Τροποποιείται η διάταξη για τις ευθύνες μελών ΔΣ, μετόχων, και εταίρων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Στην τ6546ροποποίηση του άρθρου του νόμου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που προέβλεπε «την αλληλέγγυα, προσωπική και εις ολόκληρον ευθύνη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων σε περίπτωση που το Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπούν οφείλει εισφορές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης», μετά από συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης με τα επιμελητήρια.

Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση από απαλλάσσει των ευθυνών ,με την προσωπική τους περιουσία, απλά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή μέτοχοι ή εταίροι, που δεν είχαν λάβει μέρος στη διοίκηση της εταιρίας.
Το θέμα συζητήθηκε χθές στην διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνο Μίχαλο,. Στη συνάντηση, ο κ. Στρατούλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και σχετίζονται με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, την αποποινικοποίηση των οφειλών των επαγγελματιών προς αυτά, αλλά και τη δυνατότητα επιλογής μέχρι τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες κατάταξης στην ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο από το 3% που προσδιορίζει το νομοσχέδιο. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά ότι το επιτόκιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει η πρόβλεψη bonus επιπλέον μείωσης 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των συνεπών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, η ΚΕΕ και το ΕΒΕΑ προτείνουν την ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, προκειμένου να συλλάβει το νοσηρό φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης, «στοιχείο που αποτελεί προσβολή για οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνία».

http://www.asfalisinet.gr

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s