Μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο εργασίας ζητούν οι ελεγκτές της τρόικας

Χριστινα Κοψινη

http://news.kathimerini.gr

Υποδείξεις για αλλαγές στη ρύθμιση που αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αναμένεται να κάνει η τρόικα στο κείμενο συμπερασμάτων που θα ανακοινώσει μετά το 20ήμερο, όπως προκύπτει από την πολύωρη συνάντηση-εξέταση που είχαν χθες οι εκπρόσωποί της με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μιχ. Χάλαρη.

Την ώρα που ανθεί η εκ περιτροπής εργασία, έχει καταργηθεί η αποζημίωση για την εργασία ενός έτους των νεοπροσλαμβανομένων και αυξάνεται η μερική απασχόληση, οι ελεγκτές ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση του χρόνου εργασίας. Ταυτοχρόνως, φαίνεται ότι εξέφρασαν και την έκπληξή τους γιατί δεν έχει σημειωθεί έκρηξη αύξησης των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ εξήγησε ότι πρόκειται για νέα ρύθμιση η οποία ακόμη δεν έχει αφομοιωθεί από την αγορά. Ταυτοχρόνως, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τη διετία 2009-2010, η ελληνική αγορά εργασίας έχει καταστεί εξαιρετικά ευέλικτη. Αναλυτικότερα, σε 137.515 λιγότερες συμβάσεις εργασίας υπολογίζονται οι συνέπειες της κρίσης στην αγορά εργασίας για το ενδεκάμηνο Φεβρουάριος 2009-Φεβρουάριος 2010. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 21.804, ενώ αυξημένες ήταν οι νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης (κατά 57.330) και οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (κατά 16.959).

Η πορεία της ευελιξίας στην αγορά εργασίας έχει ανοδική τροχιά, όπως διαπιστώνεται και από τα στοιχεία για τις μετατροπές των συμβάσεων. Το 2010 σημειώθηκαν 8.256 περισσότερες μετατροπές συμβάσεων, από πλήρη σε κάποια ευέλικτη μορφή. Επίσης το 2010 το 67,50% των συμβάσεων αφορούσε μετατροπή από πλήρη σε μερική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 71,97%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s