ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ KAI THN KOINΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα
             Πυρήνα της κοινωνικά βάρβαρης, μνημονιακής επιχείρησης αναδιανομής του πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου αποτελεί η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κατεδάφιση των μισθών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης και να εκτιναχθεί η κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιρικών ομίλων. 
Οι καταστροφικές για τον τόπο, κυβερνήσεις των Γ. Παπανδρέου  και των συνεταίρων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, έχουν οδηγήσει στον «καιάδα» της ανεργίας 1,5 εκατομμύριο συμπατριώτες μας. Περισσότεροι από 1 στους 2 νέους και νέες δεν έχουν δουλειά, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι, περίπου ο ένας στους δύο εργαζομένους εργάζεται με σχέση εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης και ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος!
Τα ποσοστά ανεργίας (21,7%), που ανακοίνωσε η  ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν σπάσει στη χώρα μας όλα τα ιστορικά ρεκόρ.Το 53,8% στους νέους μέχρι 24 χρονών είναι άνεργοι και συντηρούνται από τους γονείς τους, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν πλέον το 54,6% του συνόλου των ανέργων.
Η πραγματική όμως ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ θα κινηθεί μέσα στο 2012 πάνω από το 26% (1.500.000 ανέργους) με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.
Τα βασικά «εργαλεία» του σφαγιασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών είναι τα εξής:
Α) Η επέκταση και η γενίκευση της εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας.
Β) Η ουσιαστική κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων Εργασίας και η αντικατάσταση τους από τις επιχειρησιακές που συνάπτονται συνήθως με απλές ενώσεις προσώπων ή κυρίως από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η ουσιαστική αποδιοργάνωση και εξουδετώρωση του ΟΜΕΔ. Η δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, που κυμαίνεται από 25% έως 40%.
Γ) Οι εύκολες και πάμφθηνες απολύσεις.
Δ) Η Εργασιακή εφεδρεία-προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο.
Αποκορύφωση της βάρβαρης επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας αποτέλεσε η πραξικοπηματική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με αριθμό 6/ 28-2-2012, με την οποία ολοκληρώθηκε το μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα καταστροφής του κατώτερου εγγυημένου μισθού (μείωση 22% και 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), των επιδομάτων ανεργίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγώντας τους εργαζόμενους μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας σε εξαθλίωση, τους νέους εργαζόμενους σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας και τους ανέργους σε ηθική, κοινωνική και οικονομική εξόντωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι για την ίδια την επιβίωση των εργαζομένων είναι απαραίτητο εκτός από την ανατροπή των μνημονιακών (απο)ρυθμίσεων να υλοποιηθεί μια εναλλακτική πολιτική επαναρύθμισης και αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων με πυρήνα της την ενίσχυση της πλήρους, σταθερής ασφαλισμένης, ποιοτικής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
1. Άμεση ανακοπή της μείωσης των μισθών, η οποία προβλέπεται με το 2ο Μνημόνιο.
2. Άμεση κατάργηση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκε στη βάση του 2ου Μνημονίου ο κατώτατος μισθός κατά 22% για τους παλαιότερους και κατά 32% για τους νεότερους, κάτω των 25 ετών, εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός, έτσι, θα επανέλθει άμεσα στα 751 ευρώ μικτά το μήνα και μαζί με αυτόν θα επανέλθουν στην προτέρα θέση τους τα αντίστοιχα επιδόματα.
3. Σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, η οποία θα γίνει δυνατή με την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου της χώρας και τη διασφάλιση μιας νέας πορείας αναζωογόνησης της οικονομίας και ανάπτυξης.
4. Άμεση επάνοδος του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα των 461 ευρώ, στα οποία βρισκόταν πριν την πρόσφατη μείωση του με το 2ο Μνημόνιο.      Παράλληλα άμεση χρονική επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας με ρυθμό, τρόπο και έκταση που θα αποφασίσει η κυβέρνηση της Αριστεράς ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες. Κεντρική προσπάθεια της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ταχεία μείωση της ανεργίας μέσα από μια πολιτική προοδευτικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και με στόχο την πλήρη σταθερή και ποιοτική απασχόληση.
5. Το επίδομα ανεργίας με το ίδιο ύψος και για το ίδιο χρονικό διάστημα θα θεσπιστεί και θα χορηγείται εφεξής και στους αυτοαπασχολούμενους που εξαιτίας της κρίσης διακόπτουν αναγκαστικά την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να μπορούν να βρουν άλλη απασχόληση.
6. Άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μέχρι τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Άμεση επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.
7. Άμεση επαναφορά των ορίων και διατάξεων που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των μνημονίων για τις ομαδικές απολύσεις και τις αποζημιώσεις των απολυμένων. Εξομοίωση της αποζημίωσης για καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργατών με αυτήν των υπαλλήλων.
8. Κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας – προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα. Σταμάτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.
9. Κατάργηση της ενοικίασης των εργαζομένων.
10. Διαμόρφωση σειράς ασφαλιστικών δικλείδων ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης.
11. Θέσπιση αυτεπάγγελτης εισαγγελικής δίωξης και ποινή φυλάκισης για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομη – «μαύρη» εργασία και έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Νέες αυστηρές κυρώσεις για τους εργοδότες που παραβιάζουν συλλογικές συμβάσεις, ωράρια και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
12. Άμεση ανασυγκρότηση, αναβάθμιση και αποτελεσματική ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με στόχο να περιοριστούν δραστικά οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
13. Άμεση επανασύσταση και αναβάθμιση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
14. Κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) με άμεση προτεραιότητα την κατάργηση του για τα μικρομεσαία εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Α. Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα
Βασικό εργαλείο της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης επίθεσης σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αποτελεί η επιχείρηση ισοπέδωσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με όχημα το μνημόνιο 1 και το μνημόνιο 2.
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου μείωσε δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενοποίησε τα επικουρικά ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά αυτών που είναι πλεονασματικά και άλλαξε το χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης από δημόσιο σε ιδιωτικό με τη θέσπιση του ατομικού λογαριασμού για κάθε ασφαλισμένο, στα πρότυπα της Χιλής του Πινοσέτ, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργηση της επικουρικής σύνταξης. Επιπλέον, η μνημονιακή συγκυβέρνηση «ακρωτηρίασε» την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω του ληστρικού «κουρέματος» των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης στα πλαίσια του PSI+, που στοίχισε στα Ταμεία, περίπου, 13 δις ευρώ.
Των εφαρμοστικών νόμων του νέου μνημονίου προηγήθηκε ο νόμος 3863/2010 (και οι νόμοι βέβαια 3865/2010, 3996/2011, 4002/2011) με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η μετάλλαξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας από δημόσιο-αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό-κεφαλαιοποιητικό. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις και άλλαξε η δομή και ο χαρακτήρας της δημοσίας κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας με την εισαγωγή σ’ αυτή του συστήματος των τριών πυλώνων (βασική σύνταξη, αναλογική, επαγγελματική – ιδιωτική) και κατά συνέπεια τη μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική-ιδιωτική. Επί της ουσίας, το κράτος αποσύρεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, περιοριζόμενο σε μια παροχή-«φιλοδώρημα» (βασική σύνταξη, ύψους 360 ευρώ).
Οι συντάξεις μειώθηκαν δραματικά : α) μέσω της μείωσης των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης, από 2% το χρόνο σε 0,8% – 1,5% (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). β) Με τη συνεκτίμηση για τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού των αμοιβών όλου του εργάσιμου βίου αντί των ισχυόντων μέχρι τότε πέντε καλύτερων ετών των 10 τελευταίων του εργάσιμου βίου. γ) Με την επιβολή ψευδεπίγραφης εισφοράς αλληλεγγύης, τύπου ΛΑΦΚΑ  δ)Με το εξαετές (μέχρι στιγμής) πάγωμα των συντάξεων και την περικοπή από τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας. ε) Με τη δραστική περικοπή, τουλάχιστον κατά 25%, των κύριων και επικουρικών συντάξεων την τελευταία διετία στ) Με την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση αναλογιστικές μελέτες, που θα γίνονται ανά διετία και οι οποίες, λόγω της «ληστείας» των αποθεματικών των Ταμείων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υποδεικνύουν νέες μειώσεις. Επίσης, αυξήθηκαν –κατά τρόπο βάναυσο- τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και πάνω από 15 χρόνια!
Οι αλλεπάλληλες και βίαιες περικοπές των παροχών δεν ωφέλησαν ούτε για λίγους μήνες το ασφαλιστικό μας σύστημα, επειδή απαξιώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια ασφάλιση, ενισχύουν την ύφεση καθώς και την εισφοροδιαφυγή. Η πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα και καθόλου “νοικοκύρεμα”. Ο «μονόδρομος» του Μνημονίου είναι αδιέξοδος για τους ασφαλισμένους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ένα οικονομικά βιώσιμο αναβαθμισμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος μας είναι η αξιοπρεπής σύνταξη για τα γηρατειά και η περίθαλψη για όλους τους πολίτες, ώστε να μη μένει κανείς αβοήθητος στις δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα του.
– Τα υπαρκτά προβλήματα
Τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της, που το κράτος τα χρησιμοποιούσε για σκοπούς άλλους από την κοινωνική ασφάλιση-με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο τα τελευταία 2 χρόνια- η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία (1 στους 3 εργαζόμενους), η ελλιπής κρατική χρηματοδότησή της, τα χρέη του κράτους και των ιδιωτών προς τα αυτή, η λεηλασία των κλάδων υγείας από φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δραματική αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η κλιμακούμενη ύφεση, οι προκλητικές εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών και οι μειώσεις μισθών μειώνουν δραστικά τα έσοδά της και απειλούν τα οικονομικά των Ταμείων με άμεση κατάρρευση.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
1- «Φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και σταδιακή αποκατάστασή τους, ξεκινώντας από τις πρόσφατες μειώσεις του δεύτερου μνημονίου, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
2- Κατάργηση της τελευταίας, απαράδεκτης ρύθμισης του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέτασή του με γνώμονα το να μην θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.
3- Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης της εισφοροδιαφυγής, περιφρούρηση και είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και των χαριστικών ρυθμίσεων και απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ και υπηρεσίες Ταμείων).
Στόχος η εισφοροδιαφυγή να μειωθεί από το σημερινό 30% – 35% στα επίπεδα εισφοροδιαφυγής των ευρωπαϊκών χωρών (1-3%) με την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωσής της.
4- Θεσμοθέτηση νέων πόρων – συμπληρωματικών στην τριμερή χρηματοδότηση- για το ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα. Αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω PSI+.
5-  Κατάργηση της τελευταίας, απαράδεκτης αλλαγής του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με την οποία εξαιρέθηκαν αυθαίρετα πολλά επαγγέλματα.
6- Αποκατάσταση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα προ μνημονίων επίπεδα, ώστε να τονωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s