Εξαήμερη εργασία με 586 ευρώ

Η αρχή γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις και σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες -η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012-, οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία». Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει «εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων, που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορούν να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ.

Ειδικότερα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο επισημαίνεται πως με βάση το νόμο 4046/2012 μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας -και αν στο ενδιάμεσο δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση- διατηρούνται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα.
Πρόκειται για τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας (εφόσον αυτά προβλέπονταν στις συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα». Μάλιστα με βάση τη νομοθεσία «η προσαρμογή των συμβάσεων γίνεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων».

Αυτό εκτιμάται πως κατά μέσον όρο οδηγεί σε μειώσεις της τάξης του 20%, καθώς χάνονται όλα τα υπόλοιπα επιδόματα (π.χ. του γάμου). Για τη διατήρηση αυτών των επιδομάτων είτε πρέπει να υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση είτε να υπάρξει ειδική μέριμνα σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

Σημειώνεται πως μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων (π.χ. άδειες) δεν καταργούνται αυτόματα με τη λήξη της μετενέργειας της σύμβασης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το παράδειγμα της συλλογικής σύμβασης των επισιτιστικών καταστημάτων, η οποία καταγγέλθηκε στις 14 Μαΐου του 2012 και έληξε στις 14 Αυγούστου της περσινής χρονιάς. Για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν όσα ήδη αναφέρθηκαν, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/06/2013&id=371733

Advertisement
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s