Xριστουγενιάτικες απολύσεις στο ΥΠ.ΠΟ

http://troktiko.blogspot.com/

«Τα Κάλαντα στον Λιάπη»


«Την Κυριακή 21/12/08 οι περαστικοί στον πεζόδρομο της Αδριανού αντιμετώπισαν μια έκπληξη. Αρχαιολόγοι και άλλοι συμβασιούχοι του Υπ.Πο. είχαν συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αγοράς και με χιούμορ διαμαρτυρήθηκαν για τις απολύσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού στους συμβασιούχους του ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Μοίρασαν μπαλόνια σε παιδιά και τα «έψαλλαν» στον Λιάππη, λέγοντας του τα κάλαντα:

«Τρίγωνα κάλαντα μέσα στο ΥΠΠΟ
Έρχονται απολύσεις στο προσωπικό ΧΕΙ!
Τρίγωνα κάλαντα μες τη γειτονιά
Έρχεται η ανεργία, τέρμα η δουλειά!

Λιάπη μαγικέ, ανύπαρκτε υπουργέ
Τα’ αρχαία να πουλήσεις οραματίζεσαι
Ο Παρθενώνας μόνος, χωρίς προσωπικό
Ερείπιο θα γίνει χωρίς συμβολισμό.

Τρίγωνα κάλαντα μέσα στο ΥΠΠΟ
Έρχονται απολύσεις στο προσωπικό ΧΕΙ!
Τρίγωνα κάλαντα μες τη γειτονιά
Έρχεται η ανεργία, τέρμα η δουλειά!»

Οι εορταστικές απολύσεις μάλιστα έκαναν και τον Άγιο Βασίλη να βγάζει φωτιές…


Οι συμβασιούχοι δεν είναι «γαλάζια» «πράσινα» ή «κόκκινα» παιδιά. Εργάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού για πολλά χρόνια και καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, καθώς το Υπουργείο έχει πλήθος κενών οργανικών θέσεων. Η έλλειψη προσωπικού που προκύπτει πάντα μετά τις απολύσεις δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Πολλές δραστηριότητες που θα άνοιγαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στους πολίτες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και τα απογεύματα δεν πραγματοποιούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία δεν διαθέτει αρκετούς αρχαιολόγους, εργάτες ανασκαφών και συντηρητές, στα οικόπεδα που εντοπίζονται αρχαιότητες οι πολίτες αναγκάζονται είτε να υποστούν τεράστια καθυστέρηση, με το ανάλογο κόστος, είτε να αναλάβουν εξολοκλήρου την δαπάνη των σωστικών ανασκαφών. Επίσης, τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ξαναγεννήθηκαν μέσα από την διαδικασία των ανασκαφών δεν συντηρούνται, ούτε δημοσιεύονται λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού και θάβονται ξανά στη λήθη και την αφάνεια των αποθηκών.
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση πολλών έργων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο τέλος του 2008 απολύονται περισσότεροι συμβασιούχοι από κάθε άλλη φορά. Και ενώ πολλά έργα μένουν στη μέση, το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και για τη συνέχιση των έργων.
Σαν να μην έφτανε η απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου απαγορεύει την παραμονή των συμβασιούχων στο ίδιο φορέα με την ίδια ειδικότητα πέραν του 24μήνου, με αποτέλεσμα χιλιάδες έκτακτοι αρχαιολόγοι και άλλοι συμβασιούχοι να τίθενται εκτός επαγγέλματος, αφού δε θα μπορούν να εργαστούν στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Υπ.Πο. για περισσότερους από 24 μήνες.
Βάσει του Συντάγματος, η κυριότητα και η διαχείριση των αρχαιοτήτων ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και έτσι δεν επιτρέπεται σε μη κρατικό φορέα να διενεργεί αρχαιολογική ανασκαφή. Επομένως, όπως αντιλαμβάνεστε το επάγγελμα του αρχαιολόγου του συντηρητή και κάποιες άλλες ειδικότητες ουσιαστικά καταργούνται, καθώς δεν μπορούν να ασκηθούν ιδιωτικά.
Καταλήγουμε λοιπόν αβίαστα στο συμπέρασμα πως τα Τμήματα Αρχαιολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών προμηθεύουν την αγορά με αρχαιολόγους που σπουδάζουν για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να εργαστούν μόλις για δύο!
Αναλώσιμοι υπάλληλοι των 24 μηνών για έναν πολιτισμό επιπέδου Eurovision…
Χρόνια Πολλά κ. Λιάπη, Μαικήνα του Πολιτισμού…»

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Διαβάστε Περισσότερα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s