Η ανεργία διώχνει τους Αλβανούς

Στις πατρίδες τους επιστρέφουν λόγω οικονομικής κρίσης πολλοί οικονομικοί μετανάστες από βαλκανικές χώρες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζούσαν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.

Το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερη έκταση στην Κρήτη, όπου πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλέον να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Είναι σαν να ξεριζώνονται για δεύτερη φορά», λέει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Αλβανών, Αστρίτ Γιόλα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιόλα, στην Κρήτη διαμένουν περισσότεροι από 70.000 ομοεθνείς του, νόμιμοι και παράνομοι. Περίπου 15.000 ζουν μόνο στην πόλη του Ηρακλείου. Τους τελευταίους μήνες αρκετοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί δεν έχουν να τα βγάλουν πέρα.

«Πρόκειται για οικογενειάρχες που δεν έχουν πια δουλειά και δεν έχουν ούτε να ζήσουν. Πολλοί ήρθαμε εδώ για καλύτερα. Δεν περιμέναμε να γίνουμε πλούσιοι και να βγάλουμε χρυσάφι. Για να βρούμε εργασία. Παρά τα προβλήματα που πάντα υπήρχαν όμως, περνούσαμε καλά. Τον τελευταίο καιρό άλλαξαν τα πράγματα για όλους. Και για τους Ελληνες και για μας. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι είναι βαρύ για μας να επιστρέφουμε εκεί απ’ όπου φύγαμε χρόνια πριν» τονίζει ο κ. Αστρίτ Γιόλα. Ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα 35 ετών. Σήμερα είναι 50. «Στην Αλβανία», λέει «έχω μόνο κάποιους συγγενείς. Δεν γνωρίζω κανέναν. Οι φίλοι μου είναι εδώ. Θα είναι πολύ δύσκολο να βρω δουλειά εκεί. Η Αλβανία είναι η πατρίδα μου, όμως αγαπώ την Ελλάδα».

Πολλοί πάντως από αυτούς που αποφασίζουν να γυρίσουν στη χώρα τους, αναγκάζονται να επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα, αφού η κατάσταση στην πατρίδα τους παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Οι μετανάστες από την Αλβανία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και με τα χαρτιά που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. «Ξέρετε ότι χρειάζονται 150 ένσημα; Μα με τέτοια κρίση και ανεργία, ποιος μπορεί σήμερα να τα συγκεντρώσει για να μπορέσει να εξασφαλίσει την άδεια παραμονής;» διερωτάται ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Αλβανών.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=17232979

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s