20,3 εκ. νέες θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες

http://www.ethnos.gr/

Τα τρία τέταρτα των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020 θα βρίσκονται στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στο διάστημα αυτό προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας που θα απαιτούν νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Αν και υπάρχουν ακόμη χώρες της Ε.Ε. ιδιαίτερα μετά την τελευταία διεύρυνση, που βασίζονται στους πρωτογενείς κλάδους της οικονομίας, το σκηνικό αναμένεται να διαφοροποιηθεί δραματικά μέχρι το 2020. Ο πρωτογενής τομέας και οι κατασκευές θα έχουν απώλειες 2 εκατ. θέσεων εργασίας και μισού εκατομμυρίου αντίστοιχα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) -έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη- και αφορά τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας μέχρι το 2020.

Πρόβλεψη
Στις υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν 13 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες catering θα δημιουργήσουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ραγδαία αύξηση αναμένεται να εμφανίσουν και οι θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Τα επαγγέλματα που συνδέονται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να είναι τα περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος και αναλυτές, σχεδιαστές, προγραμματιστές και σύμβουλοι με ειδίκευση στην τεχνολογία θα παραμείνουν επιθυμητά στελέχη στην αγορά εργασίας.

Ομως υπάρχουν και τομείς πιο παραδοσιακοί που θα έχουν ζήτηση. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας τομέας που αναμένεται να γνωρίσει σταθερή ανάπτυξη είναι αυτός των υπηρεσιών υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της Γης, καθώς και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων και μεθόδων θεραπείας.

Επαγγέλματα επίσης που σχετίζονται με τη φροντίδα και την περίθαλψη των ηλικιωμένων δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας, με δεδομένη την άνοδο του προσδόκιμου ζωής σε όλη τη Δύση…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s