Μαύρη εργασία για 2.500 μετανάστες στην Άρτα!

epirusgate.blogspot.com

Πρόσφυγες που ζουν και κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε αυτοσχέδιες σκηνές, εγκαταλελειμμένα σπίτια και αποθήκες, χωρίς νερό και ρεύμα, για τα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο, είναι η ζοφερή εικόνα που επαναλαμβάνεται στην Άρτα σε μικρές παραλλαγές. Ο δήμαρχος της Άρτας, Πάνος Οικονομίδης, καταγγέλλει στην εφημερίδα “Αυγή” υπάρχουν δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών, ενώ η μαύρη εργασία αποτελεί κανόνα.Την εποχή της συγκομιδής του πορτοκαλιού, στην Άρτα συρρέουν περίπου 2.500-3.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Βουλγαρία και το Πακιστάν, ενώ μόνιμα διαμένουν στην περιοχή περί τους 300 Αλβανούς μετανάστες. Πρωτοφανή ευαισθησία επέδειξαν οι τοπικοί φορείς, συστήνοντας τριμελή επιτροπή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους νομάδες-εργάτες, με τη συμμετοχή της νομαρχίας, του δήμου και επικεφαλής τον Ερυθρό Σταυρό.Το όργανο αυτό θα αναλαμβάνει την οργάνωση συσσιτίων, προσφορών ρούχων και τροφίμων και θα επιδιώκει την εξασφάλιση των προϋποθέσεων υγιεινής και ασφάλειας, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ει δυνατόν, την εξεύρεση ενός χώρου όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται προσωρινά κάποιες έκτακτες περιπτώσεις, όπως έγκυες γυναίκες, λεχώνες και μικρά παιδιά. Επιπλέον, για την επιτέλεση των προαναφερθέντων, ο δήμος παραχωρεί το πρώην σχολικό κτίριο της Ελεούσας, για να λειτουργήσει ως βάση των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων.Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη, έπειτα από πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της νομαρχιακής και της δημοτικής αρχής Άρτας, της Εκκλησίας, της ΤΕΔΚ, της αστυνομίας, του στρατού, καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Για μεροκάματα ακόμη και 5 ευρώ μιλάει ο δήμαρχος Άρτας

“Στα χωράφια της Άρτας δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά μετανάστες. Έχουμε ήδη από πέρυσι καταγγείλει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας εδώ”, δήλωσε ο δήμαρχος της Άρτας, Πάνος Οικονομίδης και συνέχισε: “Έχουμε παρατηρήσει ότι τους ιδιοκτήτες χωραφιών πλησιάζει ένας επικεφαλής, συνήθως Έλληνας, ο οποίος έχει μια λίστα εργατών που ελέγχει. Σε κάθε λίστα αναγράφονται από 80 μέχρι 150 μετανάστες εργάτες. Ο επικεφαλής αυτός τους νοικιάζει στους γαιοκτήμονες, εισπράττει το αντίτιμο της εργασίας τους από αυτούς και στους ίδιους τους εργαζομένους δίνει περίπου 5-10 ευρώ”.Όμως το δίκτυο εκμετάλλευσης των νομάδων εργατών δεν σταματάει εκεί. Υπάρχει και το ζήτημα της ενοικίασης στέγης στους μετανάστες-εποχιακούς εργάτες. “Ιδιοκτήτες παλαιών, εγκαταλελειμμένων σπιτιών και αποθηκών, νοικιάζουν αυτά τα κτίρια, που δεν έχουν καν νερό, ρεύμα και θέρμανση στους μετανάστες, ακόμη και για 10 ευρώ την ημέρα. Όλοι βολεύονται από αυτήν την κατάσταση εδώ, γιατί πρόκειται για φθηνή και μαύρη εργασία”, κατέληξε ο κ. Οικονομίδης.

Νομάρχης: “Γκέτο προστατευόμενο με μπράβους”
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που νοικιάζουν κτίρια και αποθήκες σ’ αυτούς τους ανθρώπους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει. Γκέτο και προστατευόμενο από μπράβους. Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Αυτά είναι γνωστά”, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα “ΗΧΩ”, ο νομάρχης Άρτας, Γιώργος Παπαβασιλείου.

Αστυνομία: “Προτιμούν να πεινάσουν παρά να κλέψουν”
“Προτιμούν να πεινάσουν παρά να κλέψουν”, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, για τους μετανάστες που διαβιούν στην περιοχή αυτήν την εποχή, τονίζοντας ότι η εγκληματικότητα είναι από ελάχιστη μέχρι μηδενική.

Πού ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Άρτα

Χαράματα στο γεφύρι της Άρτας και ήδη βλέπεις ουρές εκατοντάδων ρακένδυτων προσφύγων από το Αφγανιστάν συρρέει από τις γύρω περιοχές. Είναι όλοι νεαροί, 16-27 χρόνων, ενώ ανάμεσά τους βλέπεις και μερικά μικρά παιδιά. Κάποια στιγμή φτάνουν αγροτικά φορτηγά και διαλέγουν μερικούς για να τους μεταφέρουν σε χωράφια, για τη συγκομιδή πορτοκαλιών. Όσοι δεν επιλέχθηκαν για μεροκάματο, συνεχίζουν να περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους μέχρι το βράδυ. “Περπατάω συνέχεια για να ζεσταθώ, μέχρι να νυστάξω. Είναι πολύ το κρύο τέτοιες μέρες εδώ πάνω”, μας είπε ο 19χρονος Αλί.Από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες βλέπεις κορίτσια 18-20 χρόνων να έχουν σκύψει μέχρι τη μέση σε κάδους σκουπιδιών για να διαλέξουν 2-3 σακούλες με λίγο φαγητό που περίσσεψε. Σφηνωμένες κουβέρτες ανάμεσα στους βράχους κατά μήκος του γεφυριού και άλλες σε αυλές σπιτιών προδίδουν ότι κάποιοι κοιμούνται στο ύπαιθρο.Πίσω από την ξακουστή γέφυρα της πόλης, συναντήσαμε 25 Τσιγγάνους από τη Βουλγαρία. Έστηναν σκηνές, φτιάχνοντας έναν μικρό καταυλισμό, για τους λιγοστούς μήνες που θα έμεναν στην Άρτα. Απαραίτητα εφόδια αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και τσάντες με πορτοκάλια που μοιράστηκαν μαζί μας όταν τους αποχαιρετούσαμε.Προχωρώντας προς τη Φιλοθέη, παρατηρείς μικρές αυτοσχέδιες σκηνές από νάιλον. Ξηλωμένα στρώματα, κουβαριασμένα ρούχα αλλά και παιδικά παιχνίδια αποτελούσαν το ντεκόρ των μικροσκοπικών αυτών καταλυμάτων.Λίγο έξω από την Άρτα, στα χωριά του κάμπου, εγκαταλελειμμένα κτίρια ξεπροβάλλουν μέσα από τα χωράφια. Παλιές αποθήκες, μονώροφα και διώροφα κτίσματα, είναι οι στέγες εκατοντάδων προσφύγων από το Αφγανιστάν και ελαχίστων από το Πακιστάν. Στο σπίτι της φωτογραφίας, που συναντήσαμε στους Κωστακιούς, ζουν 12 άτομα, σε ένα δωμάτιο. Το “σπίτι” δεν έχει ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

Κίνηση για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
“Συστήσαμε την Κίνηση το 2009, εκτιμώντας ότι ήταν ανάγκη να δοθεί μια χείρα βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους ζουν σε άθλιες συνθήκες και να υπάρξει παρέμβαση για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα. Εκπρόσωπος της Κίνησης συμμετείχε στη συνάντηση στο κτήριο της Νομαρχίας και δηλώσαμε την ενεργό συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η επιτροπή που συγκροτήθηκε. Επιμένουμε στα βασικά αιτήματά μας, τη δημιουργία χώρου ανοιχτού χώρου φιλοξενίας, Στεκιού Μεταναστών στην Άρτα και τη διαμόρφωση σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης των πολιτών της Άρτας με τους μετανάστες ώστε να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν, στον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Εκτιμούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα”, δήλωσε η Λίτσα Κιτσαντά, μέλος της Κίνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s