Εκθεση CEDEFOP Προβλέψεις για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα μέχρι το 2020

Περισσότερες από 1.523.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα «ανοίξουν» στην Ελλάδα μέχρι το 2020, εκ των οποίων οι 107.000 εκτιμάται ότι θα είναι εντελώς νέες και οι περίπου 1,4 εκατ. θα προκύψουν από αντικατάσταση απερχόμενων εργαζομένων. Η πρόβλεψη αυτή, που μάλιστα ενσωματώνει τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Cedefop), με τίτλο «Skills Supply and demand in Europe: medium-term forecast up to 2020», που επεξεργάστηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας αναμένεται να μειωθούν στην επόμενη δεκαετία κατά 98.000, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας προβλέπεται επίσης να «κλείσουν» σε κατασκευές (-37.000 μέχρι το 2020) και μεταποίηση (-23.000), αντανακλώντας την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα και την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Ωστόσο, η λεγόμενη «ζήτηση αντικατάστασης» (για να πληρωθούν τα κενά από απερχόμενους εργαζομένους) θα εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση. Οι τομείς της διανομής-μεταφορών και των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών αναμένεται να δουν καλύτερες ημέρες σε επίπεδο απασχόλησης: στον πρώτο τομέα, οι θέσεις εργασίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 131.000, ενώ στον δεύτερο κατά 68.000. Η τάση είναι, σε γενικές γραμμές, παρόμοια στο επίπεδο της ΕΕ των 27 κρατών-μελών, με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, στον πρωτογενή τομέα αναμένεται να χαθούν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας και στη μεταποίηση 2,2 εκατ. Πάντως, σε αντίθεση με τα «τού οίκου» της Ελλάδας, στις κατασκευές στην ΕΕ-27, η τάση αναμένεται να παραμείνει ανοδική, με την αγορά να ανοίγει 264.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

΄Oχι άλλους μάνατζερ! ————————- Ανά κλάδο, οι νέες θέσεις εργασίας για ανώτερους αξιωματούχους, διευθυντικά στελέχη-μάνατζερ και νομοθετικά επαγγέλματα προβλέπεται να μειωθούν στην Ελλάδα κατά 23.000 μέχρι το 2020. Κατά 92.000 άτομα αναμένεται να συρρικνωθεί η ζήτηση για εξειδικευμένους αγρότες-αλιείς και κατά 58.000 για χειροτέχνες και σχετικά επαγγέλματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η «ζήτηση αντικατάστασης» θα βελτιώσει την τελική εικόνα. Αντίθετα, αυξημένη κατά 172.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται να είναι η «νέα» ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα, ενώ άνοδος αναμένεται να σημειωθεί επίσης στον αριθμό των επαγγελματιών (+11.000), των υπαλλήλων γραφείου-γραμματέων (+7.000), των εργαζομένων σε υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και αγορές (+54.000), των χειριστών μηχανών και των εργαζόμενων στη συναρμολόγηση (+17.000), αλλά και των εργατών που απασχολούνται στα λεγόμενα «στοιχειώδη επαγγέλματα» (+29.000). Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι ακόμη και στα στοιχειώδη επαγγέλματα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν απαιτούσαν δεξιότητες, τα δεδομένα έχει αλλάξουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η αγορά να ζητάει εργαζόμενους με υψηλότερα προσόντα. 80.000.000 ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ ———————————- Για το σύνολο σχεδόν των 27 κρατών-μελών, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού με υψηλά επαγγελματικά προσόντα προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερο το 2020 από ό,τι το 2010, ενώ εκείνων με χαμηλά προσόντα γενικά αναμένεται να μειωθεί. Πάντως, η ανάγκη να αντικατασταθούν οι απερχόμενοι εργαζόμενοι («ζήτηση λόγω αντικατάστασης») σημαίνει ότι ακόμη και επαγγέλματα με καθαρές απώλειες θέσεων απασχόλησης θα συνεχίσουν να αποτελούν βιώσιμες πηγές απασχόλησης. Η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης («ζήτηση λόγω επέκτασης») το 2010-2020 αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από 7.000.000 θέσεις απασχόλησης, κυρίως σε επαγγέλματα που απαιτούν ένταση γνώσης και δεξιοτήτων (υψηλού επιπέδου διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις απασχόλησης). Εντούτοις, όσον αφορά τη ζήτηση λόγω επέκτασης, σε ορισμένα επαγγέλματα θα σημειωθούν απώλειες. Ο συνολικός αριθμός των ευκαιριών απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 80.000.000, με τη συνολική απασχόληση το 2020 να βρίσκεται λίγο κάτω από την τιμή-ρεκόρ του 2008. Ανά τομέα στην ΕΕ ——————– Ανά τομέα στην ΕΕ των 27, η ζήτηση για επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, όπως πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία και περίθαλψη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2020 κατά περισσότερες από 2.000.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ τα ίδια μεγέθη προβλέπονται και για τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν εξειδίκευση. Αντίθετα, κατά περίπου 1.000.000 θέσεις προβλέπεται να μειωθεί η ζήτηση για υπαλλήλους γραφείου και κατά 4.000.000 για εξειδικευμένους εργάτες. Η έκθεση επικαιροποιεί τις προγνώσεις του Cedefop για το 2007-08, μεταξύ άλλων και με την πρόγνωση του μεσοπρόθεσμου αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης. Η πλήρης πρόγνωση διανεμήθηκε στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ισπανικής Προεδρίας, στις 8-9 Απριλίου, στη Βαρκελώνη._

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s