Στο 30% τελικώς η προσαύξηση για την έκτη μέρα εργασίας

Σε 9 μήνες, από 6 αρχικά, η απασχόληση με «μπλοκάκια»
Υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις στις τράπεζες

Χριστινα Kοψινη

http://news.kathimerini.gr

Μετά τους εννέα μήνες συνεχούς απασχόλησης θα τεκμαίρεται ότι η παροχή υπηρεσιών ή έργου (με μπλοκάκι) υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Στη σχετική διόρθωση (από τους 6 μήνες που προβλεπόταν αρχικώς στο κείμενο του σχεδίου νόμου) προέβη χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνοδεύτηκε και από άλλες τροπολογίες που βρίσκονται εγγύτερα στις θέσεις που είχαν διατυπώσει και για εργασιακά θέματα οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

Προσθέτοντας μια μεγαλύτερη δόση ευελιξίας, ο κ. Λοβέρδος μείωσε τελικώς στο 30% την προσαύξηση που προβλέπει το σχέδιο ως αμοιβή για την απασχόληση την 6η ημέρα κατά παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς το υπουργείο Εργασίας στο προσχέδιο προέβλεπε προσαύξηση 100%, στη συνέχεια κατέθεσε ρύθμιση για 50% και χθες προέβη σε νέα ρύθμιση για 30%. Επιπροσθέτως, από την υποχρέωση της προσαύξησης για την 6η ημέρα εξαιρούνται οι εποχικά απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Η εξαίρεση προκάλεσε ήδη την αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία έκανε λόγο για υπαναχώρηση παντελώς απαράδεκτη «σε ένα κλάδο όπου οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία και απασχολούνται χιλιάδες κακοπληρωμένοι “σπουδαστές εκπαιδευόμενοι”».

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο ίδιο σχέδιο νόμου, η συμμετοχή των τραπεζών στη σύναψη κλαδικών συμβάσεων μετατρέπεται από δικαίωμα σε υποχρέωση. Αναλυτικά, η σχετική διάταξη με την οποία τροποποιείται προηγούμενη διάταξη του νόμου 1876/90 έχει ως εξής: «Οι κλαδικές συμβάσεις συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες οργανώσεις που καλύπτουν εργαζόμενους ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την ειδικότητά τους, ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου και από εργοδοτικές οργανώσεις. Ειδικά για τους εργαζόμενους στον κλάδο των τραπεζών, οι κλαδικές συμβάσεις δύνανται να συνάπτονται και από μεμονωμένους εργοδότες, οι οποίοι εκπροσωπούνται με κοινό εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους, εφόσον οι καλούμενοι ή καλούντες για διαπραγματεύσεις εργοδότες είτε καλύπτουν τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων στον κλάδο είτε είναι οι τουλάχιστον 5 μεγαλύτεροι εργοδότες, με κριτήριο τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Οι λοιποί εργοδότες δικαιούνται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράφουν συλλογική σύμβαση. Σε περίπτωση μη ορισμού κοινού εκπροσώπου ή εκπροσώπων από τους εργοδότες ή άρνησης προσέλευσης στις διαπραγματεύσεις ή αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 1876/90» (περί προσφυγής στον ΟΜΕΔ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s