Δεν έχουν πληρώσει ακόμα τους άνεργους απογραφείς του Μαίου.

Αδικαιολόγητη ταλαιπωρία εξακολουθούν να υφίστανται όλοι όσοι (στην πλειοψηφία τους άνεργοι) έλαβαν μέρος στην απογραφή πληθυσμού τον Μάιο, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους.
Μετά από…
παραστάσεις διαμαρτυρίας, συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις, καταλήψεις σε γραφεία αλλά και απειλές από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών, κατάφεραν να αποσπάσουν επίσημο έγγραφο από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. που για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι μήνες δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής αρχικά για το Nομό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το χρονικό της… κοροϊδίας
Η αρχική ενημέρωση προς τους Τομεάρχες και τους απογραφείς ήταν πως τα δεδουλευμένα τους θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, η ημερομηνία μετατέθηκε για τα μέσα Σεπτέμβρη και λίγο καιρό αργότερα για τα τέλη Οκτώβρη.
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. που είναι και η υπεύθυνη αρχή για την καταβολή των χρημάτων υποστήριζε ότι…«λεφτά υπάρχουν», αλλά δεν μπορούν να καταβληθούν λόγω παραλήψεων και αλλεπάλληλων διασταυρώσεων στα στοιχεία των απογραφέων.

Η καθυστέρηση αυτή σύμφωνα με τους ίδιους τους απογραφείς έχει να κάνει με την έλλειψη ενδιαφέροντος από την μεριά των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι δεν προωθούσαν τις καταστάσεις πληρωμών για να ολοκληρωθούν.

Έτσι, μετά από μήνες αναμονής, όσοι έλαβαν μέρος στην απογραφή του Μαΐου, από τους οποίους να σημειωθεί πως οι περισσότεροι είναι και άνεργοι, αποφάσισαν να οργανωθούν σε ομάδες και να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις και τις απευθείας επαφές με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων υπηρεσιών ώστε να καταφέρουν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.
Μετά από μια σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΕΛ.ΣΤΑΤ., Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, και Γενικές Γραμματείες υπουργείων, από τις οποίες και δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, προχώρησαν σε καταλήψεις των κτηρίων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Πειραιά και Πάτρα.
Οι πιέσεις απέδωσαν
Υπό την πίεση των καταλήψεων η διοίκηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ έσπευσε αρχικά στην έκδοση ενός πρόχειρου εγγράφου με σκοπό να βάλει σε διαδικασία συμβιβασμού τους απογραφείς ώστε να σταματήσουν την κατάληψη ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εξαπέλυαν απειλές προς τους συγκεντρωμένους.

Στη συμπρωτεύουσα η κατάληψη συνεχίστηκε στα γραφεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και για δεύτερη μέρα γεγονός που απέδωσε αφού η υπηρεσία εξέδωσε επίσημο αυτή τη φορά έγγραφο πρωτοκολλημένο, υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου, το οποίο εγγυάται εγγράφως «την πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι τις 23 Νοεμβρίου για τη Θεσσαλονίκη και ως το τέλος του έτους για όλη την Ελλάδα, καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό σύμφωνα με τις τιμές που είχαν αρχικά συμφωνηθεί αλλά και με τις προβλεπόμενες από το νόμο κρατήσεις».

Το οξύμωρο όμως είναι ότι όπως προκύπτει και από το επίσημο έγγραφο η Υπηρεσία Στατιστικής Νομού Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρώσει την αποστολή των καταστάσεων πληρωμής απογραφέων και τομεαρχών μόλις την … 1η Νοεμβρίου.
Οι καταστάσεις αυτές έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Το πήγαινε έλα των εγγράφων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα συνεχιστούν και η ημερομηνία πληρωμής που δίνεται για το νομό Θεσσαλονίκης ορίζεται για τις 23 Νοεμβρίου ενώ για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν θα τηρηθούν οι ημερομηνίες και αν επιτέλους οι άνεργοι απογραφείς και τομεάρχες θα καταφέρουν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Δείτε το έγγραφο

 

PetraSkandalou

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s