Ψηφίζεται το σ/ν για τις εργασιακές σχέσεις – Αντιδράσεις

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή. Καταψήφισε και αποχώρησε το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η γγ του ΚΚΕ και οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από τη χρεσινή συνεδρίαση, μετά τη δήλωση της κας Με τη δήλωση της κας Αλ. Παπαρήγα ότι  το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πως ο αγώνας κρίνεται αλλού. Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος, που δήλωσε ότι ‘’γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε πρόβλημα από το 2008’’ και ότι ‘’όποιος κρίνει ας κάνει προτάσεις’’. Επιπλέον, χαρακτήρισε το μηχανισμό στήριξης ως την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεν προχωρεί σε ριζικές τροποποιήσεις αλλά φέρνει μια νέα αντίληψη, για το συνδυασμό της υπάρχουσας ευελιξίας και της ασφάλειας για τον εργαζόμενο. Σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητική η κατάσταση στην αγορά. έχουν δίκιο όσοι μιλούν για εργασιακή ζούγκλα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε στην πολιτική της πλήρους απασχόλησης. Δε μπορεί να γίνει όμως με επιστροφή στο χθες με απόλυτες λογικές που οδηγούν στην αναπαραγωγή των ευελιξιών με παράνομο τρόπο».

Από την άλλη ο κ. Γ. Κοντογιάννης, ΝΔ, τόνισε πως «η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι σταθερό, αφού οδεύει προς νέα αναθεώρηση και το νομοσχέδιο αυτό φαντάζει σαν κακόγουστη φάρσα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, η οποία διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιβάλει το τέλος των εγγυήσεων ασφάλειας των εργαζομένων».

Η κ.Σοφία Καλαντίδου, ΚΚΕ, επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται ευέλικτοι εργαζόμενοι για την ασφάλεια της κερδοφορίας. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και μπαμπούλα ΔΝΤ – ΕΚΤ δίνει σήμερα τη χαριστική βολή στην πλήρη και σταθερή εργασία, τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Είναι μια πολιτική που αναγκάζει τον εργαζόμενο λαό να υποστεί δυσβάσταχτα βάρη στο όνομα ενός ιδιότυπου πατριωτισμού που δεν αγγίζει βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες».

Ο κ. Μιχάλης Κριτσιωτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως «οι αγορές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση απολύσεων. Αν διαφωνείτε με τέτοιου είδους προκλήσεις πρέπει να αλλάξετε πολιτική, το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό και βρίσκεται προς την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι στο δίλημμα που η ίδια έθετε «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» εκείνη επέλεξε το δεύτερο».

Τέλος, ο κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης, ΛΑΟΣ, είπε πως «σε δέκα ημέρες θα συμβεί το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει το νομοσχέδιο, το τοπίο στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης απλώς διαχειριζόμαστε την ανεργία. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κατοχυρώσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αφού πρώτα επετράπη η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, είναι αντιπαραγωγικό ως νομοσχέδιο που δε διευκολύνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας».

http://www.reporter.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s