Αρειος Πάγος: Aκυρη απόλυση λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενης

Απολύθηκε γιατί απέκρουσε επίμονα τις συνεχείς παρενοχλήσεις του διευθυντή προσωπικού. Επτά, όμως, χρόνια μετά την απόλυσή της από την επιχείρηση οινοποιίας στην οποία εργαζόταν από το 1976, δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Σε αντίθεση με το εφετείο, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε με απόφασή του ότι η καταγγελία σύμβασης από τον εργοδότη είναι άκυρη, ως καταχρηστική, όταν «απαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια», όπως είναι εμπάθεια, μίσος, έχθρα ή εκδίκηση λόγω «προηγηθείσας νόμιμης, αλλά μη αρεστής στον εργοδότη συμπεριφοράς του εργαζομένου».

Η περιπέτεια της συγκεκριμένης εργαζόμενης ξεκινά τον Αύγουστο του 2003, όταν προσλαμβάνεται στην επιχείρηση νέος διευθυντής προσωπικού. Από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασής του στην εταιρεία, ο νέος διευθυντής προσέγγισε φορτικά την υπάλληλο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο νέος προϊστάμενος έφερνε πολλές φορές σε δύσκολη θέση την υφιστάμενή του με κολακείες σε καθημερινή βάση που ξέφευγαν από τα όρια της ευγένειας ή της συναδελφικότητας.

Η συμπεριφορά αυτή δημιούργησε έντονο πρόβλημα επικοινωνίας και ανασφάλειας στην εργαζόμενη και αποτέλεσε αφορμή για δημιουργία ψιθύρων και σχολίων από συναδέλφους της που είχαν αντιληφθεί τον διευθυντή προσωπικού να της απευθύνει φιλοφρονήσεις.

Φτάνοντας στα όριά της η υπάλληλος τον Οκτώβριο του 2003 είπε στον διευθυντή της ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η οικογένεια και η εργασία της. Από τότε όμως εκείνος άλλαξε συμπεριφορά απέναντί της και άρχισε να δημιουργεί αδικαιολόγητα διάφορα προβλήματα πάνω στη δουλειά της και «να την αντιμετωπίζει με τρόπο εχθρικό και προσβλητικό».

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η απόλυση της συγκεκριμένης εργαζόμενης έγινε εξαιτίας της εμπάθειας του διευθυντή προσωπικού, «καθόσον δεν του ήταν αρεστή εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε για να διαφυλάξει την ηθική της υπόσταση».

Ετσι, ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του αναίρεσε εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει ότι πρέπει να απορριφθεί η αγωγή της εργαζομένης επειδή δεν ισχυρίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθυντή της.

Μετά την εξέλιξη αυτή η υπόθεση θα κριθεί και πάλι από το εφετείο, με νέα όμως σύνθεση δικαστών.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=145689

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s