ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

 anoixti_synelefsi@yahoo.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ 

Συναδέλφισσα – συνάδελφε
Το κλίμα της σαπίλας, της διαφθοράς, της μίζας που αποπνέει ολόκληρο το σύστημα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ξεδιπλώνει την αντιασφαλιστική της επίθεση. Παρά τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία, το κράτος και οι μηχανισμοί του συνεχίζουν το αντεργατικό έργο τους.
Οι επαφές, τα παζάρια, τα «μαγειρέματα» για το ασφαλιστικό συνεχίζονται. Σε λίγο καιρό, θα μας ξεφουρνίσουν το νέο νομοσχέδιο.
Όμως πέρα από τις όποιες διεργασίες, οι εργοδότες και το κράτος κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, υπονομεύοντας καθημερινά την ασφάλισή μας και κατακλέβοντας τα ένσημά μας.
Η κατάσταση με το ΙΚΑ, δεν πάει άλλο. Κράτος και εργοδοσία χρωστάνε δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας έτσι σε ναυάγιο το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Συμμέτοχη στις ευθύνες γιʼ αυτή την άθλια κατάσταση είναι η διοίκηση του ΙΚΑ.
Ας δούμε κάποιες πλευρές αυτής της βάρβαρης αντεργατικής πραγματικότητας: 
ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (το Συμβούλιο της Επικρατείας) καταργεί με απόφασή του το κατώτατο όριο των ενσήμων που πρέπει να κολλιούνται στις κατασκευές – οικοδομές, κάνοντας το χατίρι των κατασκευαστικών εταιριών εις βάρος των οικοδόμων, που ήδη τους έχουν κατακλέψει.
Στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αυτή τη στιγμή χάνονται δις ευρω από τα λεφτά των εργαζομένων για να παίζει η κυβέρνηση τζόγο. Μόνο από έξι ομόλογα κάποιων ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Το ΙΚΑ κάνει πλάτες στους εργοδότες και ταυτόχρονα δηλώνει ξεδιάντροπα ότι με βάσει τα επίσημα στοιχεία 1 στους 5 εργαζόμενους είναι τελείως ανασφάλιστος και 1 στις 9 επιχειρήσεις είναι τελείως αδήλωτες.
Το ΙΚΑ διευκολύνει τους εργοδότες κάνοντας τους χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, ενώ αυτή τη στιγμή τα αφεντικά χρωστάνε 7,5 δις ευρώ.
Το ΙΚΑ μας κοροϊδεύει, αφήνει ανεξέλεγκτη τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, λειτουργώντας μόνο 4 Επιτροπές Ελέγχου σε περιοχές με χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Με τις πλάτες και των Επιθεωρήσεων Εργασίας, χιλιάδες ώρες υπερωριών και δουλειάς τις ημέρες των ρεπό ή τις Κυριακές μένουν ανασφάλιστες, βλάπτοντας ταυτόχρονα τα δώρα και τις συντάξεις των εργαζομένων. Βάζουν έτσι οι εργοδότες ζεστό κλεμμένο χρήμα, δικό μας, στις τσέπες τους.
Το ΙΚΑ σαν εργοδότης κλέβει εν ψυχρώ τα ένσημα των εργαζομένων, κυρίως νέων, που δουλεύουν στις δικές του υπηρεσίες, μέσω των προγραμμάτων Stage. (Βάλαμε λοιπόν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα).

Ρωτάμε το ΙΚΑ:

Αν ισχύσει η διάταξη του νόμου Ρέππα που καταργεί την κατώτατη σύνταξη με 3500 ένσημα στα 65 χρόνια, ποιος θα βάλει στην τσέπη του τα τρισεκατομμύρια ευρώ πληρωμένων ενσήμων, κυρίως από μετανάστες και γυναίκες που δυσκολεύονται να πιάσουν τα 4500 ένσημα;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει η συζήτηση και το παζάρι γύρω απʼ αυτό το θέμα.   

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Επειδή όμως με τα λόγια δε συμμορφώνεται κανένας, προτείνουμε τα παρακάτω άμεσα μέτρα που πρέπει να γίνουν διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Πρέπει να απαιτήσουμε από τη διοίκηση του ΙΚΑ να τα κάνει πράξη. Τα παρουσιάζουμε με τη μορφή Υπομνήματος.
Εμείς οι εργαζόμενοι που καταθέτουμε αυτό το Υπόμνημα απαιτούμε από τη διοίκηση του ΙΚΑ να πάρει θέση:
1.      Καμία ρύθμιση χρεών (διακανονισμός) στις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Να δώσει το ΙΚΑ στην δημοσιότητα τις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν. Να δημεύονται οι περιουσίες τους μέχρι την κάλυψη του ποσού των οφειλόμενων εισφορών.
2.      Κατάργηση όλων των μορφών «μαύρης» και ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιο, δελτίο παροχής, Stage).
<!–[if !supportLists]–>3.      <!–[endif]–>Κανένα ένσημο χαμένο. Η κατάργηση της μειωμένης σύνταξης με βάση τα 3500
ένσημα που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2007 αποτελεί κλεψιά του ΙΚΑ σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως των μεταναστών και των γυναικών που συνήθως έχουν λιγότερα εργάσιμα χρόνια.
Σύνταξη για όλους στα 55 χρόνια, χωρίς προϋποθέσεις. Για όσους μετανάστες επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους να ισχύσει η αναλογική σύνταξη.  
4.      Οι καταγγελίες για τα κλεμμένα ένσημα να εκδικάζονται τελεσίδικα μέσα σε ένα μήνα το αργότερο. Για όσους εργοδότες δεν δίνουν αναλυτικά εκκαθαριστικά πληρωμής, να θεωρούνται ντε φάκτο σωστά τα στοιχεία που δίνει ο εργαζόμενος.
5.      Να σταματήσει το ΙΚΑ να καλύπτει την ανασφάλιστη υπερωριακή εργασία και τη δουλειά τις ημέρες των ρεπό ή τις Κυριακές.
6.      Να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι Επιτροπές Ελέγχου και να διευρυνθεί ο αριθμός τους ανάλογα με τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κάθε περιοχής.
7.      Να σταματήσει η αθλιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρει το ΙΚΑ. Καμιά συζήτηση για Κάρτα Περίθαλψης που θα θέσει ανώτατο όριο στην πρόσβαση στις παροχές και στα αγαθά περίθαλψης. Να σταματήσει το αίσχος με τα άδεια ιατρεία του ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν κλεισμένα ραντεβού και περιμένουν απʼ έξω.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών και άμεσα πρόσληψη ακόμη περισσότερων.  
8.      Απαιτούμε δημόσια δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις φαρμάκων από τις λίστες συνταγογράφησης του ΙΚΑ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ.
Προτείνουμε τα αιτήματα αυτά να υιοθετηθούν από πρωτοβάθμια επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, από επιτροπές εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, από εργαζόμενους σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, εργοτάξια, καταστήματα, γραφεία και όλοι μαζί να τους αποδείξουμε ότι πρέπει να μας υπολογίζουν σοβαρά. Έχουν καλομάθει με στημένους συνομιλητές (εννοούμε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία) και με στημένα αποτελέσματα συζητήσεων. Ήρθε η ώρα να επιβάλλουμε τα αιτήματά μας.  

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

  1. Για τη μάχη του ασφαλιστικού έχει συγκροτηθεί εδώ και κάποιους μήνες πρωτοβουλία στην Πάτρα.

    Μπείτε στο: http://asfalish.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s