ΟΟΣΑ: Δεν είναι απαραίτητες οι περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά εφαρμογή όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, είπε μιλώντας στο naftemporiki.gr ο οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και επικεφαλής των μελετών για την Ελλάδα Κλοντ Τζορνό.
Ο κ. Τζορνό τόνισε ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι απαραίτητη, καθώς η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είναι και το ζητούμενο, μπορεί επίσης να επιτευχθεί με αύξηση της παραγωγικότητας. Ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ τάσσεται ωστόσο υπέρ της θέσπισης μισθού κάτω του κατώτατου, ώστε να εισέρχονται πιο εύκολα στην αγορά εργασίας κάποιες ομάδες, όπως οι νέοι. Ο κ. Τζορνό είπε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους της χώρας μας σημαίνουν ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% δεν είναι αρκετός για τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να στοχεύει σε μηδενικά ελλείμματα ή και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, μέχρι το χρέος να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα.

Από την πλευρά του ο ειδικευμένος στην ευρωζώνη οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Σεμπάστιαν Μπαρνς, τάχθηκε «υπέρ των ισχυρότερων θεσμών για να εξασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία» εντός της ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι «ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν εφαρμοζόταν με αρκετά υπεύθυνο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια». Τόνισε ότι μπορεί να γίνεται πολύ λόγος τελευταία για τη δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, ωστόσο το χρέος και το έλλειμμα συνολικά στην ευρωζώνη δεν είναι τόσο υψηλά όσο αυτά στις άλλες μεγάλες οικονομίες, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αναφέρθηκε επίσης στην πτώση του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα για χώρες με μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση, όπως η Γερμανία, ή προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s