Χωρίς μισθό 1 εκατ. εργαζόμενοι -Χωρίς σύνταξη 350.000 δικαιούχοι

Τι κι αν το δώρο των Χριστουγέννων θα έπρεπε να είχε καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, τουλάχιστο ένα εκατομμύριο και πλέον εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από ένα μήνα μέχρι και ένα χρόνο, ενώ περισσότεροι ….
από 350.000 συνταξιούχοι περιμένουν την σύνταξή τους, έχοντας καταθέσει τους φακέλους τους εδώ και μήνες.
Οπως γράφει και το capital.gr από τη μία πλευρά οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών ή και στη μη καταβολή του δώρου και από την άλλη το Δημόσιο απλώς καθυστερεί, με τους επικεφαλής των ταμείων και τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας να υποστηρίζουν ότι από του χρόνου θα είναι καλύτερα.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο της ανεργίας, δέχονται ακόμη και συμβολικά ποσά, αντί μισθού ή ακόμη και τρόφιμα ή κουπόνια αντί δώρου.
Τι συμβαίνει με τους συνταξιούχους
Περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι θα μείνουν –όπως και τόσους μήνες– χωρίς σύνταξη και τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβάλλει, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί. Για το δημόσιο, το κόστος συνταξιοδότησης όλων όσων περιμένουν στην ουρά, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

  • Στο ΙΚΑ, καθώς ανέρχονται σε 175.00 οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους. Για τις περιπτώσεις που η σύνταξη βγαίνει μόνο από το ΙΚΑ (δεν είναι διαδοχική) το χρονικό διάστημα αναμονής φτάνει τους 12 με 14 μήνες. Εάν όμως πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, η αναμονή φθάνει και τα δύο έτη.
  • Στο ΕΤΕΑ περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις δεν έχουν απονεμηθεί. Το χρονικό διάστημα απονομής της σύνταξης κυμαίνεται από 12 έως 16 μήνες.
  • Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση. Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 2 χρόνια.
  • Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί. Από αυτές οι 15.000 είναι περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ένσημα μόνο στον ΟΑΕΕ και όμως χρειάζεται να περιμένουν έως και 1 έτος για να πάρουν τη σύνταξή τους. Άλλες 6.000 περιπτώσεις είναι διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα Ταμεία, και χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη για να απονεμηθούν στους δικαιούχους.
  • Στο δημόσιο, βρίσκονται στην ουρά περίπου 30.000 περιπτώσεις, με χρόνο αναμονής το ένα έτος.
  • Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων παρατηρούνται στο ΝΑΤ, αλλά και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια.

Πηγη: capital.gr

Advertisement
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s