Εργασιακές Σχέσεις: Οδός Αβύσσου, αριθμός 0

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ*

Εν μέσω των κλυδωνισμών της ελληνικής οικονομίας, που ήδη βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα του ΔΝΤ, έχουν ήδη αρχίσει οι απόπειρες για την αναθεώρηση των βασικών πυλώνων του εθνικού συστήματος εργασιακών σχέσεων.

Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα το κυρίαρχο πλαίσιο της απασχόλησης χαρακτηρίστηκε από τη σταδιακή βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, και τον ενστερνισμό μιας προσέγγισης κοινωνικής εταιρικότητας. Παρεπόμενο αυτής της κατάστασης ήταν η διατήρηση ενός μίνιμουμ κοινωνικής ειρήνης και μιας μάλλον συναινετικής διανομής του εισοδήματος, που δημιουργούσε η αύξηση του ΑΕΠ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε ριζική ανατροπή του status quo στις εργασιακές σχέσεις. Το νέο σκηνικό προβλέπεται διαφορετικό: αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, συμπίεση των εργατικών αμοιβών, κατάργηση των ασφαλιστικών δικλίδων για την επίλυση των συλλογικών εργασιακών διαφορών και εν γένει την επίταση της ευελιξίας της εργασίας. Ακόμη, ο πιο κρίσιμος πυλώνας του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, η κοινωνική ασφάλιση, τίθεται εν αμφιβόλω, τουλάχιστον ως προς την ικανότητά της να διασφαλίζει το ελάχιστον αναγκαίο εισόδημα των ανήμπορων -λόγω ηλικίας ή ασθένειας- να εργαστούν συμπολιτών μας.

Τα νέα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το καινούργιο πλαίσιο «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων θα συνδέεται με φαινόμενα αντιπληθωρισμού, αρνητική/ μηδενική εισοδηματική πολιτική και συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Το 2010 φέρνει μια συθέμελη αλλαγή της βάσης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η κοινωνική συναίνεση στην αγορά εργασίας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Το κρίσιμο διακύβευμα πλέον είναι αν η νέα πραγματικότητα θα σηματοδοτήσει τη ρήξη στο υφιστάμενο μοντέλο κοινωνικού διαλόγου των επαγγελματικών οργανώσεων ή θα συνοδευτεί από μια διαφορετικού τύπου ισορροπία, καθώς οι πιέσεις για «εσωτερική υποτίμηση» (διαμέσου μισθολογικών περικοπών) και ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας θα γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές το επόμενο διάστημα. Είναι πρόδηλο ότι στο ζήτημα της βελτίωσης του εισοδήματος των εργατοϋπαλλήλων οι προοπτικές δείχνουν ζοφερές, ενώ το πάγιο αίτημα των συνδικάτων για τη σύγκλιση των εγχώριων μισθών με τους αντίστοιχους μέσους όρους της ευρωζώνης φαίνεται πως παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Η επιστολή του «ευρωπαϊκού» (sic) μηχανισμού στήριξης προς τους Ελληνες μισθωτούς θα γράφει στη διεύθυνση του αποστολέα: οδός Αβύσσου, αριθμός 0.

*Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ είναι επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=41280

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s