Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για την δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων

Πιλότος θεωρείται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση εκατοντάδων συμβασιούχων που εργάζονταν στο Δημόσιο πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, υπό την προϋπόθεση ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η απόφαση της Ολομέλειας αιφνιδίασε τους πάντες, αφού ήρθε σε αντίθεση με την εισήγηση του αρεοπαγίτη Αντώνη Δουλγεράκη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο μονιμοποίησης των συμβασιούχων, επικαλούμενοι το απαγορευτικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, 26 αρεοπαγίτες διαφώνησαν ευθέως με τις δύο αυτές προτάσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ελπίδες σε εκατοντάδες συμβασιούχους που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.

Με 26 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης δύο καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν κατά την περίοδο 1996-1998 στον Οργανισμό, κατά της απόφασης του Εφετείου. Βασικό σκεπτικό τους ήταν το γεγονός ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού και εργάζονταν πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, με την οποία απαγορεύθηκε η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Επίσης, επικαλέστηκαν και τον κανονισμό του ΟΠΑΠ, που δεν επέτρεπε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η απόφαση αφορά στους συγκεκριμένους συμβασιούχους ή σε όσους εργάζονταν στον ΟΠΑΠ και ενδεχομένως εκείνους που απασχολούνταν πριν από το 2001.

Νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει όπλο στα χέρια χιλιάδων συμβασιούχων που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο και διεκδικούν από τα δικαστήρια τη μονιμοποίησή τους.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=293129&cid=4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s