Ο Άρειος Πάγος έκρινε άκυρη την απόλυση εργαζόμενης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, παρότι το έμβρυο γεννήθηκε νεκρό


Το Β’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 1362/2009 απόφασή του, έκρινε ότι είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα αν το έμβρυο γεννηθεί νεκρό…
Ειδικότερα, έγκυος εργαζόμενη σε εταιρεία καλλυντικών προϊόντων διαπίστωσε ότι το έμβρυο ήταν νεκρό. Εισήχθη σε ιδιωτικό μαιευτήριο, όπου μετά από πρόκληση τοκετού γέννησε νεκρό παιδί. Η εργαζόμενη, μετά το εν λόγω συμβάν, -οκτώμισι εβδομάδες- επέστρεψε στην εργασία της και αμέσως της ανακοινώθηκε η απόλυσή της και της καταβλήθηκε αποζημίωση.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη εργατική νομοθεσία απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζομένης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθενείας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Ακόμα, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι απαγορευμένη και επομένως απολύτως άκυρη η καταγγελία, της λεχώνας εργαζόμενης και στην περίπτωση κατά την οποία το έμβρυο γεννήθηκε νεκρό, καθώς η εργατική νομοθεσία επιβάλλει ότι η εργαζομένη πρέπει να τύχει ειδικής προστασίας για την αποκατάσταση του οργανισμού της που κλονίστηκε, λόγω του τοκετού.

http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_9443.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s