Ανατροπές στο μισθολογικό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα

Ριζικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις φέρνει το Μνημόνιο.

Στον ιδιωτικό τομέα η Κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση, με την οποία θα υπερισχύουν των κλαδικών οι συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση (επιχειρησιακές συμβάσεις), με στόχο να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Με τον νέο πλαίσιο θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση ή σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να συνάπτουν επιχειρησιακή σύμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.). Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική και θα διασφαλίζει στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αναμένεται να ακολουθήσουν ατοµικές συµβάσεις εργασίας (συµβάσεις α λα καρτ). Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Σάββας Ροµπόλης, επιστηµονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην εφημερίδα, « η πλήρης απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων θα οδηγήσει σύντοµα και στις ατοµικές συµβάσεις εργασίας».  Χαρακτηριστικό του κλίµατος που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα επίσηµα στοιχεία του Σώµατος Επιθεωρήσεων Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τις προσλήψεις και τα είδη των συµβάσεων που έγιναν στο 8µηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010.

-Υπεγράφησαν συνολικά 355.834 συµβάσεις και οι 190.325 από αυτές (το 53,48%) ήταν µε ευέλικτες συµβάσεις εργασίας. Η αύξηση του ποσοστού των ευέλικτων συµβάσεων είναι θεαµατική: τον Ιούλιο του 2009 οι ευέλικτες συµβάσεις αποτελούσαν το 33% του συνόλου των συµβάσεων εργασίας, ενώ τον ίδιο µήνα φέτος αγγίζουν το 40%.

-Τον Αύγουστο του 2009 αποτελούσαν το 27,9% και φέτος τον Αύγουστο ήταν στο 32%. Από τις αρχές του 2010 «µετατράπηκαν» για 12.567 εργαζοµένους σε επιχειρήσεις οι συµβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231061473#ixzz11aumNW1r

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s