Το τέλος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Της Χριστινας Kοψινη

http://news.kathimerini.gr/

Δώδεκα χρόνια μετά τη νομοθέτησή τους και την πρώτη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να εφαρμοστούν, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) επανέρχονται, αυτή τη φορά ως ο τελευταίος κυματοθραύστης της ανεργίας. Ποιος θα το πίστευε ότι τα ΤΣΑ, που το 1998 πολεμήθηκαν από όλες τις συνδικαλιστικές συνιστώσες, μηδέ εξαιρουμένης αυτής του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελούσαν το 2010 την εναλλακτική πρόταση πολλών συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ρύθμιση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τη δυνατότητα να καταβάλλονται αμοιβές κατώτερες κι από το ποσό των 740 ευρώ μεικτά, που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν θα έχει οριζόντια εφαρμογή. Δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσες επιχειρήσεις επικαλούνται ή πραγματικά έχουν θιγεί από την ύφεση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν γίνει προς την κ. Λ. Κατσέλη, το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει μόνο εάν συνεισφέρουν και οι άλλοι παράγοντες (μέτοχοι, τράπεζες, Δημόσιο) με διευκολύνσεις για τη διάσωση της επιχείρησης. Σε αυτήν και μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα κληθούν και οι εργαζόμενοι να συμβάλουν με επιχειρησιακές συμφωνίες μείωσης των μισθών.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις των προβληματικών επιχειρήσεων, θα προταθεί η νεκρανάσταση των ΤΣΑ. Αυτά διατηρούν ως κατώφλι μισθών την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις. Μάλιστα ο νόμος 2639/98 με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν παρέχει τη δυνατότητα αυτή στο πλαίσιο συμφωνιών του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων, αλλά με κριτήριο «τις ανάγκες αναβάθμισης ευπαθών περιοχών της χώρας». Και σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται για τους νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις να αγνοούνται οι κλαδικοί περιορισμοί.

Επομένως, το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του συστήματος συλλογικών συμβάσεων υπάρχει, είναι νομοθετημένο, έστω κι αν δεν έχει εφαρμοστεί. Το ζήτημα που τίθεται τώρα προς το υπουργείο Εργασίας είναι εάν αυτή η δυνατότητα θα δοθεί όχι μόνο με κριτήριο τον τόπο αλλά και τον κλάδο. Δηλαδή εάν, εκτός από τα ΤΣΑ, θεσμοθετηθούν και Κλαδικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΚΣΑ) όπως προτείνουν εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και συνδικαλιστικοί παράγοντες που εκτιμούν ότι οι άνεργοι μέσα στο 2011 θα ξεπεράσουν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου, τινάζοντας και την μπάνκα του ΟΑΕΔ στον αέρα.

Στην πράξη η αγορά σε πολλές περιπτώσεις έχει ενσωματώσει εδώ και μήνες ποικίλες εφαρμογές διάσωσης. Η μετατροπή της πλήρους σε εκ περιτροπής απασχόληση για επιχειρήσεις που περιόρισαν τη δραστηριότητά τους προσλαμβάνει ενδείξεις επιδημίας. Σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να περιορίσουν τον χρόνο εργασίας προκρίνεται η ανασφάλιστη εργασία (1 στους 3 στις οικοδομές είναι ανασφάλιστος). Μόνο μία στις τρεις νέες προσλήψεις είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ η οριζόντια μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστά που κλιμακώνονται από 10% έως 20%, αποτελεί το σύνηθες βήμα πριν από τις ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο φάσμα παροχής υπηρεσιών. Στις βιομηχανικές ζώνες των περιοχών εκτός Αττικής, η εικόνα είναι ακόμη πιο γκρίζα, αφού συνήθως το χρήμα που κινείται στην αγορά προέρχεται μόνο από τα εισοδήματα των εργαζομένων που διατηρούν ακόμη μονιμότητα στο Δημόσιο, τα Σώματα Ασφαλείας, τον Στρατό, τη διοικητική και δικαστική μηχανή.

Η οικονομία άλλαξε άρδην το τοπίο στις συμβάσεις πολύ πριν την επανάκαμψη των ΤΣΑ και τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που μόλις τώρα αρχίζουν.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s