Ανεργοι δύο στους δέκα Ελληνες;

Η ανεργία εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα και επιβεβαιώνοντας τις «Κασσάνδρες» κινείται ήδη σε εκρηκτικά υψηλά επίπεδα, με τους ανέργους να έχουν φτάσει επισήμως τα 600 χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 130.101 άτομα τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 11,9%. Εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για πραγματική ανεργία που ήδη προσεγγίζει το 20% και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα δε με το Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ.Β. Μπουζούλα, στο α’ τρίμηνο οι άνεργοι πανελλαδικά έφτασαν τους 570.000(~55% γυναίκες) και σε διψήφιο ποσοστό του 11,7%. Η ανεργία σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2009 αυξήθηκε κατά 26,7% με αποτέλεσμα να προστεθούν άλλοι 124.420 άνεργοι. ‘’Θέλω να σημειώσω,’’ αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ‘’ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινά αμειβόμενοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, κλπ που θεωρούνταν ως τακτικοί εργαζόμενοι» .
Ο αριθμός των ανέργων ανά περιφέρεια του 2009 και η ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010 έχουν ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Aριθμ. Ανέργων (Χ 1000) ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ (αύξηση)

Αν. Μακεδονία-Θράκη 9,9 36%

Δυτική Μακεδονία 0,5 2,8%

Κεντρική Μακεδονία 26,0 33,1%

Αττική 59,2 42,1%

Ιόνια Νησιά 7,4 52,1%

Κρήτη 5,5 8,3%

Πελοπόννησος 0,7 3,1%

Ήπειρος 1,9 10,9%

Θεσσαλία 8,9 31,3%

Στερεά Ελλάδα 3,0 11,9%

Βόρειο Αιγαίο 0,9 17,3%

Νότιο Αιγαίο 2,7 11,8%

Εν τω μεταξύ, διάφορες ξένες επιχειρήσεις αποσύρονται από την Ελλάδα, άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης και πολλές, τόσο ξένες όσο και ελληνικές, συζητούν την μεταφορά της έδρας τους σε άλλες χώρες. Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, ενώ τρεις στις δέκα εξετάζουν περαιτέρω απολύσεις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Παράλληλα, λουκέτο έβαλαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, 1448 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, διπλάσιος αριθμός από την ίδρυση 789 επιχειρήσεων το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το ΒΕΑ.

Σύμφωνα δε με έκθεση του ΕΒΕΑ, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου, ενώ 2 στις 10 εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και 1 στις 2 εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και τερματισμού της λειτουργίας της αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις.

Σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού αναμένει και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Δρακόπουλος, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται στο «όριο», ενώ «δε θα είναι καθόλου έκπληξη αν στο τέλος της τουριστικής περιόδου έχουμε πτωχεύσεις κάποιου αριθμού επιχειρήσεων».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μείωση εσόδων στον ελληνικό τουρισμό φέτος ως και 10%, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σε επίπεδο αφίξεων εκτίμησε ότι η χρονιά, «αν δεν έχουμε κάτι συγκλονιστικό από δω και στο εξής», θα κλείσει στα περσινά επίπεδα.

http://www.reporter.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s