Άνεργοι χωρίς πτυχίο αλλά και…πολυτελείας

http://www.protothema.gr/

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εικόνα της ανεργίας στη χώρα μας, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες που συνθέτουν τον «χάρτη» των ανέργων της χώρας.

Οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, ενώ οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων παρουσιάζονται ως οι λιγότερο απειλούμενοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως έναν μεγάλος αριθμός ανέργων φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βρει εργασία, καθώς το 8,2% αρνήθηκε κάποια εργασία επειδή δεν τους βόλευαν οι συνθήκες!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το ποσοστό των ανέργων στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 34,2% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, εκτοξεύοντας τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στις 594.032. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 22,8%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 15,3%, έναντι 9,4% των ανδρών. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι και όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, είναι αυτοί που βρίσκουν δυσκολότερα εργασία. Γεωγραφικά, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία και ο χαμηλότερος στο Βόρειο Αιγαίο, με τα ποσοστά να αγγίζουν το
14,6% και το 8,5% αντίστοιχα.

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Άνεργοι χωρίς πτυχίο αλλά και…πολυτελείας

  1. Δυστυχώς για όλους μας η επιβίωση καθίσταται κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Όλοι πλέον ζουμε για το σήμερα,έχουμε πάψει να σχεδιάζουμε το μέλλον και το κακό είναι πως παραμένουμε αδρανείς.
    Την καλησπέρα μου…

  2. Για τις γυναίκες που έμειναν άνεργες έχοντας ξεπεράσει τα 35, όπως εγώ, έχει να προτείνει κάποιος οτιδήποτε; Το μόνο που ακούω μόλις έκλεισα τα 40 είναι ότι είμαι «καμμένη», σχόλιο που δεν διστάζουν να το υποβάλλουν όλοι, ενώ αποκομίζω ταυτόχρονα και ενα ειρωνικό χαμόγελο, λές και κάποιοι «βολεμένοι» ευτυχούν με τη δυστυχία των άλλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s