Μελετούν εργασία χωρίς δικαιώματα

Στο «μικροσκόπιο» της αντιπολίτευσης, της μη μνημονιακής τουλάχιστον, βρίσκονται οι όποιες επαφές κυβερνητικών παραγόντων γίνονται στα διάφορα επίπεδα, είτε αυτές αφορούν το υψηλότερο επίπεδο, σαν την πρόσφατη συνάντηση που είχαν Αντώνης Σαμαράς – Ταγίπ Ερντογάν, είτε φαινομενικά «απλές» επισκέψεις χαμηλόβαθμων παραγόντων, όπως κάποιων Γερμανών διπλωματικών υπαλλήλων, τον Ιανουάριο, στη Σάμο.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν Παράλληλα, μια περίεργη απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, προ ολίγων ημερών στη Βουλή, επαναφέρει το θέμα και γεννά σοβαρά ερωτήματα.

Μισόλογα

Ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητρόπουλου σχετικά με το εάν υπάρχουν κυβερνητικές προθέσεις για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), επέλεξε αντί άλλης κατηγορηματικά αρνητικής απάντησης να προβάλει ως επιχείρημα την αντίθετη θέση της τρόικας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση το εξετάζει. Είπε μάλιστα ότι η τρόικα διαφωνεί γιατί «δεν θέλει η χώρα να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο ανταγωνιστικό εργαλείο», επισημαίνοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις «έχουν θορυβήσει τα Κοινοβούλια γειτονικών χωρών, μήπως χάσουν θέσεις εργασίας». Παράλληλα επιχείρησε να διαψεύσει ότι σε αυτές τις ζώνες, αν τελικά δημιουργηθούν, θα ισχύσει διαφορετικό εργασιακό καθεστώς από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι η δημιουργία των ΕΟΖ μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα «γενικευμένο εργασιακό dumping» αν συνδυαστεί με δύο ακόμα ρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί, το νόμο που επιτρέπει την εργασία με συγκεκριμένους όρους σε μετανάστες που βρίσκονται υπό απέλαση και την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας Μπολκεστάιν. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οδηγία, επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών γραφείων εργασίας με έδρα τη Βουλγαρία τα οποία θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους στην Ελλάδα με μισθούς και εργασιακά δικαιώματα της Βουλγαρίας.

Στο θολό τοπίο που διαγράφεται γύρω από τις ΕΟΖ, με την κυβέρνηση να αποφεύγει τη ρητή διάψευση όσων λέγονται και γράφονται, εστιάζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στην Τουρκία όπου γίνεται λόγος για διακρατικές συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες που υπαγορεύονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές εταιρείες με σκοπό τη μετατροπή μεγάλων περιοχών σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από αυτή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη βάση της τουριστικής «ανάπτυξης» όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολέσουν βασικά συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, εξανεμίζοντας ταυτόχρονα τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δεδομένα, ιδιαίτερα οι νέοι και νέες θα μετατραπούν σε εργαζόμενους εντός μιας ειδικής οικονομικής ζώνης σε φτηνή εργασία στα πλαίσια ενός σύγχρονου δουλεμπορίου».

Οπως σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος, ο σχεδιασμός Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ελληνικής επικράτειας στην ουσία δεν πρόκειται να αποτελέσει έναν αναπτυξιακό μοχλό για την ελληνική οικονομία, αντιθέτως. «Θα πρόκειται για ακόμη ένα δώρο στους πιστωτές μας οι οποίοι αφού έχουν εξασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών τους, θέλουν να εξασφαλίζουν και τα συμφέροντα του βιομηχανικού τους κεφαλαίου, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πάρκο αναψυχής»

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=349258

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s