Θύελλα για την τροπολογία των απολύσεων

http://www.protothema.gr/content.php?id=15497

26 Σεπτεμβρίου 2008, 21:36

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η τροπολογία του Υπουργείου Μεταφορών που ανοίγει το δρόμο  να καταργηθεί μελλοντικά το δικαίωμα της αποζημίωσης για όσους  απολύονται από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης .

Αντί της αποζημίωσης ,όπως προβλέπει η τροπολογία , θα λαμβάνονται  μέτρα προστασίας για τους απολυμένους, όπως αυξημένο επίδομα ανεργίας , ένταξη σε προγράμματα κατάρτισης κ.α.

Τα συνδικάτα τονίζουν ότι η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να τροποποιήσει το δίκαιο περί πτώχευσης της επιχείρησης για να καταργήσει ακόμα και αυτό το ελάχιστο δικαίωμα της αποζημίωσης. Φοβούνται μάλιστα ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την Ολυμπιακή, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για τον ΟΣΕ και για την ΕΘΕΛ .

Ο υπουργός Μεταφορών, όμως, σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η τροπολογία φωτογραφίζει μόνο την περίπτωση της Ολυμπιακής, η οποία δεν μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας των περιορισμών που θέτει το κοινοτικό δίκαιο .

Ετσι – σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη-  επειδή δεν έχει χρήματα η επιχείρηση , θα τα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο ,η ισχύς της τροπολογίας δεν λήγει αύριο… Μένει λοιπόν ανοιχτό παράθυρο αν κάποια από τις άλλες επιχειρήσεις αποκτήσει τα ίδια χαρακτηριστικά στο μέλλον να απολύσει τους εργαζόμενους χωρίς αποζημιώσεις .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s