«Αυτόφωρο» η μη καταβολή δώρου

Με «αυτόφωρο» κινδυνεύουν όσοι εργοδότες δεν καταβάλλουν μέχρι τη Μ. Τετάρτη το δώρο Πάσχα στο προσωπικό τους. Την προειδοποίηση απευθύνει με εγκύκλιο ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχ. Χάλαρης καλώντας τους επιθεωρητές εργασίας «να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του Αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Για την καθυστέρηση καταβολής του δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95».

Με βάση τη διάταξη αυτή, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Πάσχα τιμωρείται – κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων – με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή της οποίας το πόσο δεν μπορεί να είναι κάτω από το 25% ούτε πάνω από το 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται μετη διαδικασία του Αυτόφωρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.

Προϋποθέσεις
Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Πάσχα είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01/01/2011 μέχρι 30/04/2011. Ως βάση υπολογισμού του δώρου (που αποτελεί μισό μισθό) αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε νωρίτερα από την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης εργασίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s