Κάτεργο η αγορά εργασίας στην Ελλάδα

http://www.enet.gr/
Της ΕΛΙΖΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ρεκόρ» στη μείωση θέσεων εργασίας στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων σε μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων και ελάχιστες αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού στις υπόλοιπες «δείχνει» έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Hewitt Associates για το 2010 και το 2011.

Η έρευνα (Salary Increase Survey) διεξήχθη κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2010, με συμμετοχή 104 εταιρειών και εστιάζει στις μεταβολές των αποδοχών των εργαζομένων (μισθοί και μπόνους) που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να εφαρμοστούν το 2010, αλλά και τις προβλέψεις των εργοδοτών για την επόμενη χρονιά. Επίσης, καταγράφει τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι ερευνώμενες επιχειρήσεις για τον περιορισμό του μισθολογικού τους κόστους (βλ. απολύσεις, μερική απασχόληση κ.ά.). Πρόκειται για έρευνα που σκιαγραφεί κατά κύριο λόγο τις κινήσεις των μεγάλων «παικτών» του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι εταιρείες του δείγματος κατά μέσο όρο απασχολούν 250 άτομα και έχουν τζίρο περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιλιγιάννη, επικεφαλής Τμήματος Rewards στην Hewitt Associates, στη χώρα μας φέτος παρατηρείται ένα αρνητικό ρεκόρ. Το 22% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ήδη έχουν προχωρήσει σε απολύσεις ή πρόκειται να το κάνουν στο προσεχές διάστημα (υπόλοιπο 2010 και 2011). Το ποσοστό αυτό είναι με διαφορά το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου το εύρος των τιμών κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 14%.

Πορίσματα

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 39% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν έχουν παγώσει ή σκέφτονται να παγώσουν εντελώς τις προσλήψεις. Το 16% αντικαθιστά μόνο όσους αποχωρούν. Πρόσθετο προσωπικό θα προσλάβει μόλις το 4% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μία στις πέντε εταιρείες επίσης σκοπεύει να εφαρμόσει ή να επεκτείνει τα ευέλικτα ωράρια εργασίας. Σχέσεις μερικής απασχόλησης θα υιοθετήσει το 12% των εργοδοτών ενώ το 17% θα στρέψει υπαλλήλους στην τηλεργασία.

Καθηλωμένες θα παραμείνουν και οι αποδοχές αρκετών εργαζομένων. Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις (36%) πάγωσαν τους μισθούς φέτος και το 12,2% (του δείγματος της έρευνας) έχει ήδη αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα δώσει αυξήσεις ούτε την επόμενη χρονιά.

Αν εξαιρέσουμε από τις απαντήσεις τις επιχειρήσεις αυτές που θα παγώσουν τους μισθούς, τότε οι προβλεπόμενες μισθολογικές αυξήσεις για το 2011 είναι στο 3,3% κατά μέσο όρο, σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (ανώτατα και μεσαία στελέχη, εξειδικευμένο και υπαλληλικό προσωπικό).

Χαμηλότερες δηλαδή από το 3,6% που δόθηκε φέτος κατά μέσο όρο, από τη μερίδα των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αυξήσεις. Βέβαια, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες καθώς συχνά διαψεύδονται προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιλιγιάννη, οι αυξήσεις που δόθηκαν σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων τόσο πανευρωπαϊκά όσο και εγχώρια είναι οι χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα.

Τα τελευταία επτά χρόνια δηλαδή στην Ελλάδα και εδώ και τριάντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τσεκούρι έχει πέσει από φέτος και στις λεγόμες «μεταβλητές αποδοχές» των εργαζομένων, καθώς πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της έρευνας μείωσαν τα μπόνους που δίνουν και από αυτές οι περισσότερες (75%) πάνω από 10% σε σχέση με το 2009.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s