Μείωση μισθών και ωραρίου!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2704812

Σημαντικό πλήγμα στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση για τη Βόρεια Ελλάδα και με συνολικότερες επιπτώσεις αποτελεί η απόφαση της γνωστής βιομηχανίας «ΑΛΟΥΜΙΛ», που ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιώργο Μυλωνά, να προχωρήσει από χθες στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, με μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 6,5 καθημερινά, που σημαίνει παράλληλη μείωση των μισθών σε ποσοστό γύρω στο 20%.

Η μείωση αφορά περί τους 800-900 εργαζόμενους στις μονάδες της βιομηχανίας στο Σιδηροχώρι του Κιλκίς, ενώ υπολογίζεται ότι με τις θυγατρικές της εταιρείας ο αριθμός αυτός ίσως φτάνει και τα 2.000 άτομα.

Μείωση μισθών και ωραρίου!

Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή της ΑΛΟΥΜΙΛ, δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της γραμματείας του, προχώρησαν στην κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στην πλατεία Μοριχόβου – Λαδάδικα, ενώ έχουν εξαγγείλει για σήμερα συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στην Αριστοτέλους στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζόμενους, η διεύθυνση της ΑΛΟΥΜΙΛ εδώ και δύο εβδομάδες τους κάλεσε να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται ο μειωμένος χρόνος απασχόλησης. Οπως είπαν στο «Εθνος» εργαζόμενοι, τις προηγούμενες μέρες προσέρχονταν ατομικά μαζί με τους εργοδηγούς τους κατά τμήμα και υπέγραφαν τις νέες συμβάσεις.

Ενας από αυτούς μας είπε ότι ο καθαρός μισθός του μέχρι τώρα ήταν στα 700 ευρώ και ότι με τη νέα σύμβαση προβλέπεται να πέσει στα 550 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, τρεις εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις έχουν ήδη απολυθεί.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ν. Γιαννόπουλος είπε ότι έχει γίνει ήδη σχετική καταγγελία μέσω του συνδικάτου μετάλλου και ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Η ενέργεια αυτή ανοίγει μια κερκόπορτα για όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να αντισταθούν», είπε, ενώ σήμερα θα υπάρξουν επαφές με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου Κιλκίς για κοινή δράση.

Από πλευράς της εταιρείας διαψεύδονται οι απολύσεις, ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι από την αρχή του έτους υπάρχει μειωμένη ζήτηση των προϊόντων της από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Επίσης διέψευδε οποιαδήποτε πρόθεση εφαρμογής ελαστικής απασχόλησης ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο που αντιβαίνει στην ισχύουσα ελληνική ή ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s