Έκρηξη της ανεργίας

http://news.ert.gr/el/oikonomia/eidiseis/34480-ekriksi-tis-anergias-kontra-sti-bouli

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Υπουργείου Εργασίας για την ανεργία καθώς εκτιμά με βάση στοιχεία της  Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας  ότι έως το τέλος Μαρτίου θα εκτιναχθεί στο 12%. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τα εργασιακά. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η ανεργία στο δ’ τρίμηνο του 2009 ανήλθε στο 10,3% έναντι 7,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Παράλληλα ο κ. Λοβερδος κατήγγειλε ως προβοκάτορες όσους πλησιάζουν δημόσιους υπαλλήλους και τους λένε να παραιτηθούν γιατί η κυβέρνηση θα τους χτυπήσει ώριμα δικαιώματα με ξαφνικό νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θίγονται ώριμα δικαιώματα.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία

Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για το 2010. Παρουσιάζοντας στοιχεία της ΕΣΥΕ στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, προέβλεψε ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 12% έως το τέλος Μαρτίου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν.

«Η στατιστική υπηρεσία έπεσε μέσα στις προβλέψεις της – όπως τις είχε δώσει τον Οκτώβριο – για το επόμενο τρίμηνο. Κι αν σεβαστούμε την πρώτη της επιτυχία ότι θα πάμε μέσα στο 2010 από 10,5% έως 12%, το γεγονός ότι είχαμε το Δεκέμβριο είχαμε 10,2%, σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε και την επόμενη πρόβλεψή της ότι ενδεχομένως η ανεργία θα είναι ψηλά: Θα είναι στο 12%», τόνισε.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ η ανεργία στο τελευταίο τρίμηνο του  2009 ανήλθε στο 10%. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 514.401 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.733 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων το δ’ τρίμηνο του 2009 εκτιμάται στα 4.476.806  άτομα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις νέες γυναίκες σε ποσοστό 26,2% και στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (20,4%).     Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ εκείνο των ανδρών (14% έναντι 7,7%)

Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο νότιο Αιγαίο με 13,2%, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,2% και στη δυτική Μακεδονία με 12%.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 25,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελούν το 43,3% του συνόλου.

«Επειδή εμείς προεκλογικά αθροίζαμε τα ποσοστά αυτά και ως υπουργός θέλω να τα αθροίζω σας λέω ότι το άθροισμα τους δίνει μια εικόνα δύσκολης πραγματικής κατάστασης», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας

Μαζί με την ανεργία αυξήθηκε και η μερική απασχόληση (ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική, εκ περιτροπής) στο 6% με 6,5% από 5,8% τον Οκτώβριο, με τον κ. Λοβέρδο να προαναγγέλλει την κατάθεση του νομοσχεδίου προ του Πάσχα με το οποίο ρυθμίζονται κι όλες οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με εγγυήσεις και εξορθολογίζεται το πλαίσιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s