Αντίβαρο στο κύμα ανέργων, το Δημόσιο και η αυτοαπασχόληση

Υφεση 3,2% αναμένει για φέτος το ΙΟΒΕ, εκτίμηση που είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν που προβλέπεται στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, η παρατεταμένη ύφεση που βιώνει η Ελλάδα αναμένεται να εκτοξεύσει την ανεργία. Σύμφωνα με το Ιδρυμα, το 2010 προβλέπεται ότι οι άνεργοι θα είναι περίπου 600.000 άτομα.

Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας από χρόνο σε χρόνο. Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί και της οικονομικής ύφεσης πλήττουν κλάδους παραγωγής της οικονομίας με σημαντικό αριθμό απασχολουμένων, όπως το εμπόριο, η βιομηχανία και οι κατασκευές. Αποτέλεσμα θα είναι το ποσοστό ανεργίας φέτος να διαμορφωθεί στην περιοχή του 12%, από 9,4% που ήταν πέρυσι.

«Αναπόφευκτα», επισημαίνεται στην έκθεση, «η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση και η προσπάθεια περιορισμού-εξορθολογισμού των δαπανών του δημόσιου τομέα, που εκτείνεται και στην αναδιάρθρωση της απασχόλησης σε αυτόν, συντηρούν και ενδυναμώνουν τις αρνητικές τάσεις που έχουν κυριαρχήσει στην αγορά εργασίας από το 2009».

Ωστόσο, το Ιδρυμα «βλέπει» στην έκθεσή του και κάποια αντίβαρα στην αύξηση της ανεργίας. Σε αυτά, πέραν του σημαντικού αριθμού εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ανασταλτικά στην ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας λειτουργεί ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολουμένων, στους οποίους οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης σχετίζονται με τη μείωση εισοδήματος και όχι με την απώλεια της εργασίας. Μάλιστα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι σε περιόδους κρίσης η αυτοαπασχόληση ως μορφή εργασίας αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς η έλλειψη θέσεων εργασίας οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών.

Πάντως, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι καταναλωτές «δείχνουν προβληματισμένοι για τις εφαρμοζόμενες αλλά και επερχόμενες αλλαγές», καθώς και για την ανάγκη προσαρμογής σε «μια νέα πραγματικότητα που κρίνουν ότι ενδεχομένως να διαφέρει αρκετά από όσα είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και το καταναλωτικό πρότυπο που είχαν υιοθετήσει».

Ετσι, το ΙΟΒΕ συνεκτιμώντας τις τάσεις σε βασικούς δείκτες το πρώτο τετράμηνο με πεντάμηνο του 2010, το διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον και το περιεχόμενο και την πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου, εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3,2%.

Οι ρυθμιστικοί παράγοντες των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, είναι τρεις:

1. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και η ανησυχία γύρω από την επίτευξη της.

2. Οι επιδράσεις των ληφθέντων δημοσιονομικών μέτρων στο πλαίσιο του Μνημονίου.

3. Η προώθηση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που αποτελούν το κύριο σώμα του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_07/07/2010__407114

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s