Ανύπαρκτη η ζήτηση για εποχικούς εργαζόμενους

http://www.enet.gr/

Της ΕΛΙΖΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

«Πεθαμένη» χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα επαγγελματίες επιλογής προσωπικού, επικεφαλής ιστοσελίδων αγγελιών, στελέχη της αγοράς και έμποροι.«Η ζήτηση για εποχικούς εργαζόμενους για την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και των εκπτώσεων, που ακολουθούν, αργοπεθαίνει από πέρυσι, αλλά φέτος είναι και επισήμως νεκρή» αναφέρει επικεφαλής μεγάλης εταιρείας επιλογής προσωπικού. Και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, προσπαθούν να καλύψουν την όποια κίνηση θα έχουν κατά την περίοδο των εορτών εκ των ενόντων, προκειμένου να μην αυξήσουν το κόστος και να βγάλουν πέρα με το προσωπικό που τους έχει απομείνει».

Πολλοί εργοδότες εξάλλου ακολουθούν αυτή την πρακτική ήδη. Κάποιοι το ονομάζουν multitasking ή δημιουργία υπαλλήλων «πολλαπλών καθηκόντων». Αλλοι «βαφτίζουν» τους εργαζόμενους που «μπαλώνουν» τρύπες «jumpers» (αυτοί που μεταπηδούν). Πώς λειτουργούν; Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού εντοπίζουν ποιοι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν απασχολούνται πλήρως κατά τη διάρκεια του ημερήσιου ωραρίου τους ή της εργάσιμης εβδομάδας λόγω πεσμένης δουλειάς στο τμήμα ή στο πόστο τους και εν συνεχεία τους αποσπούν σε άλλα τμήματα ή καταστήματα. Μπορεί να τους αναθέσουν ακόμη και άλλο αντικείμενο εργασίας.

Αν αυτό διαφέρει από τη βασική τους απασχόληση στην επιχείρηση, τότε συνήθως παρακολουθούν πρώτα κάποιο σεμινάριο εκπαίδευσης. Αυτό το «μοίρασμα» εργασίας και εργαζομένων μπορεί να γίνει είτε εντός του οκταώρου, π.χ. κάθε μέρα 14.00 με 17.00 ο υπάλληλος να πηγαίνει και σε άλλο πόστο ή για μια-δυο μέρες την εβδομάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s