελματιασ και γέννησε πριν 2 μήνες. Εγω ως ιδιωτικός υπάλληλος εδώ και πολλά χρόνια, έκανα αίτημα στην υπηρεσία μου για άδεια φροντιδας του μωρού. (μειωμενο ωραριο μαζεμένο οπου ανέρχετε σε 9 μήνες) Η απάντηση ήτανε αρνητική δεν το δεχτίκανε. μου είπανε πως δεν την δικαιούμε τετοια ειδους άδεια διοτι η συζυγος μου είναι ελευθερος επαγγελματίας… Αληθεύει?? Εαν όχι , πως μπορώ να κινηθώ και που μπορώ να μηλήσω?

 77. καλησπερα, παιρνω ταμειο ανεργειας μεχρι Αυγουστο του 2012.γενναω Φεβρουαριο του 2012. τι διακιουμαι απο το ικα κ τι απο τον οαεδ? εχω μπερδευτει!

 78. ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 10 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΓΚΥΟΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΑΙΜΟΡΑΓΙΕΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΞΑΠΛΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΧΙ.ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΗΔΗ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΡΙΒΩς ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ?

 79. γεια σας παιρνω ταμειο ανεργειας. ξερετε αν διακοπτεται καποιες μερες λογω γεννας?καπου διαβασα για αναστολη επιδοτησης 52 πριν κ 53 μετα τον τοκετο. ισχυει??

 80. Γεια σας. Έχωμία απορία.Πέρυσι δούλεψα ακω. Η πρόσληψη έγινε μέσΩ ΕΣΠΑ.Το Μαη γεννησα ένα αγοράκι και πήρα άδεια λοχείας 56 μέρες πριν καθώς και άδεια 64 μέρες μετά. Δεν επέστρεψα στο σχολείο καθώς στο μεταξύ έληξε η σχολική χρονιά και η σύμβασή μου. Δικαιούμαι άλλη άδεια τώρα μόλις καλέσουν τους αναπληρωτές;(Είναι σίγουρο ότι θα με καλέσουν) Ξέρω ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δικαιούνται 6μηνη άδεια.Με την τελευταία εγκύκλιο οι αναπληρωτές εΊΝΑΙ ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ επομένως να τη ζητήσω;

  • προφανώς θα σου κάνουν ανανέωση σύμβασης ….δεν ξέρω τι γίνεται με τις συμβασεις στο δημόσιο αλλά και γενικά ολοι πλεον οι νέοι του δημοσίου πάνε ΙΚΑ ….Το εξάμηνο αυτό δίνεται σε διευθέτηση σε σχέση με τις άδειας που δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κλπ Ισως όμως να δικαιουσαι μειωμένο ωράριο δες το καλυτερα ετσι

 81. ακω=αναπληρώτρια κανονικου ωραρίου

 82. καλησπέρα

  γνωρίζει κάποιος με βάση ποιου μήνα αποδοχών υπολογίζει το ικα τα επιδόματα μητρότητας;

  έχω ΠΗΤ 2/2/2012

  ευχαριστώ
  εύη

 83. douleuw se ena kommotirio 4 xronia kai molis ematha oti eimai egios to emathan kai ta afentika mou mporoun na me diwksou/?efoson mou eipe i idia i ergodotis mou oti na fugw apo moni mou kai na tous ypograpsw oikiothelws apoxwrisi giati an den to kanw tha me paei dikastika logw tou oti mou eipe oti exw parei pellatisa apo to magazi kai ti ekana eksw pragma pou den isxuei apla me apeilei gia na fobithw ti mporw na kanw egw?

 84. geia sas

  i ginekamu ine 38 ebdomadon egios ke exoume to xarti apo to ika gia tin adeia toketou ke to afediko tis den to ipografi theli alo xarti gia na tis dosi tin adeia 8eli anarotiki apo to ika emis den kseroume ti na kanoume

 85. ksexasa na sas po oti mou ipan pos 8a mas kanun minisi ke se mena oti 8a me apolisun epidi ton koroideboume

 86. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ 5ΝΘΗΜΕΡΟ. ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2011 ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΙΣΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΑΔΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ; ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ 30 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ 1 ΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ Η΄ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ; ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΑΥΤΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ. ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • για το πρώτο που ρωτας αφού έχεις συμφωνία μισής δουλειάς μισου μισθού θα πληρωθείς και αναλογικά και τα δώρα επιδόματα ….άσχετα πως σε ασφαλίζει …για το άλλο νομίζω μετά από το 6μηνο ισχύει

 87. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΔΟΥΛΕΥΩ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ 5ΝΘΗΜΕΡΟ.ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2011 ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (3 ΕΙΜΑΣΤΕ) ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΙΣΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΣΗΜΟ. Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ 30ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ 1 ΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ,ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ; ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΩ ΤΙ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ-ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΩ,ΜΙΣΟ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

 88. ti ginete me to 6mino toy oaed akousa oti mporoyme na to pernoyme alla den tha plironomaste isxyei???????

 89. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΚΑΝΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ 3/10.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ?Κ ΑΝ ΝΑΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η’ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ?? ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ……ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  • ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΡΩΤΗΣΕ ΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

   • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

 90. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΚΑΝΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ 3/10.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ?Κ ΑΝ ΝΑΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η’ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ?? ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ……ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

 91. Καλησπέρα. Η γυναικά μου δουλεύει σε ΟΤΑ και είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. 25-6-2011 γέννησε και πήραμε από το ΙΚΑ επίδομα κυήσεις – λοχείας -τοκετού(όλα μαζί περίπου 3000 ευρώ) και βρίσκεται σε άδεια μητρότητας . Σήμερα που πέρασε από το δήμο οπού εργάζεται της είπαν ότι πρέπει να επιστρέψει όλα τα λεφτά που έχει πάρει από το ΙΚΑ γιατί δεν μπορεί να περνεί μισθό από το δήμο και τα επιδόματα από το ΙΚΑ. Της ανέφεραν τον Ν. 3584 / 07 άρθρο 59 οτι θα τις κρατήσουν όλο το ποσό από το μισθό της. Αυτό που της είπαν ισχύει αφου θεωρό οτι τα επιδόματα είναι ενισχυση από το κράτος και οχι οτι τα πληρώνει από την τσέπη της. Ευχαριστώ

  • δεν ξερω τι παιζει επειδή ειναι δημόσιο ο δήμος και αν δικαιούται ολα τα επιδόματα του ΙΚΑ και σε τι κλαδο ειναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μονο στην σύνταξη η και στην υγεία ?

 92. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • να σταματήσεις από τώρα δεν μπορεις …πρέπει να έχεις αναρρωτική μόνο από ΙΚΑ …απλά μπορεις να δεις καποια φόρμουλα με εργοδότη να μην κάνεις βαριές δουλειές …

 93. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ?ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ?(Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 500ΕΥΡΩ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ.)ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ.ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΟΚ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 94. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΕΓΙΝΕ ΟΚΤΑΜΗΝΟ?

  • Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του νόμου 1483/1984 (ΦΕΚ Α’ 153) καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής :

   «1. Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για το χρονικό διάστημα δέκα οκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

   Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη».

   2. Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του νόμου 3896/2010 (ΦΕΚ Α’ 207) καταργείται.

   3. Η αληθής έννοια του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58) είναι ότι στο πεδίο εφαρμογής αυτού εμπίπτει η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα και για την εναλλακτική χρήση του μειωμένου ωραρίου ως άδειας για φροντίδα του παιδιού καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τις ρυθμίσεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Ε.Ε.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. των ετών 2004-2005.

   4. Το εδάφιο ε του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58) τροποποιείται ως ακολούθως:

   « ε. Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης, κύριας και επικουρικής, και στον κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κοι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο Ίδρυμα μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό. Ο χρόνος ασφάλισης, που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παραπάνω άρθρου θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ».

   5. Η παρ. 2 του άρθρου 148 του νόμου 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

   «2. Οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., δικαιούνται των παροχών ασθένειας σε χρήμα, εφόσον πέραν των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται από διατάξεις του Κανονισμού του, έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες ασφάλισης, οι οποίες από 1/1/2009 αυξάνονται ανά δέκα κατ’ έτος και μέχρι εκατόν είκοσι (120). Προκειμένου για οικοδόμους, οι ογδόντα ημέρες της παρ. βα του άρθρου 35 του α.ν. 1846/1951 (ΦΕΚ Α’ 179) αυξάνονται από την ίδια ως άνω ημερομηνία ανά δέκα κατ’ έτος και μέχρι εκατό (100).»

 95. ΕΓΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΩ..

 96. kalhmera tha ithela tis gnwseis sas kai tn empiriasas…. Ergazomai 3 xronia ws ypallhlos se estiatoreio eimai eimai eggyos 2minwn kai douleuw ws 8aorh me 2 repo thn eudomada molhs anakinwsa ston ergodoth mou oti eimai egkyos mou eipe oti exw 3 epiloges h na mou valei ta misa ensima h na doulepsw 4 wrh kai egw fysika den to dextikakai twra me kanei pentawrh kai tha douleuw mono 3 fores thn eudomada kai evale mia allh ypalilo na douleuei foul taim fysika den ipegrapsa auth thn symfonia mou kanei spasimo nevrwn.pws na to xeiristw mporite na mou peite ean gnwrizete….

 97. mesinxwrite ena mikro lathaki den tha me kanei pentawrh apla tha douleuw 3 fores thn eudomada 8 wres

 98. Καλημερα. Ειμαι υπαλληλος σε μια εταιρια εδω και 8 χρονια με συμβαση αορίστου χρόνου και ασφαλεια ΙΚΑ. Ο αντρας μου ειναι στρατιωτικος. Γεννησα πριν 6 μηνες και τωρα αφου πηρα τις ημερες αδεια που δικαιουνται ολες οι γυναικες πριν και μετα τον τοκετο (περιπου 4 συνολικα), αμεσως μετα πηρα και το μειωμενο μαζεμενο που ειναι περιπου 3σιμιση μηνες. Μετα θα παρω και το 6μηνο του ΟΑΕΔ. Ο αντρας μου αν δεν παρω εγω αδεια ανατροφης δικαιουται 9 μηνες. Αλλα δεν ξερω αν μεσα σε αυτες τις μερες θεωρουνται σαν αδεια ανατροφης και η αδεια του ΟΑΕΔ γιατι απ οσο ξερω το δικαιουνται μονο οι γυναικες. Ισχυει αυτο? Γιατι αν ναι, ο αντρας μου θα πρεπει να διεκδικησει να παρει τις υπολοιπες ημερες. Δηλαδη απο τους 9 μηνες που δικαιουται να αφαιρεθουν οι 3σιμιση μηνες που πηρα και οχι οι 3σιμιση+το 6μηνο. Ευχαριστω.

 99. Γεια σας, η γυναικα μου γεννησε την πρωτη κορη μας την 21/01/2010 πηρε αδειεα κυησης και λοχειας, εξαμηνο του ΟΑΕΔ και την κανονικη της αδεια και ηταν να επιστρεψει στη δουλεια της στις 01/11/2010 αλλα ηταν εγκυος και μαλιστα με αποκολληση.Πηρε αναρρωτικη αδεια 3 μηνων και στις 01/03/2011 που ηταν να παρει το επιδομα κυησης και λοχειας το ΙΚΑ λεει οτι δεν δικαιουται λογω του οτι δεν εχει 200 πραγματικα ενσημα εως 26/04/2011 που ειναι ο ΠΗΤ.Μετρησαμε τα ενσημα και εχει 178 πραγματικα τα 2 τελευταια ετη και 150 απο το 6 μηνο του ΟΑΕΔ. Εως σημερα δεν εχει παρει τιποτε πλην του βοηθηματος τοκετου.Πως μπορουμε να μαθουμε τι μπορουμε να κανουμε αφου τωρα δεν μπορουμε να παρουμε καθολου χρημα αλλα ουτε και το 6 μηνο του ΟΑΕΔ?

  • Η προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος μητρότητος είναι η ασφαλισμένη να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. στα 2 τελευταία έτη από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Για τη συμπλήρωση των 200 ημερών εργασίας λαμβάνονται υπ’όψη και οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες η εργαζόμενη ασφαλισμένη πληρώνεται από τον εργοδότη της.
   http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=83671

 100. η γυναικα μου είναι έγκυος ….είναι στον 2 μηνα …εργάζεται κανονικά με πλήρη απασχόληση εδώ και 4 χρονια στον ιδιωτικό τομέα και είναι ασφαλισμένη στο ικα … ο εργοδότης τις ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ati την έκανε με μερική απασχόληση 4 οροι δηλαδή …. τώρα όταν είναι να βγει στην άδεια εγκυμοσύνης σε 5 μήνες περίπου τι χρήματα θα πάρει για πλήρη απασχόληση η για μερική …και στην 6 mini άδεια πάλι η αποδοχές τις τι θα είναι για πλήρη απασχόληση η για μερική…????αν γνωρίζει κάποιος ας απάντηση… ευχάριστο ….

 101. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΕΞΙΜΙΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ 15 ΗΜΕΡΕΣ(5-10 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 19-10) ΛΟΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν 178/1967 σε περίπτωση απουσίας για 1-3 ημέρες από την εργασία συνεπεία ασθένειας, για τις οποίες δεν καταβάλλεται επίδομα από το ΙΚΑ, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει μόνο το μισό του ημερομισθίου ή του ανάλογου ημερήσιου μισθού.

   Αντίθετα αν η ασθένεια διαρκέσει πάνω από 3 ημέρες π.χ.12 ημέρες, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από το ΙΚΑ επίδομα μόνο για τις 9 ημέρες της ασθένειας του, γιατί αφαιρείται ο 3ήμερος χρόνος αναμονής. Έτσι ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει, για μεν τις 3 πρώτες ημέρες το μισό (1/2) μόνο του ημερομισθίου η του ανάλογου ημερήσιου μισθού, για δε τις υπόλοιπες 9 ημέρες τη διαφορά μεταξύ του ημερομισθίου και του επιδόματος ασθένειας που καταβάλλει το ΙΚΑ.

   Σε περίπτωση που ο μισθωτός ασθενήσει και απέχει από την εργασία του για διάστημα μέχρι 3 ημέρες οσεσδήποτε φορές μέσα στο έτος δεν δικαιούται να λάβει επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ, αλλά υπολογίζεται ο χρόνος αυτός σαν χρόνος αναμονής, για άλλη ασθένεια.

 102. Καλημέρα. Μόλις έμαθα ότι έμεινα έγκυος αλλά δεν θέλω να το ανακοινώσω ακόμα στον εργοδότη μου. ΄Εχω υποχρέωση να τον ενημερώσω ούτως ώστε να μην έχει δικαιώμα να με απολύσει ή μπορώ αν απολυθώ να του το ανακοινώσω εκεινη τη στιγμή για να αποφύγω την απόλυση;

  • δεν το ξέρω ακριβως αλλά λογικά πρεπει να τον ενημερώσεις ως προς τον χρόνο …που πρεπει να ενημερώσης και από πότε αρχίζει η προστασία σου ρωτησε καλυτερα μια επιθεώρηση εργασίας ..γιατί αυτός μπορει να ισχυριστεί οτι δεν το ήξερε

 103. Καλημέρα, μόλις έμαθα ότι είμαι έγκυος και δεν θέλω να το ανακοινώσω ακόμα στον εργοδότη μου. Είμαι υποχρεωμένη να τον ενημερώσω για να μην μπορεί να με απολύσει; Η αν υπάρξει περίπτωση απόλυσης έχω δικαίωμα να τον ενημερώσω επί τόπου ωστε να μην απολυθώ;

 104. Eύα Λεούση :
  Καλημέρα. Μόλις έμαθα ότι έμεινα έγκυος αλλά δεν θέλω να το ανακοινώσω ακόμα στον εργοδότη μου. ΄Εχω υποχρέωση να τον ενημερώσω ούτως ώστε να μην έχει δικαιώμα να με απολύσει ή μπορώ αν απολυθώ να του το ανακοινώσω εκεινη τη στιγμή για να αποφύγω την απόλυση;

 105. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ…ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ…Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ?(ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΗΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ)ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

 106. Καλησπερα.Θελω να ρωτησω αν τα ενσημα που κολλαει ο ΟΑΕΔ στο εξαμηνο της μητροτητας προσμετρουνται στα 200 που απαιτουνται για τη χορηγηση της αδειας κυησης και λοχειας. Ευχαριστω!

 107. καλημερα
  θα ήθελα να μάθω αν η εργαζόμενη στον ιδ.τομέα που παίρνει τις 119 ημερες αδειας τοκετου και εχει παρει και το 6μηνο του οαεδ πόσους μήνες ακριβως μπορεί να έχει μειωμενο??
  θα είναι 30 μήνες ή μειωνεται κατα 6 μηνες λόγω της εξτρα αδειας του οαεδ???

  • δεν ξέρω τοσο λεπτομέριες σε μια επιθεώρηση εργασίας αν ρωτούσες θα πουν ακριβώς πως γίνεται η κατανομή των ωρών

  • μειώνεται κατά 6 μήνες ή για όσο χρόνο έκανες χρήση την Ειδική προστασία μητρότητας. Να ξέρειε γενικά ότι από την λήξη της λοχείας λογίζεις τους 30 μήνες.

 108. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙ. ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ?

  • οχι πρέπει να τον ενημερώσεις γιατί αυτός θα πεί δεν ήξερα …αλλα ρώτησε σε μια επιθεώρηση εργασίας να σου πουν τι γίνεται σχετικά με την ενημέρωση του εργοδότη και την προστασία από πότε αρχίζει

   • Από την στιγμή που είσαι έγκυος και το γνωστοποιήσεις στον εργοδότη, αυτός είναι υποχρεωμένος να μην σε απολύσει. Ακόμα και κατά την γνωστοποίηση της απόλυσης εαν το μάθει θα πρέπει να την αποσύρει. Ακόμα και εαν σε απολύσει και κατά την απόλυση είσαι έγκυος και δεν το ξέρεις, έιναι υποχρεωμένος να σε ξαναπροσλάβει εφόσον του το γνωστοποιήσεις και να πληρώσει και για το χρονικό διάστημα το οποίο απουσίαζες.

 109. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

  • αυτά ειναι λογιστικά δεν τα ξέρω αλλά δικαιουσαι αν οχι ολοκληρο αναλογια για τους μηνες που δουλευες απο 1/5 και μετά

  • Ναι θα το πάρεις κανονικά κπαι ολόκληρο εφόσον από 1/5/2011 έως 31/12/2011 παρέχεις κανονικά την εργασία σου στον εργοδότη . Ο χρόνος εγκυμοσύνης λογίζεται ώς χρόνος παροχής εργασίας.

 110. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ?ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ!!

  • Ο εργοδότης συμμετέχει για τα πρώτα 25 ημερομίσθια και εφόσον αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από αλλη ασθένεια μέσα στο εργασιακό έτος. Για τις 3 πρώτες μέρες πληρώνεσαι από τον εργοδότη 3*1/2 του ημερομισθίου μόνον και γιατα υπόλοιπα 22 πληρώνεσαι από τον εργοδότη την διαφορά από το ΙΚΑ. Από εκέι και πέρα σε πληρώνει το Ικα.

 111. γεια σας.ρωτησα την επιθεωρηση εργασιας και μου ειπαν οτι μετα τη γεννα ο εργοδοτης δεν μπορει να απολυσει για 18 μηνες και οχι για 12.τι λετε?

 112. ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΙς 29-04-11. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΕΓΚΥΟς.ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ 7ο ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ?

 113. γεια σας. γενναω σε 3 μηνες και μετα θα κανω χρηση του 6μηνου.
  η εταιρεια μεταφερει εργασιες και συμβασεις σε αλλη εταιρεια του ομιλου και θα παραμεινει μονο ως νομικη οντοτητα. θα μεταφερει στην αλλη εταιρεια του ομιλου ολους τους υπαλληλους 20 ατομα εκτος απο εμενα, με τη δικαιολογια οτι θελει να φενεται ενας ανθρωπος προσωπικο, πραγμα το οποιο γνωριζω οτι δεν ειναι απαραιτητο.οταν του ειπα οτι οταν κλεισει τι θα απογινω, οτι θα ειμαι η μονη απολυμενη, μου ειπε οτι τοτε θα με μεταφερει και εμενα. Ομως δεν τον πιστευω, γιατι αν ηθελε θα με μετεφερε απο τωρα…Ξερετε σε περιπτωση που κλεισει ή πτωχευσει τι μπορω να διεκδικησω, αφου θα ειμαι κατω απο προστασια?
  Ευχαριστω

  • κατι δεν μου παει καλά σε αυτή την περίπτωση…πάντως εσυ εισαι σε καθεστώς προστασίας για 18μηνες άρα μπορει να είναι υποπτο αυτό να σε κρατήσει εκει σαν υπαλλήλο και με την άδεια που θα έχεις να κυρήξει πτώχευση και να αποφύγει την προστασία που εχεις από το νόμο για συμβουλευσου κάποια επιθεώρηση εργασίας …

 114. καλησπερα ειμαι εγκυος και κοντευω τον 8ο μηνα και θελω να ρωτησω αν ξερει καποιος αν το ικα δινει το επιδομα τοκετου η το εχουν κοψει?

 115. Καλησπέρα ,εγώ είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ και η σύζυγος στο ΙΚΑ , τι με συμφέρει να επιλέξω για να ασφαλίσω το παιδί?

 116. έγγυος (η αδερφή μου) στον 7ο μήνα στις 16/12 ξεκινάει η άδεια κύησης, από την εταιρία ενημερώθηκε ότι θα κλείσει το γραφείο στην Θεσσαλονίκη στις 16/12. Τι δικαιώματα έχει ως προς τις απολαβές, δηλ. πρέπει να αποζημιωθεί; μια σημαντική λεπτομέρεια που έμαθε τυχαία είναι ότι το γραφείο στην Θεσ/νικη δεν είναι επίσημα υποκατάστημα της εταιρίας και δεν θεωρείτε κεντρικό το γραφείο στην Αθήνα αλλά είναι η μία και μοναδική έδρα και ότι λογικά έχει παρουσιαστεί στα διάφορα έντυπα (ΙΚΑ,πρόσληψη κ.λ.π.) ότι και καλά εργάζεται στην Αθήνα! Μπορεί να προβεί σε καταγγελία; η δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια ότι πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη έναντι χωρίς έγγραφη προειδοποίηση και την είπαν ότι δεν θα πληρωθεί ούτε το δώρο Χριστουγέννων, τι μπορεί να κάνει;

  • επειδή το θέμα ειναι περίπλοκο συμβολευω να πάτε σε ενα γραφείο επιθεώρησης εργασίας με όλα τα δεδομένα και να συμβουλευτείται επόπτη εργασίας

 117. Καλημερα, θα ηθελα να ρωτησω αν δικαιουμαι τα επιδοματα του ικα. τα 200 ενσημα τα 2 τελευταια χρονια τα εχω αλλα η συμβαση μου εχει ληξει τον Ιουνιο του 2011.( εργαζομουν απο το 2005 με 8μηνες συμβασεις). ΠΗΤ εχω 04/06/2012. τωρα δεν εργαζομαι πουθενα, ουτε εχω καρτα ανεργιας απο τον οαεδ.

 118. καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω αν δεν εχω τα 200 ενσημα , τοτε τι γινεται ;
  προφανως το επιδομα κυησης-λοχειας δεν το δικαιουται η γυναικα μου ,
  ισχυει οι 17 εβδομαδες αναπαυσης (ανευ αποδοχων ) ;
  μπορει να απολυθει και εως ποτε ;

 119. ισως δεν το διατυπωσα σωστα .
  η γυναικα μου δεν εχει συμπληρωσει τα 200 ενσημα
  οχι εγω οπως λαθος το εγραψα παραπανω .
  ευχαριστω για την ανταποκριση

 120. καλησπέρα!!!θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:εγώ γέννησα 15/09/11.για τις 56 μέρες πριν και για τις 63 μέρες μετά ο εργοδότης μου δίνει κανονικά το δώρο χριστουγέννων?απο το ΙΚΑ δικαιούμαι κάποιο χρηματικό ποσό?ευχαριστώ πολύ

 121. kalispera gennisa stis 22/02/2011 pira to examino kai girisa telos oktomvrioy stin doyleia tora eimai pali egkyos sinexizo na doyleyo meiomeno orario;kai an antimetopiso provlima stin egkymosini kai paro anarotiki tis xano aytes tis ores h tis pairno mazemenes meta tin epomeni genna;;;eyxaristo

 122. ειμαι εγυοσ στον 1ο μηνα δουλευω απο 25 ιουλιου 2011,εχει το δικαιωμα να με απολυση?ασφαλισμενη στο ικα 8ωρο

 123. KALISPERA THA ITHELA NA ROTISO KATI MOLIS SIMERA MATHAME OTI EIMAI EKGIOS 27/12/2011 KAI 2/1/2012 THA MOU GINI I PROSLIPSI KOTHOTI EIMAI ANERGI TORA EFOSON MOU GINI I PROSLIPSI KAI META MPORI NA ME DIOKSI I IPAGOME KANONIKA SE AFTO TO NOMO

  • αν σου κάνει και ειναι αορίστου χρονου να είσαι σε καθεστώς προστασίας …βεβαια καλο ειναι να μην το πεις τώρα και εφόσον δεν φαινεται

 124. Για σας, είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ και έχω ένα κοριτσάκι 1 χρόνου και αυτό ασφαλισμένο στο τεβε.
  Πρόσφατα έμαθα ότι όλο αυτό τον χρόνο θα έπρεπε να πλήρωνα μειωμένο ΤΕΒΕ (αληθεύει?)
  Υπάρχει περίπτωση να μου επιστραφούν χρήματα πίσω από το ΤΕΒΕ.(πια είναι τα δικαιολογιτικα?)
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 125. Γνωριζετε κατι για τον καινουριο νομο με αναδρομικη ισχυπου πληρωνεις τα ενσημα στο εξαμηνο της μητροτητας για ν’αναγνωριστουν ως πραγματικα εργασιμα? Για τι ποσο προκειται?

 126. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
  ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ. ΠΡΙΝ 21 ΜΗΝΕΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ. ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ 11 ΜΗΝΕΣ.
  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΩΣ ΘΕΤΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ 3,5 ΜΑΖΕΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • αν δεν ξέρουν αυτοί που να ξέρω εγω …δυστυχως γραφειοκρατία και ανοργανωσια παντού
   πάντως μια απο τις δυο υπηρεσίες πρέπει να γνωματεύσει τι δικαιούσαι σε αυτή την περίπτωση

 127. Καλημέρα,
  Ο εργοδότης της γυναίκας μου προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης μετά τη λήξη του εξάμηνου που είχε λάβει λόγω εγκυμοσύνης απο τον ΟΑΕΔ. Καθώς δεν έχει παρέλθει το διάστημα 18 μηνών προστασίας μετά το τοκετό επικαλούνται ως σοβαρο λόγο τη κατάργηση της θέσης της και του τμήματος της. Οι επόμενες κινήσεις μας θα είναι να απευθυνθούμε σε εργατολόγο αλλά ταυτόγχρονα να προβούμε σε καταγγελία στο σώμα επιθεώρησης εργασίας. Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να διεκδικήσουμε ακύρωση της καταγγελίας της σύμβασης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 128. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΜΗΝΑ.ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΧΩ 23-3-2012 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 25-1 ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΜΑΖΕΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ.ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΣΟ Η ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΙΚΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΔΗΛΩΝΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ?ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ 200 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΙΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΤΛΠ.

 129. nai to epidoma toketou….ayto pou pairnoun prin genniseis….an mporeite apantiste mou eyxaristo poli!!!!!!

  • Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιδοτεί τις άμεσα ασφ/νες για 56 ημέρες πριν το τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.

   Για να τύχουν αυτών των επιδομάτων πρέπει να έχουν συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

   Δικαιολογητικά:

   Ασφαλιστικά βιβλιάρια των δύο τελευταίων ετών ή βεβαίωση εργοδότη επικυρωμένη από το Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο ελέγχει τον εργοδότη.

   Βιβλιάριο υγείας (ατομικό, οικογενειακό)

   Βεβαίωση του γυναικολόγου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πιθανή ημέρα τοκετού

   Δήλωση από τον εργοδότη ότι σταμάτησε να εργάζεται – Δήλωση δική της για την ημέρα διακοπής (χορηγείται έντυπο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

   Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού (μετά τον τοκετό για το επίδομα λοχείας)
   http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/money/home.cfm

   • sas eyxaristo gia tin apantisi alla ego allo sas rotisa.ayta pou grafete ta dikaiologitika ta exo katathesei apla rotao me ti kritiria vgazoun to poso pliromis…..

   • με αυτά που προκύπτουν από την ασφάλιση του ΙΚΑ και την φορολογική δήλωση

 130. douleya 5 xronia se ena souper market oromisthia,alla otan ekana to1 paidi moy moy eipan pos ton 1o xrono tha mou xarizoyn 1 vra kai to 2o xrono mish.etsi ki egine,omvs otan appvsthse to paidi moy kai enhmervsa mou eipan pos eprepe na pav xarti giatrou,egv den dikaiomoyn gonikh adeia?a nai giati den thn aneferan pote?ecaxa kai vrhka oti einai paranomo o oromisthios me paidi na douleyei mesimeri,kai oti den epairna kai epidoma tameioy kai otan toys to eipa me apeleisan legontas moy giati ta ecaxa?moy edvsan apozhmiosh 1500 e kai moy plhrvsan to dvro kai ti meres pou eixa doulecei meta thn apolysh tha ebgaina se adeia xeimoniatikh mipos dikaiomoyn kai kati allo ?eixa symbash aoristoy.

  • δεν ξέρω τοσο αναλυτικά θέματα που ρωτάς αλλα αν σου εδωσαν αποζημιώση και σου πλήρωσαν την άδεια και κλπ δεν νομίζω αν εχεις αμφιβολίες ρώτησε σε επιθεώρηση εργασίας

 131. efoson eimai anergh kai meino egkyos tha dikaioyme kapoio extra epidoma apo ths anergias poy pairno?

 132. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 12ΜΗΝΟ ΕΓΙΝΕ ΠΛΕΟΝ 18ΜΗΝΟ(Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΔΙΩΞΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ)

 133. Καλημέρα σας!!αν κάνω χρήση του 6μηνου μου δίνει ο οαεδ μπορώ να το διακόψω η είμαι υποχρεωμένη να επιστρέψω στην δουλειά όταν τελειώσει?αν το διακόψω μπορώ να συνεχίσω μετά να έχω μειωμένο ωράριο στην εργασία μου?χάνω κάποια δικαιώματα?

  • χωρίς να ξέρω τοσα περιπλοκα θέματα που μονο επιθεώρηση εργασίας μπορει να σου πει με βεβαιότητα νομίζω οτι αν επιλέξεις την 6μηνη θα πρέπει να την ολοκληρώσεις

 134. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΑΝ 5ΩΡΗ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ 6ΜΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ 8ΩΡΟΙ?Η ΤΟ 5ΩΡΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 135. ο χρόνος που δεν μπορει να σε διώξει ο εργοδότης από την δουλειά ειναι 18 μήνες ανεξαρτήτα αν πάρεις το 6μηνο του οαεδ η όχι?

 136. καλησπερα,εχω προσληφθει σ’ενα προγραμμα του Δημου της περιοχης μου με 12μηνη συμβαση η οποια αρχιζει 1 φεβρουαριου,ειναι η πρωτη μου δουλεια και μολις εμαθα πως ειμαι εγκυος,.Δεν εχω προηγουμενα ενσημα.Θ ηθελα σας παρακαλω να μου πειτε εαν δικαιουμε αδεια κυησης προς το τελος της εγκυμοσυνης!Ευχαριστω εκ των προτερων!

 137. to diastima pou eimoun sto 6-mino tou oaed i kafeteria pou ergazomoun poulithike, i eteria pou tin eixe den exei kleisei opote emena den me exoun apolisei akoma (eimai ipalilos se mia eteria pou den iparxei stin ousia) erotisei – se poies periptoseis mporei na ipoxreothei o agorastis tis kafeterias na me parei gia doulei; evxaristo kai signomi gia ta greeklish.

  • αυτο ειναι δυσκολο να το απαντησω καλυτερα να πας στην επιθεώρηση εργασίας αφού εισαι και σε καθεστώς προστασίας …και σε καθε περίπτωση πιστεύω οτι αν η εταιρία πουλήθηκε ήταν τουλάχιστον υποχρεωμένη να σε απολύσει και να σε αποζημιώσει

 138. Καλημέρα

  Έχω ανακοινώσει την εγκυμοσύνη μου στον εργοδότη μου, και με πιέζει υπερβολικά να δώσω γραπτή βεβαίωση από τον γυναικολόγο μου με την πιθανή ημερομηνία τοκετού λέγοντας μου ότι είναι απαραίτητο εξαιτίας μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτό ισχύει, καθώς δεν μπορώ να βρω κάτι αντίστοιχο στο ιντερνέτ. Να τονίσω ότι είμαι στην 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου

 139. geia sas eimai 4 minwn egyos kai douleuw se super market sta psigeia kai epidi exei baroi o giatros mou edwse anarwtiki giati eixa kai enoxliseis,hthela na rwthsw epidi o giatros mou eipe pws apo do kai pera tha pernw anarwtikes epidi den mou alazoun posto kai den mporw na sunexisw,pws ginete stin periptwh mou????me tis anarwtikes pou pernw epireazete h adeia kuishs kai loxias?kai apo pou tha plironome aftous tous mines?
  (prin kai meta) thn gena????einai na genisw sto »elena» o giatros mou zhthse 800€ afta ta xrimata tha ta parw pisw?upotithete pws to »elena»einai dimosio nosokomeio giati ta plirwnw afta ta xrimata???sugnwmi gia tis poles mou erwthseis ala den briskw akri sto ika.sas parakalw as mou apanthsei kapios…….eukaristw poli

  • αν δεν βρισκεις ακρη στο ΙΚΑ πως να βρώ εγω ..Τέλος πάντων αυτές οι αναρωτικές είναι εκτός αυτές που δικαιουσαι πριν και μετά την γέννα και ισχυει οτι ισχύει για τις κανονικές αναρρωτικές
   Δες εδω απο αυτο το λινκ με ιδια περίπτωση
   http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=35769

 140. Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω, κατα τη διάρκεια των αδειών τοκετου και λοχείας, συνολο 119 ημέρες, ο εργοδότης κολλάει ένσυμα γι αυτες τις ημέρες?

  • Σε όσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά με τις νέες προϋποθέσεις, θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ λόγω κύησης και λοχείας από 3/8/1984. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που η ασφαλισμένη δεν επιδοτήθηκε από τον ΟΑΕΔ, μετά την 3/8/84, αλλά, απουσίασε από την εργασία της λόγω κύησης και λοχείας, ο χρόνος αυτός θα υπολογίζεται ως πλασματικός μόνο για θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος. Για τον υπολογισμό θα εξετάζονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια που αφορούν τα έτη γέννησης των τέκνων της ασφαλισμένης, από τα οποία θα προκύπτει το διάστημα απουσίας από την εργασία της καθώς και σχετική βεβαίωση από το τμήμα παροχών ασθενείας. Με το ν. 1302/1982 η άδεια μητρότητας ορίστηκε σε 12 εβδομάδες, με το ν. 1849/1989 σε 15 εβδομάδες ( 52 ημέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και 53 μετά τον τοκετό) και με το ν. 2874/2000 σε 17 εβδομάδες.

   • Ευχαριστω για την απάντηση, αν και λιγο μπερδευτηκα πάλι, κολλάει δλδ ο εργοδότης ένσημα αλλά υπολογίζονται μονο ως συνταξιμα?

   • οχι δεν κολλάει ειναι πλασματικά αυτά μονο για την συνταξη

 141. Σας ρωτησα παραπανω για τα χρηματα του 6μηνου.Εννοω το 6μηνο του οαεδ μετα τη λοχεια

  • Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

   Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004 – 2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.

   Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

   Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό

   Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω.

   Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.

   Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3227/2004 (ΦΕΚ 31 Α’) και η 30874/23.4.2004 (ΦΕΚ 1023 Β’) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

   Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
   http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=58816

 142. αν είμαι σε νέα δουλειά 1 εβδομάδα και μάθω πώς είμαι εκγυοσ δικαιούμαι όλα αυτά?

 143. Καλησπέρα,
  Θα ήθελα να με βοήθήσετε να υπολογίσω το μειωμένο ωράριο μετά τον τοκετό σε ημέρες. Μετά την άδεια λοχείας πήρα το 6μηνο του ΟΑΕΔ και επέστρεψα στην εργασία μου τον Ιανουάριο όπου και με πιέζουν να κάνω την μετατροπή των ωρών σε ημέρες ώστε να παίρνω μία μέρα την εβδομάδα το μειωμένο ωράριο και όχι κάθε μέρα. Από ότι έχω διαβάσει ισχύει ότι είναι 1 ώρα για 30 μήνες (δηλάδή 660 ώρες), 22 εργάσιμες που έχει ο μήνας επί 1 ώρα την ημέρα μείον τις ώρες από το 6μηνο του ΟΑΕΔ (132 ώρες). 528 ώρες : 8 ώρες εργασία την ημέρα = 66 ημέρες. Σωστά? Δεν γνωρίζω όμως τι ισχύει με τις αργίες, αν μεταφέρονται και πως τις υπολογίζω. Επίσης πήρα την άδεια του 2011, 22 μέρες χωρίς τις 5 ημέρες από το μειωμένο ωράριο μητρότητας… Αυτές τις προσθέτω στις 66 ημέρες?

  Ευχαριστώ πολύ

  • σε αυτο μονο καποιος που ξέρει απο μισθοδοσίες και άδειες μπορει να στο επιβεβαιώσει
   αλλα για τις αργίες μην την υπογίζεις μονο τις εργασιμες ημερες αφορα αυτη η μειωση

 144. kalimera,douleuw 7 xronia xenodohoupallilos se idio xenodoheio epohiaki.h p.i.t. einai stis 2 martiou dikaioumai to examhno apo oaed?pairnw k tameio anergias

 145. Θα θέλα να ρωτήσω μέσα σε όλα αυτά που ετοιμάζονται να μας κόψουν τώρα είναι κ το εξάμηνο που επαιρναν οι μητέρες απο τον οαεδ?

 146. gia sas molis ematha oti eimai egkyos alla douleyo 20oro tn ebdomada alla symbasi epi aoristou exo.dikaioume ola kanonika basi tou misthou mou opos k oi full time?eimai 6 xronia ekei prota moy ekane symbasis emeina egkios elige i symabasi mou k de tn ananeose tora mporei na me dioksi?k mexri pote mporo na tn enymeroso gia to xarmosyno gegonos?

  • αν εχεις οοριστου χρόνου συμβαση δεν μπορει να σε απολύσει …εισαι και προστασία και εχεις ολα τα δικαιώματα (αδειών , προστασίας ) άσχετο το χρόνο η το μισθο σου

 147. Μολις επεστρεψα στη δουλεια (αφου γεννησα πειρα το 6μηνο του οαεδ) και εμαθα οτι ειμαι παλι εγγυος, αν χρειαστει να παρω αναρωτικη αδεια μεχρι να γεννησω θα πληρωνομαι τις αναρωτικες αδειες απο το ικα, θα παρω το βοηθημα τοκετου ακι το 6μηνο απο τον οαεδ (ισχυουν τα ενσημα που χρησημοποιησα στην προηγουμενη εγγυμοσυνη ) ?

 148. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
  Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΜΕ ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 31-12-2011. ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑΣ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΝΕΡΓΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΔΩΡΟ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ?

 149. Δουλεύω σε μια εταιρία υποδημάτων 1 χρόνο και μόλις έμαθα ότι είμαι εγκυος! Έχω 200 ένσημα! Αν παραιτηθω τι δικαιουμαι; Μου κάνουν τη ζωη δύσκολη απο τότε που το έμαθαν!

  Ευχαριστω!

 150. Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Είμαι έγκυος και σε αναρρωτική άδεια για ένα μήνα πριν βρω σε άδεια κύησης. Γνωρίζω ότι κατά την άδεια κύησης δεν δικαιούμαι κάτι από τον εργοδότη μου (λόγω προηγούμενης αναρρωτικής άδειας μέσα στο έτος). Την συμπληρωματική παροχή προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ τη δικαιούμαι κανονικά; Κι αν ναι, θα αφορά τη διαφορά του μισθού μου από τα επιδόματα που θα πάρω από το ΙΚΑ για τις 119 ημέρες κύησης και λοχείας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 151. Γειά σας,
  Γέννησα Μάρτιο του 2011 και πήρα όλες τις άδειες (εγκυμοσύνης, λοχείας, 6μηνο, άδεια 2011 και 3 μήνες από τους 3,5 της ισόχρονης αντί για μειωμένο άδειας).
  Εργάζομαι 3 χρόνια στον εργοδότη με αορίστου χρόνου και είμαι 8ωρη. Επιστρέφω 15 Μαρτίου 2012, και έμαθα ότι θα γίνει μείωση μισθών λόγω κρίσης και του νέου νόμου (-22% σε μισθωτούς). Παίρνω 1000€ καθαρά. Ερώτηση: Έχει δικαίωμα να μειώσει το μισθό ακόμα και το δικό μου, παρόλο που για τους επόμενους 6 μήνες θα είμαι με μειωμένο ωράριο και η νομοθεσία λέει ότι μειωμένο ωράριο μητέρας δε πρέπει να συνεπάγεται και μείωση μισθού?
  Η μείωση πρέπει να έχει και τη δική μου συναίνεση, έτσι? Αν διαφωνήσω, δικαιούται να με απολύσει παρόλο που έχουν παρέλθει μόνο 12 μήνες από τη γέννηση του παιδιού μου? Θα με συνέφερε να του πω, πλήρωσέ μου σαν αποζημίωση τους μισθούς μέχρι 09/2012 (που θα έκλεινα 18μηνο) και απόλυσέ με χωρίς να σου κάνω καταγγελία?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • H METABOΛΗ ΤΩΜ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΩ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΙΖΩ ο ΝΟΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ
   ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

 152. Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Είμαι έγκυος και σε αναρρωτική άδεια για ένα μήνα πριν βρω σε άδεια κύησης. Γνωρίζω ότι κατά την άδεια κύησης δεν δικαιούμαι κάτι από τον εργοδότη μου (λόγω προηγούμενης αναρρωτικής άδειας μέσα στο έτος). Την συμπληρωματική παροχή προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ τη δικαιούμαι κανονικά; Κι αν ναι, θα αφορά τη διαφορά του μισθού μου από τα επιδόματα που θα πάρω από το ΙΚΑ για τις 119 ημέρες κύησης και λοχείας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 153. Καλησπερα Μόλις επέστρεψα στη δουλειά μου μετά απο γέννα και χρήση του εξάμήνου του οαεδ. η ερώτηση μου είναι αν ξέρετε ΑΝ μπορει ο εργοδότης να με αλλάξει θέση απο αυτη που δούλευα πρίν μείνς έγκυος.είμαι υποδιευθυντρια σε ενα κατάστημα δουλευα 10 ωρες καθημερινά και τώρα μου λένε να γυρίσω πωλήτρια με πολυ λιγότερο μισθό γιατι δεν μπορούν να μου δίνουν μειωμένο ωράριο και να μεχουν σαν διοικητικό στέλεχος. Γινεται αυτο???????

 154. Kalispera,

  Exw gennisei edw k 2 mines kai thelw na parw to 6mino tou OAED.
  Gnwrizei kaneis ean exoun ginei meiwseis sto epidoma?k an nai, se ti epipeda ftanei?

 155. kalispera!! exw 200 ensima akribws alla ton idio xrono k oxi ta proigoumena 2 eth dikaioumai ta epidomata mhtrothtas?

  • Για το επίδομα Κυοφορίας-Λοχείας το Ι.Κ.Α. επιδοτεί τις άμεσα ασφαλισμένες για 56 ημέρες πριν το τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό.
   Για να έχει το δικαίομα αυτού του επιδόματος η ασφαλιζόμενη πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια απο την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζονται κατά τον χρόνο της επιδότησης.

 156. kalhspera!gennhsa ton maio tou 2011.eixa parei ap’to OAED to 6 mhno mhtrothas kai prin 2 mhnes o ergodoths mou mou dhlwse oti den mporei na me ksanaparei sth douleia dioti h douleia exei pesei para polu kai den mporei n;antapeksel8ei na me plhrwnei.rwthsa sthn epi8ewrhsh ergasias kai mou eipan oti den mporei na me diwksei ki oti einai upoxrewmenos na me dextei sth douleia kai den mporei na me apolusei gia 18 mhnes.tou to’pa alla ekeinos epemene oti den 8elei na ksanapaw alla 8a mou kollouse ta enshma kanonika opws 8a phgaina.teleytaia fora mou eipe pws o nomos allakse kai mporei na me proslabei oses fores me xreiazetai ekeinos akoma kai mia fora to mhna.einai dunaton na uparxei ontws tetoios nomos?apofasise leei na mou kollhsei enshma 2 fores thn ebdomada alla na mhn paw sth douleia.ola ayta einai polu stenaxwra gia mena,pws mporw egw na paw me to zori se mia douleia pou den me 8eloun alla ap’thn allh 8elw na brw to dikio mou,na mhn xasw ayta pou dikaioumai.pws mporw na to xeiristw???kanonika einai na gurisw to sabbato 17 martiou.

  • αυτο ειναι παρονομο 100% που λεει ειναι υποχρεωμνένος να απασχολει …μπορεις να του κάνεις και εργατική αγωγή και αγωγή για προσβολή προσωπικότητας

 157. γεια σας ,
  εδω και εδω και χρονια δουλευω σαν καθηγητρια αγγλικων σε φροντιστηρια.φετος ειναι η μονη χρονια που δεν δολευω(λογω κρισης).ειμαι εγκυος και γενναω 14/8/12. ειχα ελλειψη καποια ενσημα για να συμπληρωθουν τα 200 που ζηταει το ικα και βρηκα καποιο φροντιστηριο να μου κανει εξυπηρετηση.αρα θα με προσλαβει για δυο τρεις μηνεσ τωρα (πληρωνοντας εγω φυσικα τα ενσημα)αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι.ο λογιστης του επιμενει οτι θα μοθ κανει την προσληψη (συμβαση οριμενου)και και θα με απολυσει αρχεσ ιουνιου.απολυοντας με ομως θα δικαιουμαι το 6μηνο επιδομα απο τον οαεδ??

  • εννοείς το επιδομα των εποχιακά απασχλούμενων ?

   • δυστυχως αλλαξαν τα δεδομενα ,το φροντιστρησριο τελικα δεν θα με προσλαβει αρα ψαχνω επειγοντως κατι αλλο.ειπα σε ενα γνωστο μου ,ο οποιοσ κ δεχτηκε να με προσλαβει στο καταστημα ρουχων που εχει και δεχτηκε αλλα δεν ξερω τι με συμφερει.
    η λογιστρια μοθ ειπε οτι για 45 ενσημα με μερικη απασχολη θα πρεπει να πληρωσω γυρω στα 800 ευρω ενω για πληρη 1600 .δεν ξερω τι με συμφερει?ποσα θα παρω απο ικα και οαεδ αν π.χ ο μισθος μου στην μερικη ειναι 300 ευρω ενω στην πληρη 600ευρω?

   • αυτα δεν τα ξέρω …ειναι λογιστικά ενας λογιστης ίσως μπορουσε να σου πει τι δικαιούσαι από ΟΑΕΔ κλπ

 158. Επέστρεψα στην εργασία μου και αντί να με βάλουν στο τμήμα πωλήσεων που εργαζόμουν, με έβαλαν στο λογιστήριο ως «βοηθό» τιμολόγησης, διακίνησης, λογιστηρίου και λοιπών διαδικαστικών. Η σύμβασή μου με αναφέρει ως Υπάλληλο γραφείου, με δικαίωμα να με απασχολήσει η εταιρεία σε όποια θέση παρουσιάζεται ανάγκη εντός του ομίλου. Το καθεστώς προστασίας μητρότητας όμως μου λήγει το Σεπτέμβριο του 2012. Έχουν το δικαίωμα να με υποβιβάσουν θέση πρακτικά και εσωτερικά, ακόμα κι αν δεν αλλάζει ο τίτλος εργασίας μου στη σύμβαση και δεν αλλάζει κι ο μισθός μου?

 159. Καλημέρα, είμαι υπάλληλος στην Περιφέρεια Αττικής και διανύω τον όγδοο μήνα της άδειας ανατροφής τέκνων.Γέννησα δίδυμα και έχω άλλον ένα γιο 9 ετών.Ήθελα να ρωτήσω αν οι τρίτεκνες μητέρες δικαιούνται επί πλέον άδεια πέρα των 9 μηνών.Σας ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια.

 160. εννοω το 6μηνο μητροτητας που δινει ο οαεδ μετα το τελος της αδειας του ικα

 161. kalispera… ta ensima praktikhs upologizontai sta epidomata mhtrothtas?

 162. peggy :
  kalispera… ta ensima praktikhs upologizontai sta epidomata mhtrothtas?

  oi meres asfalishs fainontai kanonika sthn ΑΠΔ… an metrane gia na mporeseis na kalupseis k apo auta to 200 ensima pou xreiazontai.

 163. Καλησπέρα σας,
  Είμαι σε ταμείο ανεργίας το οποίο με επιδοτεί μεχρι την 13η Αυγούστου 2012. Ειμαι έγκυος με πιθανή ημερομηνία τοκετού 27 νοέμβρη 2012.Μέχρι την 27η Νοέμβρη στα τελευταία 2 έτη εχω ακριβώς 200 ένσημα που απ όσο γνωρίζω μου δίνουν την πολυτέλεια να πάρω επιδόματα απο ΙΚΑ αλλα οχι το επίδομα ΟΑΕΔ και φυσικά το 6μηνο. ΟΜΩΣ Με το τέλος του ταμείου μου και για 1μιση μήνα πρίπου θα εργαστώ αν και έγκυος σε μια επιχείρηση για να καλύψω ανάγκη εποχιακή. Σκοπεύω να ζητήσω χατηρικά να μου κρατηθεί η πρόσληψη και μετά τον μήνα, μιας και εαν εργαζόμουν θα έβγαινα εκείνο ακριβώς το διάστημα σε άδεια κυοφορίας και τυχόν εισφορές να τις πληρώσω εγω ώστε να πάρω και το 6μηνο προστασίας. τα ερωτήματα μου ειναι τα εξής. τα επιδόματα θα υπολογιστούν με βάση τον τελευταίο μου μισθό τον οποίο θα παίρνω στην εποχιακή απασχόληση ή με βάση τον μισθό που έπαιρνα τον προηγούμενο χρόνο πριν να μπω ταμείο? (στην τελευταία απασχόληση απ οπου και απολύθηκα τον Αύγουστο του 11 ειχα μικτά 1150ευρώ ενω στην εποχιακή θα εχω 850!) επίσης οσο εγω θα είμαι σε αδεια κυοφορίας-λοχείας και 6μηνο μητρότητας ο εργοδότης έχει εισφορές στι ικα? εαν ναι θέλω να ξέρω γιατ’ι δυστυχώς θα τα πληρώσω εγω. ελπίζω να μην σας μπέρδεψα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 164. Δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ορισμένου χρόνου που ανανεώνεται κάθε τρίμηνο. Η τελευταία σύμβαση τριμήνου λήγει 31/5/2012. Σήμερα, (26/3/2012), έμαθα οτι είμαι έγκυος και θέλω να μάθω κατά πόσο με καλύπτει ο νόμος σε περίπτωση που δεν μου ανανεώσει ο εργοδότης μου την σύμβαση περαιτέρω.

 165. Καλησπέρα σας, διανύω τον 8 μήνα της κύησης μου και εργάζομαι.Τώρα θα διακόψω για να πάρω τις 56 ημέρες. Αν γεννήσω πρόωρα το υπόλοιπο των 56 ημερών θα παραχωρηθεί μετά? Ρώτησα στο Ικα και δεν μου έδωσαν σαφή απάντηση.Μόνο κάτι αερολογίες οι οποίες βέβαια δεν με κάλυψαν! Ούτε στο οικονομικό θέμα (για το αν θα πληρωθώ απο το ικα) αλλά ούτε και στο αν θα συνεχιστούν οι υπόλοιπες μέρες μαζί με τις επόμενες 63 ημέρες! Αν κάποιος γνωρίζει κάτι ή του έχει τύχει αυτή η περίπτωση θα μου ήταν χρήσιμη μια απάντηση σαφή για ξέρω τι θα βρώ μπροστά μου!Ευχαριστώ εκ των προτερων.

  • αν δεν ξέρει το ΙΚΑ …καταλαβαίνεις τι χάος υπάρχει… Πάντως στην περίπτωση σου ισχύει οτι ισχυει για αυτές τις άδειες κλπ …ΑΠλά τώρα για τις μέρες δεν ξέρω τι παίζει …αλλά δεν δίνονται αναδρομικά ημέρες νομίζω

 166. Sandy mou etuxe k mena na gennisw 17 meres nwritera.To IKA sou plitwnei to mistho sou gia tis 119 meres,to poso sto dinei olokliro(k gia tis 119 meres meta apo 15 meres apo tin katathesi gia tin enarksi tis adeias), oi meres pou gennises nwritera sumplirwnontai sto telos tis adeias sou(tha deis tin imerominia me tin katathesi tis enarksis tis adeias).To epidoma tou IKA dinetai meta tin genna. Epipleon, dikaiousai k epidoma apo tin OAED.
  Toulaxiston auta isxuan mexro prin 2 mines.
  Elpizw na voithisa…..

 167. geia s! η γυναικα μ εχει πητ 30/4/2012 , μεχρι 29/2/2012(2 μηνεσ πριν την πητ) συμπληρωνει 201 ενσημα αν προσθεσουμε κ τα ενσημα ασθενειασ απο την πρωτη τησ γεννα. δικαιουτε να παρει τα επιδοματα απο το ικα?πηγαμε με τη βεβαιωση εργοδοτη με τα τελευταια 50 ενσημα κ ειπαν στο ικα οτι επειδη δεν ειναι οριστικοποιημενα δεν τα περνετε ακομα ,ελατε οταν στειλετε την απδ.αλλα κ παλι δεν ηταν σιγουροι αν θα τα παρουμε

  • απατεώνες γραφειοκράτες…τι να πω …λογικά αν τα πάτε μετά την τελευταία αναλυτική θα το πάρει …απλά τόσα χρονια τάιζαν τους κολλητούς τους που έκλεβαν το ΙΚΑ και δεν πληρώνουν αυτούς που πραγματικά πληρώνουν το ΙΚΑ

 168. TH GINETE AN ERGODOTIS KANI PSYXOLOGIKO POLEMO SE NEA MITERA KAI AYTI SYMFONI NA APOXORISI OIKEIOTELOYS IPARXI KAPOIO NOMO GIA TETIOYS

 169. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ.ΓΕΝΝΗΣΑ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 12.ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 10 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ.ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΠΙΑΣΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ,ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ?ΑΝ ΝΑΙ, ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ,ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΓΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  • δεν το ξέρω αυτό επειδή το ΕΚΑΒ ειναι δημόσιο καλυτερα να δειτε τι ισχυει εκει με αλλες αντιστοιχες περιπτωσεις

   • Μαρία πες του άντρα σου να ρωτήσει.Και ο δικός μου στο ΕΚΑΒ δουλεύει. ‘Οταν γέννησα και εγώ το πρώτο μας παιδί δεν εργαζόμουν.Βρήκα δουλειά στους 4 μήνες.Βέβαια δεν την είχε παρει τοτε γιατί δεν ήξερε. Την πήρε τώρα και εχουν
    περάσει 2 1/2 χρόνια απο τότε που γεννήθηκε ο μικρός.Αυτό που του ζητήσαν ήταν μια βεβαίωση οτι δεν ειχα κάνει εγώ χρήση της γονικής άδειας.Πες του να το ψάξει. Δεν ξέρω βέβαια αν ειναι καλύτερο να περιμένεις την προσληψή σου ωστε να κάνει τα χαρτιά του για την άδεια!

 170. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΗΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Η ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Η ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ ΜΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΜΟΝΗ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΩΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 171. ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ 6-4-12.ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΤΙΣ 56 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤ ΑΛΛΟ.ΙΣΧΥΕΙ?

 172. καλησπέρα!
  είμαι έγκυος στον τριτο μήνα και δουλεύω στο Δημόσιο με δωδεκάμηνη σύμβαση(πρακτική ασκηση).γνωρίζετε αν έχω δικαίωμα άδειας μητρότητας 2+3 μηνες ή 2πριν+2 μετα τον τοκετο?
  και κάτι ακόμα,μου είπε η προΰσταμένη μου οτι αφού εχω ενα κοριτσάκι 18 μηνών εχω δικαίωμα να φευγω 1 ωρα νωρίτερα γιατί είμαι συμβασιούχος και οχι 2 όπως αν ήμουν μόνιμη.ισχύει κάτι τέτοιο?

 173. vasiliki :
  καλησπέρα!
  είμαι έγκυος στον τριτο μήνα και δουλεύω στο Δημόσιο με δωδεκάμηνη σύμβαση(πρακτική ασκηση).γνωρίζετε αν έχω δικαίωμα άδειας μητρότητας 2+3 μηνες ή 2πριν+2 μετα τον τοκετο?
  και κάτι ακόμα,μου είπε η προΰσταμένη μου οτι αφού εχω ενα κοριτσάκι 18 μηνών εχω δικαίωμα να φευγω 1 ωρα νωρίτερα γιατί είμαι συμβασιούχος και οχι 2 όπως αν ήμουν μόνιμη.ισχύει κάτι τέτοιο?

  <> συγνώμη για το ορθογραφικό…

  • δυστυχώς ειναι δημόσιο και δεν ξέρω πολλά πράγματα γιαυτό και υπάρχει και ιδιαιτερότητα οτι κάνεις πρακτική ισως μια επιθεώρηση εργασίας θα μπορούσε να σου απαντήσει

 174. καλησπερα σας!θελω να κανω μια ερωτησει γεννησα τον οκτομβρη του 10 εκτοσ τισ ημερες που πηρα πριν και μετα μπηκα και στο οαεδ για εξι μηνεσ.γυρισα τον ιουλιο για δουλεια και επρεπε να ειμαι -2 ωρες στο 7ωρο που ημουν για 12 μηνεσ και μετα απο αυτο -1ωρα για εξι.με ενημερωσε ο εργοδοτης οτι εχει αλλαξει ο νομοσ.πειτε μου παρακαλω πως ειναι αν εχει αλλαξει και τι ωρες θα πρεπει να δουλευω και τι δικαιουμε σε σχεσει με το ωραριο?

 175. Καλησπέρα σας. Εργάζομαι ως υπάλληλος γραφείου σε εμπορική επιχείρηση. Τον Οκτώβριο λήγει το 18μηνο προστασίας μητρότητας. Σήμερα μου ανακοίνωσαν ότι επειδή έγινε μείωση μισθού σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, θα γίνει και σε μένα. Το αρνήθηκα, γιατί ήδη μου έχουν κάνει αλλαγή θέσης κατά την επιστροφή μου και το δέχτηκα, αλλά η μείωση μισθού πάει πολύ! Έχουμε (ακόμα) κάποια δικαιώματα από το νόμο οι νέες μητέρες. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Εφόσον δεν υπογράψω το χαρτί της μείωσης, μπορούν να με απολύσουν τώρα? Κι αν δεχτώ να με απολύσουν, θα πάρω αποζημίωση, ή κινδυνεύω βάσει κάποιου νόμου να θεωρηθεί βλαπτική η άρνησή μου και να με διώξουν χωρίς αποζημίωση? Από ότι φαίνεται πάντως, τον Οκτώβρη θα με διώξουν σίγουρα, γιατί τους την έσπασα κιόλας…

 176. Καλησπέρα, είμαι στον ιδιωτικό τομέα 7 χρόνια. Πριν από 3 μήνες έμεινα έγγυος και έχω δίδυμα. Παρουσιάστηκαν κάποιες δυσκολίες που με αναγκασαν να πάρω αναρρωτική για μία βδομάδα αλλά από όσο φαίνεται, θα πρέπει να παραμείνω στο κρεβάτι. Μπορώ να «κολλήσω» και άλλη αναρρωτική; Πόσες μέρες δικαιούμαι τέτοιας άδειας;

 177. Τέτα, και εγώ χρειάστηκα άδεια λόγω προβλήματος στην εγκυμοσύνη και έμεινα 2 μήνες στο κρεβάτι.Αρχικά ο γυναικολόγος μου έγραψε μια βεβαίωση οτι είχα το πρόβλημα και χρειαζόταν να μείνω στο κρεβάτι.Το πήγαμε στο ΙΚΑ (συγκεκριμένα στο κέντρο μάνας στο Χαλάνδρι που άνήκω εγώ τουλάχιστον -εσύ ρώτα που ανήκεις-) και μου έγραψε την πρώτη άδεια ασθενειας που ηταν οι υπολοιπες μέρες που δικαιούμουν να πάω χαρτί απο τον γιατρό για λόγω ασθένειας(γιατί για χαρτί γιατρού ασθένειας σου δικαιολογούν κάποιες μέρες μέσα στο έτος,δεν θυμάμαι πόσες ακριβώς) και έκλεισα ραντεβού για να περάσω επιτροπή -που έγινε σχετικά σύντομα και έστειλα την μαμά μου γιατι εγώ ήμουν στο κρεβάτι- για να μου γράψουν την υπόλοιπη άδεια. Αυτές τις ημέρες της επιτροπής τις πληρώνεσαι απο το ΙΚΑ. Πάρε τηλ. στο ΙΚΑ που ανήκεις και ζήτα λεπτομέριες.Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως…

  • Σε ευχαριστω πολύ Σάντυ μου…είμαι σε νησί και ευτυχώς δεν με μπλέκουν με επιτροπές και τέτοια…θα φανεί στη συνέχεια βέβαια…

 178. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ 7ο ΜΗΝΑ.ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΗΝ ΧΑΝΩ ‘Η ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ?ΠΗΤ ΕΧΩ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ,ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ?

  • επειδη απ οτι κατάλαβα εχεις συμβάσεις ..ορισμένου χρόνου και συνεπώς εφόσον δεν εργάζεσαι οταν θα έχεις γεννήσει δεν παίρνεις άδεια τοκετού ..αλλα εφόσον επιστρέψεις μπορείς να διεδικήσεις μειωμένο ωράριο πχ τώρα γιαν επιδόματα δεν νομίζω απλά επίδομα τοκετού μπορεις να πάρεις απο το ΙΚΑ δες αυτό το λινκ
   http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/benefits/money/home.cfm

 179. Καλησπέρα…ο γιατρός τελικά μου έγραψε άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης και αυτό το μήνα την έβγαλα στο κρεβάτι, Επειδή προβλέπεται το ίδιο και για περισσότερο χρονικό διάστημα, εκτός από το ΙΚΑ που δίνει μέρος του μισθού, είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να συμπληρώσει το ποσό; Ο μισθός μου είναι €800 και δουλεύω 6 μέρες χωρίς ρεπό. Πόσο περίπου θα πάρω από το ΙΚΑ;

  • δες το λινκ

 180. καλημερα.Δουλευω σε μια εταιρεια με παιδικα ρουχα στα μελισσια 4,5 χρονια και επεστρεψα στη δουλεια μετα την αδεια μητροτητασ του οαεδ τον απριλιο. σημερα με ενημερωσαν οτι θα με μεταφερουν στην αθηνα (ερμου) για να με αναγγασουν να παρετηθω λογο αποστασησ. εγω μενω μελισσια. εχουν το δικαιωμα?

 181. καλησπερα.περασα στα προγραμματα κοινωφελους εργασιας αλλα οταν εκανα τα χαρτια μου ημουν 4μηνων εγκυος τωρα ειμαι 8 μηνων και μου ειπαν οτι θα ειμαι σε αδεια τοκετου.θελω να ρωτησω δικαιουμαι τιποτα απο το ικα γιατι δεν θα πληρωνομαι απο εκει.πριν και μετα τον τοκετο?

 182. γεια σας!!!
  με 147 με 150 ενσημα επιδομα λοχιας ,εγκυμοσυνης κτλ το δικαιουμε???επιδομα απο τον οαεδ???

 183. γεια σασ!με πηραν στην κοινωφελη εργασια στισ 10/7/2012 και ειμαι 7 μηνων με ΠΗΤ 3/10/2012!ξερετε αν θα πληρωνομαι κανονικα οταν παρω αδεια τοκετου και λοχεισ!και αν θα μου βαζουν ενσημα κανονικα?μετα θα δικαιουμε να μπω ταμειο ανεργιασ?
  η συμβαση ληγει 9/12/2012!ειναι 5μηνη συμβαση!

  • Δεν το ξέρω το θέμα . Επειδή είναι ειδικές συμβάσεις αυτές και μέσω ΟΑΕΔ καλυτερα να θέσετε τις ερωτήσεις σε μια επιθεώρηση εργασίας

 184. καλήσπερα.. ο εργοδοτησ μου εκανε προσληψη 4 /4/12 με 8ωρη εργασια 3 φορες την ευδομαδα…τωρα ειμαι εγκυοσ στον 6 μηνα…δικαιουμε αδεια τοκετου?τι θα πληρωνωμε? μπορω να παρω το 6μηνο του οαεδ??το 2011 ημον ταμειο ανεργειας…

  • ναι εφόσον έχεις συμβαση αορίστου χρονου δικαιούσαι οτι προβλέπει ο νόμος ασχετα αν εισαι μερικός η πληρως απασχολούμενη

 185. Καλησπερα,γεννησα στις 01/10/2011,εκανα χρηση του 6μηνου το οποιο ξεκηνουσε απο 1 Ιανουαριου και τωρα εχω παρει το μειωμενο ωραρειο μαζεμενο το οποιο ληγει 15 Οκτωμβριου οποτε θα κατσω αλλους 3,5 μηνες,μετα θα παρω και την αδεια του 2012 και θα γυρισω στην δουλεια γυρω στις 20 Νοεμβριου.Θα ηθελα να μαθω ποτε εχει το δικαιωμα ο εργοδοτης μου να με απολυσει.

 186. χαιρεται, εχω εργαστει με συμβασεις ιδιωτικου δικαιου ορισμενου χρονου στο δημοσιο τομεα
  απο 05/10/2010 εως 05/06/2011 συνολο 8 μηνες
  και τωρα παλι απο 02/07/2012 και θα εργαζομαι εως 02/12/2012 συνολο 5 μηνες
  συνολο μαζι 13 μηνες
  εχω πιθανη ημερομηνια τοκετου 19-20/03/2013, δικαιαμαι καποιο επιδομα ειτε απο οαεδ ειται απο ικα?

 187. παρακαλω μια ερωτηση αν ξερει καποιος Δουλευα συνεχομενα 12 χρονια σε διαφορες δουλειες.Πριν 2 χρονια εκανα το πρωτο παιδι και μετα συνεχισα να δουλευω για ενα χρονο.τωρα εφυγα απο την εργασια μου τον αυγουστο λογω αποστασης.Αν βρω τωρα μια 4ωρη εργασια και μετα απο ενα μηνα (πες) μεινω εγκυος και εχω προβλημα και πρεπει να μεινω στο σπιτι δικαιουμε τα επιδωματα τα 6μηνα του οαεδ και τα λοιπα ή επειδη ειμαι σε καινουρια εργασια δεν εχω δικαιωματα;

  • αν εισαι με σχέση εργασίας (με ασφάλιση) αορίστου χρονου δικαιουσαι οτι δικαιουται μια έγκυος ! Η προυπηρεσία δεν παιζει κάποιο ρόλο

 188. Καλησπέρα! Εργάζομαι σε μία επιχείρηση τα τελευταία 5 χρόνια. Εδώ και 10 μήνες είμαι σε άδεια μητρότητας και σε περίπου 1 μήνα επιστρέφω ξανά στην δουλειά μου. Παρ ‘ όλ’ αυτά ενημερώθηκα ότι θα με υποβιβάσουν (αλλαγή θέσης) καθώς λόγω του παιδιού μου δεν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της δουλειάς (η αντικαταστάτρια μου χτυπάει 12ωρα με απώτερο σκοπό να πάρει την θέση μου). Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι: Ο νόμος με καλύπτει σε περίπτωση που ο εργοδότης εφαρμόσει το σχέδιό του; Είναι νόμιμη αυτή η μετακίνηση;

  • είναι παράνομη …η αλλαγή θέσης λόγω το οτι είσα σε προστασία μητρότητας Υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις ! Αν συμβει καταγγελία στην επιθεώρηση

 189. καλησπερα σας…στις 22 ιουνιου αποχωρησα απο την εργασια μου λογω αδεια εγκυμοσυνης,εργαζομουν στο τηλεφωνικο κεντρο των ραντεβου του ικα(πρωην 184)με συμβαση ορισμενου χρονου…γυρω στις 6 αυγουστου εγιναν ανανεωσεις τιων συμβασεων των συναδελφων μου στο τηλεφωνικο κεντρο οπου υπεγραψαν συμβαση αοριστου χρονου.Εμενα,και ενω ημουν ακομα σε αδεια λοχειας,με απεσπασαν απο το τηλεφωνικο κεντρο οπου εργαζομουν 6 χρονια με συνεχεις συμβασεις,και μου εδωσαν να υπογραψω συμβαση ορισμενου χρονου για εργασια σε υποκαταστημα ικα,οπου δεν θα πηγαινα βεβαια παρα μετα τις 21/10 που θα εληγε η αδεια λοχειας μου…η συμβαση ομως της εταιρειας που εργαζομουν, με τον εοππυυ, οσον αφορα τα υποκαταστηματα εληξε στις 25/9 με αποτελεσμα να με απολυσουν…αποτι καταλαβα επιτηδες μου αλλαξαν τη συμβαση οσο ημουν σε αδεια εγκυμοσυνης κ λοχειας με σκοπο να μου την ληξουν,εφοσον γνωριζαν οτι δεν θα ανανεωνοταν η συμβαση του εοππυυ μαζι τους οσον αφορα τα υποκαταστηματα ικα,κατι που εγω δεν γνωριζα…μπορω να κανω κατι γιαυτο ή ειναι καλυμενοι απο τον νομο?

 190. καλησπερα, Γενναω τον Νοεμβριο, 6μηνη αδεια θηλασμου θα παρω? δουλευω 12 χρονια στον ιδιωτικο τομεα. τα 2 τελευταια ετη εχω τον ιδιο εργοδοτη..

 191. καλησπέρα.να ρωτησω κατι δουλευω στον ιδιωτικό τομεα με 5ημερη εργασια.το μειωμενο ωραριο μητρότητας (κατα μίω ωρα νωριτερα) έχοντας γεννησει 7 Οκτωβρίου 2012 ισχυει μεχρι 7 Απριλίου του 2013?ευχαριστω πολύ

 192. Συγνωμη από το προηγουμενο σχολιο.εχω γεννησει 7 Οκτωβρίου 2010. Η άδεια μητρότητας (1 ώρα νωρίτερα) τελειώνει στις 7 Απριλίου 2013? ευχαριστω και συγνωμη για το λάθος

 193. καλησπερα ειμαι εγκυος 3 μηνων απολυθηκα 309\12 με ειχε προειδοποιησει 6 μηνες πριν!10 χρονια πωλητρια!θελω να ρωτησω μου ειπανε στο ικα οτι μπορω να παιρνω αναρωτικες κ ας μην εχω εργοδοτη ισχυει?μου ειπανε απο τον οαεδ οτι πρεπει να γραφτω ταμειο ανεργιας μεσα σε 60 ημερες αλλιως το χανω!αν ειμαι στο ταμειο ανεργιας οαεδ δικαιουμαι επιδομα κυοφοριας κ λοχειας απο ικα?απο τον οαεδ δικαιουμαι τιποτα αλλο τωρα η μετα την γεννα?εχω μπερδευτει ευχαριστω εκ των προτερων!

  • δεν τα ξέρω όλα αυτά αλλα καλυτερα ξεκίνησε από τον ΟΑΕΔ και μετά πας ΙΚΑ ! Αλλά απ ότι ξέρω δικαιούσαι το επίδομα τοκετού του ΙΚΑ

 194. καλησπερα σας ειμαι εγκυος στον 6 μηνα και εχς τελικι ημερομηνια γεννησης 2-2-13 θα ηθελα να μου πειτε αν μπορειτε τι δικαιουμαι βαση καινοριου νομου και τι κοπηκαν απ τα επιδοματα..εργαζομαι στον ιδιω
  τικο τομεα!!!

 195. καλημερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης,εργαζομαι εδω κ ενα μηνα σε μια επιχειρηση που με εχει προσλαβει μεσω εσπα για 18μηνες.σκεφτομαι να μεινω εγκυος εχει δικαιωμα ο εργοδοτης αφου ληξει το 18 μηνο συμβασης να με απολυσει?επισης θα παρω επιδοματα λοχειας κ μητροτητας?

  • ναι μπορει να σε διώξει αφού εχεις ορισμένου χρόνου και δεν δεσμεύεται από την προστασία που αφορά τις αορίστου χρόνο . Επιδόματα δικαιούσαι αν εχεις τις προυποθέσεις από το ΙΚΑ η ΟΑΕΔ ο

 196. ηθελα να ρωτησω επειδη ακουσα οτι θα κοπει το 6μηνο μηροτητας γνωριζεται κατι αν ισχυει????

 197. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΡΕΙΑ;

 198. kalispera simera piga na kanw ta xartia mou gia epidoma kioforias sto ika kai eixa 196 ensima+14 apo anarwtiki pou pira apo ton ergodoti moy to thema einai oti ta 14 den exoun oristikopoiithi sto apospasma atomikou logariasmou rotisa ston kise sto ika kai den kseroun kan ean ta 14 ensima apo anarwtiki tha metrisoun kanonika gia na sumplirwsw gia ta epidomata gnvrizete kati panw se auto?

  • δεν το ξέρω …αλλα να επιμείνεις αφού ειναι νομιμα ενσημα …Εν ανάγκη κάνε καταγγελία στο συνήγορο του πολίτη..Απίθανοι γραφειοκράτες !!

 199. Καλησπέρα, θα ήθελα παρακαλώ να με ενημερώσετε τι ακριβώς διακαιούμαι ώς άνεργη έγκυος και απο ποιόν φορέα (ικα-οαεδ). Απολύθηκα 31/08/2012, πριν την απόλυση μου εργαζόμουν σε συνεχή βάση. Σε προηγούμενη εγκυμοσύνη πήρα επίδομα κυοφορίας – τοκετού – λοχείας από το ΙΚΑ, έπειτα συμπληρωματικό επίδομα από ΟΑΕΔ. Στην τωρινή φάση δεν γνωρίζω τι ισχυεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

 200. συμπληρωματικά να προσθέσω ότι είμαι επιδοτούμενη άνεργη, Ευχαριστώ