Ενα εκατομμύριο ανέργους φέρνει η κρίση

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=9495920

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει τις τσέπες των καταναλωτών και εντείνει την ανασφάλεια για το μέλλον.

Η Παγκόσμια Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων (Global Chamber Platform), στην οποία μετέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση Επιμελητηρίων, καθώς και ενώσεις επιμελητηρίων από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, σε πρόσφατη έρευνά της εκτιμά ότι η κρίση θα περιορίσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% και θα προκαλέσει απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Η ένωση εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Αμερική και την Ευρώπη θα είναι από μηδενική έως το πολύ 2% και η ανεργία θα κυμανθεί από 6% έως 8%. Ηδη πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προβεί σε ανακοινώσεις για χιλιάδες απολύσεις.

«Κόβουν» θέσεις

Στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μόνο ημέρες, η βιομηχανία αναψυκτικών Pepsi ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3.300 θέσεις εργασίας, 1,8% του εργατικού της δυναμικού, η General Motors ότι κλείνει δύο εργοστάσια στο Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, με αποτέλεσμα την απώλεια 1.200 και 1.340 θέσεων εργασίας, ενώ η Daimler περικόπτει 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική της στη Βόρειο Αμερική Sterling Trucks.

Η κρίση δεν αφήνει αλώβητη ούτε την πλούσια Νέα Υόρκη: στον χρηματοπιστωτικό τομέα της αμερικανικής μεγαλούπολης αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 165.000 θέσεις εργασίας – αριθμός υπερδιπλάσιος από την πρόβλεψη του Ιουλίου για απώλεια 80.000 θέσεων εργασίας. Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ προχωρεί σε περικοπές του προϋπολογισμού, με τις υπηρεσίες της πόλης να έχουν ήδη ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι περικόπτουν τις δαπάνες κατά 2,5% φέτος και 5% τον επόμενο χρόνο.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει το 15% περίπου της τοπικής οικονομίας και φθάνει σε αξία τα 1,25 τρισ. δολάρια. Η κρίση είναι εμφανής ακόμη και στα παρακείμενα στέκια των «γιάπηδων», όπου παρατηρείται δραματική μείωση της κίνησης, ενώ, σε ρεπορτάζ ξένων πρακτορείων, ακόμη και οι πλανόδιοι πωλητές στους δρόμους της «Μέκκας» του καπιταλισμού, μιλούν για τη χειρότερη κρίση εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τον ανταγωνιστή της Νέας Υόρκης στην κούρσα για την πρωτοκαθεδρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το Λονδίνο. Μεταξύ 2008 και 2009 αναμένεται να χαθούν 62.000 θέσεις εργασίας (28.000 φέτος, 34.000 του χρόνου) στο λονδρέζικο Σίτι.

Η ανεργία στην Βρετανία, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, πριν δηλαδή από την πρόσφατη κατάρρευση των χρηματιστηρίων, εκτινάχθηκε στο 5,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 1991. Σύμφωνα με προβλέψεις, η ανεργία θα φθάσει στο 7,9% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η ανεργία, από 1,7 εκατ. που είναι, θα φθάσει τα δύο εκατομμύρια έως τα Χριστούγεννα. Κατασκευαστικός και τραπεζικός κλάδος πλήττονται περισσότερο.

Ακόμη και στον δημόσιο τομέα ετοιμάζονται περικοπές, με το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρεται, ότι προχωρεί στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, το ένα δέκατο περίπου των απασχολουμένων στο εν λόγω υπουργείο, προκειμένου να εξοικονομηθούν 900 εκατ. λίρες.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ενα εκατομμύριο ανέργους φέρνει η κρίση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s