Άρειος Πάγος: Εξαρτημένη εργασία οι ανανεούμενες συμβάσεις έργου

Η σύμβαση μίσθωσης έργου που ανανεώνεται, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις απασχόλησης με εξαρτημένη εργασίας, μετατρέπονται σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και δίνουν το δικαίωμα στον εργαζόμενο να ζητήσει δώρα εορτών και επίδομα αδείας, αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1674/2010 απόφασή του Εργατικού Τμήματος «η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι, με τους όρους της συμφωνίας τους, αποβλέπουν στην παροχή της εργασίας που συμφωνήθηκε και στον μισθό, ανεξάρτητα από τον τρόπο καθορισμού και καταβολής του και ο εργαζόμενος υπόκειται σε νομική και προσωπική εξάρτηση από τον εργοδότη, η οποία εκδηλώνεται με το δικαίωμα του τελευταίου να δίνει δεσμευτικές για τον εργαζόμενο οδηγίες, ως προς τον τρόπο, τόπο και χρόνο παροχής των υπηρεσιών του και να ασκεί εποπτεία και έλεγχο για τη διαπίστωση της συμμορφώσεώς του προς αυτές».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ελέγχθηκε, εργαζόμενος εγκαταστάθηκε σε γραφείο της Γενικής Περιφέρειας Αττικής, όπου και εργαζόταν με σταθερό ωράριο και υπό τις εντολές και την εποπτεία των προϊσταμένων του.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εργασία αυτή «είχε όλα τα χαρακτηριστικά της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου», καθώς «ο εργαζόμενος τελούσε υπό τον πειθαρχικό έλεγχο και εποπτεία των προϊσταμένων του, λαμβάνοντας εντολές και οδηγίες δεσμευτικές για την εκτέλεση της εργασίας που του είχε ανατεθεί, τηρούσε καθημερινά σταθερό ωράριο εργασίας και παρείχε την εργασία του στον ορισθέντα, από την αναιρεσείουσα, τόπο που ήταν γραφεία της Περιφέρειας».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=250141

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s