Επίδομα ανεργίας και στους επισχεσίτες

«Παράθυρο» για τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το ΙΚΑ ανοίγει για χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας έγγραφο του ΟΑΕΔ προς το ΙΚΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για απάντηση του ΟΑΕΔ στο ΙΚΑ για «τις μέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας» και αφορά πάνω από 80.000 ανέργους που προσέφυγαν σε επίσχεση εργασίας, είτε γιατί παραμένουν απλήρωτοι από επιχειρήσεις είτε γιατί επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» χωρίς να καταγγείλουν τις συμβάσεις εργασίας τους, προκειμένου να «γλιτώσουν» τις αποζημιώσεις, στερώντας τους το δικαίωμα εγγραφής τους ως ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν «βίαια», ενώ χρωστούσαν δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι μπήκαν σε προγράμματα κατάρτισης και ανεργίας με υπουργικές αποφάσεις.

Με αφορμή ερωτήματα υποκαταστημάτων τού ΙΚΑ σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα ατόμων που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, ο ΟΑΕΔ απάντησε με το υπ’ αριθμό 43191/20-6-13 ότι «σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της εκμετάλλευσης και αδυναμίας από οποιονδήποτε λόγω καταγγελίας της σχέσης εργασίας και έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης του εργοδότη ή αποχής τού μισθωτού από την εργασία λόγω άσκησης από αυτόν του δικαιώματος της επίσχεσης, ο άνεργος μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας, εφ’ όσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

»Η καταβολή επιδότησης ανεργίας λόγω επίσχεσης διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με την τακτική επιδότηση ανεργίας και οι επιδοτούμενοι ασφαλίζονται για τον κλάδο ασθένειας.

»Συνεπώς, οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας, όπως και οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας, συνυπολογίζονται στις λοιπές ημέρες ασφάλισης για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ».

Επιδότηση αυτασφάλισης απολυμένων άνω των 55 ετών

Δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των απολυόμενων μισθωτών οι οποίοι είναι ηλικίας 55 έως 64 ετών και παραμένουν άνεργοι δίνει νέα ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ.

Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται συνοψίζονται στα εξής:

* Καταγγελία σύμβασης εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) αορίστου χρόνου εργαζομένων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ηλικίας 55 έως 64 ετών.

* Ο απολυθείς να είναι άνεργος 3 μήνες, τουλάχιστον, και να έχει κάρτα ανεργίας.

* Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.

Η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να γίνει εντός εξήντα (60) ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξηρτημένης εργασίας.

Οι απολυθέντες ασφαλίζονται για τον κλάδο σύνταξης και για τον κλάδο παροχής ασθενείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ως βάση για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στον κατώτατο βασικό μισθό, όπως ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στο κόστος της αυτασφάλισης υποχρεούται να συμμετέχει ο πρώην εργοδότης-καταγγέλλων τη σύμβαση εξηρτημένης εργασίας με:

* Το πενήντα τοις εκατό (50%) του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 ετών συμπληρωμένων έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση από τον απολυθέντα τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ’ ανώτατο όριο.

* Το ογδόντα τοις εκατό (80%) του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση από τον απολυθέντα τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης.

http://www.enet.gr/

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

4 σκέψεις σχετικά με το “Επίδομα ανεργίας και στους επισχεσίτες

  1. Παρακαλω η συζυγος μετα απο γεννα το γεναρη του 12εχει λαβει τα παντα απο επιδοματα λογω προβληματος υγειας παιδιου το 13 ειναι σε συνρχη αδεια ανευ αποδοχων,τα βιβλιαρια υγειας ληγουν τον 2/14 πως μπορει να κανει ανανεωση γιστι ειναι δυσκολο μες στο @3 να επανελθει για δουλεια λειπωντας στο εξωτερικο για νοσηλεια τεκνου

  2. λοιπον ειμαι εποχικος ιδ. υπαλληλος και συμβαινει το εξης.δουλευω τα καλοκαιρια 6 μηνες και το χειμωνα παιρνω ταμειο ανεργιας,αυτο συμβαινει αρκετα χρονια τωρα μεχρι και περυσι αντι να κολλησω 101 ενσημα που χρειαζοταν κολλησα 51 και δεν γραφτηκα στο ταμειο…το ερωτημα μου ειναι το εξης αν φετοσ κολλησω 101 ξανα θα παρω ταμειο ανεργιας?
    εαν ξερετε και αν εχετε χρονο θα εκτιμουσα απεριοριστα τυχον απαντηση σας.
    σας ευχαριστω εκ των προτερων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s