Τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση

Σε άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας προχωρεί η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη με τι υποδείξεις της τρόικας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ.Κουτρουμάνης θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Εργασία, το οποίο θα επιφέρει αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία προωθώντας περαιτέρω τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.

Με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας είναι δυνατόν να αποκλίνουν από αυτές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και όχι πάντως κατώτερα από το επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, ονομάζεται «ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας». Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν από τις αντίστοιχες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς περιορισμούς.

Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς, με στόχο τη δημιουργία ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% οι ευέλικτες συμβάσεις, κατά 56% οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι και κατά 61% οι εργαζόμενοι που είδαν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται από πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

http://www.tanea.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s