Αύξηση ανεργίας και φτώχειας αναμένει η πλειοψηφία

Σύμφωνα με τη σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης Κεντρικής Μακεδονίας που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικά διαφαίνεται αβεβαιότητα και απαισιοδοξία στις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων ως προς την οικονομική τους κατάσταση για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το 76,9% αναμένει χειροτέρευση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ οι ηλικίας 30-44 ετών και 45-59 ετών νιώθουν λιγότερη σιγουριά για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα το 79,4% δεν προσδοκά βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ 58,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα είναι χειρότερη και πολύ χειρότερη η οικονομική πορεία της χώρας μετά από 4 χρόνια.

Πάνω από 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η φτώχεια θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς και ότι η φτώχεια αυξήθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα οι ερωτηθέντες των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη σε ποσοστό 80,8% εκφράζουν ότι αδυνατούν να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά αυτή την οικονομική συγκυρία. Σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται σε σχέση με αυτό που ήταν 12 μήνες πριν.

Έντονη απαισιοδοξία εμφανίζεται από τους ερωτώμενους σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας καθώς ποσοστό 90,9% πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ή θα αυξηθεί πολύ, ενώ περισσότεροι από 9 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί δουλειά στην περιοχή τους, καθώς και ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι δουλειές θα είναι λιγότερες στην περιοχή τους. Αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την εργασία τους, με σχεδόν 5 στους 10 να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την τωρινή τους εργασία και από τις προοπτικές που αυτή προσφέρει και ειδικότερα 60,8% δηλώνει ότι νιώθει καθόλου ή λίγο εξασφαλισμένο στην εργασία του, 64,5% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι από τις αποδοχές τους αυτή την περίοδο και 25% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις προοπτικές εξέλιξης που προσφέρει ο οργανισμός ή η εταιρεία στην οποία απασχολούνται αυτή τη στιγμή.

Εξάλλου, 61% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αποταμιεύσει τους επόμενους 12 μήνες.

Στη σύνοψη της έρευνας γίνεται αναφορά και σε έρευνα της Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση της οικονομικής ανασφάλειας με μεγαλύτερο φόβο την απώλεια της εργασίας.

Γενικά όλοι οι δείκτες για τα ανωτέρω θέματα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το όριο του 50 (τιμή του δείκτη μεγαλύτερη του 50 δηλώνει θετική στάση).

http://www.avgi.gr/

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s