«Εμείς οι απολυμένοι»

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=157374

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

– «Σταματάς. Κάνουμε μείωση προσωπικού. Λυπάμαι».

– «Μετά από 18 χρόνια με πετάς έτσι ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς λόγο;».

– «Εκτελώ εντολές».

– «Θέλω να δω τον εργοδότη μου».

– «Δεν μπορείς. Δεν δέχεται κανέναν. Εγώ εκτελώ τις εντολές του».

Ο διάλογος έγινε μεταξύ του 39χρονου Γιώργου Γιακόπουλου, εργάτη στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ και τον διευθυντή προσωπικού. Η ίδια στιχομυθία ακολούθησε με ακόμα 14 συναδέλφους του, που όλοι τους απολύθηκαν στις 8 Απριλίου.

«Δεν με πόνεσε τόσο που έμεινα χωρίς δουλειά μετά από τόσα χρόνια, αλλά που δεν με σεβάστηκαν. Εδωσα τη ζωή μου εκεί μέσα για να παίρνω 1.100 ευρώ μισθό μετά από 18 χρόνια και με πέταξαν με αυτόν τον τρόπο και χωρίς λόγο στον δρόμο. Με τον δικό μας μόχθο έγινε το εργοστάσιο αυτό που είναι σήμερα. Αρνήθηκα να υπογράψω την απόλυσή μου, γιατί τη θεωρώ άδικη και παράνομη και θα κινηθώ δικαστικά.

Χαμένη αξιοπρέπεια

»Και δεν με ενδιαφέρουν τα 6.500 ευρώ αποζημίωση που δεν τα πήρα, πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπειά μου και αυτό είναι το μόνο που δεν μπορούν να μου πάρουν. Αν υπέγραφα θα σήμαινε ότι σκύβω το κεφάλι. Οι απολύσεις εμάς των 15 ήταν η αρχή, θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι, είναι τακτική που εντάσσεται σ’ ένα οργανωμένο σχέδιο της εργοδοσίας -να απολύει τους παλιούς για να προσλαμβάνουν ενοικιαζόμενους με χαμηλότερο κόστος, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που τους επιτρέπει -ως απλός παρατηρητής- να απασχολούν εργατικό δυναμικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Ωστόσο, για τη 48χρονη Σοφία Ταμπάκη, που έμεινε άνεργη στις 9 Απριλίου, όταν η εταιρεία ταχυμεταφορών Interattica όπου εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 8 χρόνια ως βοηθός λογιστή κήρυξε πτώχευση, «η οικονομική κρίση είναι το πάτημα. Η δική μας εταιρεία τον τελευταίο καιρό πήγαινε καλά, το γιατί έκλεισε το ξέρει μόνο η εργοδοσία».

Τα 12 χρόνια που εργαζόταν σε εταιρείες ταχυμεταφορών βίωσε την εργασιακή ανασφάλεια: «Πριν από την Interattica εργαζόμουν στην Euronet, ένα χρόνο αφ’ ότου πήγα, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Κινηθήκαμε δικαστικά και ύστερα από 2 χρόνια πήραμε οι εργαζόμενοι μόλις ένα μικρό μέρος της αποζημίωσής μας. Πριν εργαζόμουν στη CityPost και πάλι μόνο για ένα χρόνο γιατί και αυτή έκλεισε. Στα 48 μου χρόνια έμεινα για μια ακόμα φορά ξεκρέμαστη, με 2 παιδιά και χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν. Οι εργαζόμενοι που χάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς να ευθυνόμαστε, θα έπρεπε να μετρήσει η προϋπηρεσία μας και να απορροφηθούμε στο Δημόσιο, και όχι να παίρνω 540 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για 12 μήνες, που αν δεν είχα 2 παιδιά το ποσό θα ήταν ακόμα μικρότερο».

Η Interattica -με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα- απασχολούσε συνολικά 206 εργαζομένους που τώρα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον ασφαλιστικό τομέα. Το 2009 έκλεισαν 6 ασφαλιστικές εταιρείες και φέτος τον Φεβρουάριο έκλεισε και η Commercial Value αφήνοντας στον δρόμο 200 άτομα. «Από το 2009 μέχρι τώρα έχουν χάσει τη δουλειά τους 1.000 εργαζόμενοι στον ασφαλιστικό τομέα, δηλαδή το 10% του κλάδου μας και από αυτούς μόλις το 1/3 έχει βρει δουλειά», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, Χρήστος Παπαδόγιαννης, τονίζοντας ότι, «παρά την οικονομική κρίση, οι εταιρείες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν υπήρχε σωστός κρατικός εποπτικός μηχανισμός, που τα τελευταία 30 χρόνια δεν λειτουργούσε σωστά και γι’ αυτό οδηγηθήκαμε σήμερα σε αυτό το σημείο».

«Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) -Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών- έκλεισε την Commercial Value γιατί βρήκε έλλειμμα και δεν είχε «δικαίωμα φερεγγυότητας» να συνεχίσει τη λειτουργία της. Δεν θα έπρεπε όμως να κάνει η ΕΠΕΙΑ συχνότερα ελέγχους για να μην φτάσουμε μέχρι εδώ; Και δεν την πληρώσαμε μόνον οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι πελάτες μας που έχασαν τα λεφτά τους», συμπληρώνει η 43χρονη Κατερίνα Τραστέλη που εργαζόταν στην εταιρεία επί 17 χρόνια. «Εργάζομαι 23 χρόνια στον ασφαλιστικό τομέα, έχω στείλει βιογραφικά και ακόμα δεν μου έχουν απαντήσει από πουθενά. Η πείρα μου δεν μετράει, απεναντίας όσοι έχουμε προϋπηρεσία δεν μας θέλουν, προτιμούν τους νεότερους, που σημαίνει μικρότεροι μισθοί και ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία -με εργοστάσια παντού σε όλη τη χώρα- όταν κατέρρευσε το 2008 άφησε 1.177 εργαζομένους στον δρόμο. «Οταν μια επιχείρηση έχει γερά θεμέλια, δεν είναι ευάλωτη σε μια ενδεχόμενη οικονομική κρίση. Βρήκαν όλοι την καραμέλα της κρίσης. Σε μας τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια, η κρίση έδωσε απλά τη χαριστική βολή. Γιατί η κλωστοϋφαντουργία της χώρας μας βρισκόταν στο έλεος του κυρίου μετόχου της, του Θωμά Λαναρά. Επαιρνε κρατικές επιχορηγήσεις δήθεν για την κλωστοϋφαντουργία και τα ξόδευε από εδώ και από εκεί, χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος. Ούτε μας στήριξε ποτέ το κράτος, προμηθευόταν ρουχισμό για τις δημόσιες υπηρεσίες -στρατό, νοσοκομεία- από το εξωτερικό, αμφιβόλου μάλιστα ποιότητας, ενώ υπήρχε κλωστουφαντουργία στην Ελλάδα», λέει στην «Ε» ο Θοδωρής Καλογιάννης, τεχνολόγος κλωστοϋφαντουργός και πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου στα Οινόφυτα. «Ακόμα μας χρωστάνε μέρος της αποζημίωσής μας. Στα 35 μου έμεινα χωρίς δουλειά, με 3 παιδιά, 8, 6 και 3,5 ετών. Εχω τελειώσει το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στο ΤΕΙ Πειραιά, έχω 15ετή πείρα και 6 μήνες τώρα δεν μπορώ να βρω δουλειά. Ζούμε με τον μισθό της γυναίκας μου και το επίδομα του ΟΑΕΔ, 595 ευρώ, και αυτό γιατί έχω 3 παιδιά, που θα το παίρνω ακόμα για 6 μήνες. Υπάρχει ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας αλλά όχι η δυνατότητα να δουλέψουμε στο Δημόσιο ως κλωστοϋφαντουργοί γιατί οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μας είναι ελάχιστες», μας λέει. *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s