Με χρονικό όριο προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα

Τουλάχιστον 10.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο εργάζονται με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους αν καταργηθεί ή σε κάποιο βαθμό συρρικνωθεί η δικαστική προστασία.

Οι καινούργιοι όροι που θα θεσπιστούν με την επαναδιατύπωση της διάταξης, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, θα ρυθμίζουν τις τύχες 25.000 υπαλλήλων, που θα τεθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας μέσα στο 2013. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για διάταξη η οποία αφορά μόνον τους συμβασιούχους που υπηρετούν σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζοντας ότι οι συμβάσεις τους έτσι κι αλλιώς έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά και τους υπαλλήλους που έχουν συνάψει με το Δημόσιο σύμβαση αορίστου χρόνου και μέχρι τώρα απολάμβαναν αυξημένο βαθμό προστασίας σύμφωνα με το νόμο και τη σύμβαση εργασίας τους.

Πρόκειται, λοιπόν, για ρύθμιση που θα οριοθετήσει επί του πρακτέου αν και κατά πόσον θα εφαρμοσθεί η κινητικότητα-διαθεσιμότητα βάσει της οποίας σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το Δημόσιο ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Αυτός είναι και ο λόγος της σπουδής από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να περάσει η διάταξη προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των υπαλλήλων, που θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη αντιδρώντας σε ενδεχόμενη απόλυση ή υποχρεωτική μετακίνηση.

Εξαιτίας των προβλημάτων και των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης, στην πραγματικότητα οι προσωρινές διαταγές μόνον προσωρινές δεν ήταν, με την έννοια ότι για να εκδοθεί απόφαση χρειάζονται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια. Ομως αυτήν τη δυσλειτουργία του δικαιακού μας συστήματος δεν είναι δυνατόν να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, εκτιμούν νομικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη που τελικά αποσύρθηκε είχε κινηθεί στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»…

Τα όρια της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες:

* Δεν θα καταργούν τις προσωρινές διαταγές καθώς αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο μαζί με τα ασφαλιστικά μέτρα της δικαστικής προστασίας που είναι επιβεβλημένη από το Σύνταγμα.

* Στην ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα, τη νομοθετική πρωτοβουλία θα έχουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο κ. Ρουπακιώτης, κι αυτό είναι κάτι που αποδέχτηκε ο κ. Μανιτάκης.

* Τη λύση στον γόρδιο δεσμό που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο υπουργών της ΔΗΜΑΡ θα δώσουν τα χρονικά όρια που θα καθοριστούν τόσο για την οριστική δικαστική απόφαση όσο και για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Τα όρια αυτά θα πρέπει να είναι συμβατά με την πραγματικότητα των δικαστηρίων και να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να ασκήσουν τα ένδικα μέσα για την προστασία τους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=360252

Advertisement
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s